Production, technology and adaptation to climate changes : the challenges to the sugarcane sector in Brazil

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Carvalho, Silvia Angélica Domingues de, 1977-
Data de Publicação: 2019
Outros Autores: Furtado, André Tosi, 1954-
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório da Produção Científica e Intelectual da Unicamp
Texto Completo: https://hdl.handle.net/20.500.12733/11647
Resumo: Agradecimentos: To São Paulo Research Foundation (FAPESP) for the financial support to the project by Grant [2011/12583-5]
id CAMP_2ea8aa78e508ad035f0b888a63561a5d
oai_identifier_str oai:https://www.repositorio.unicamp.br/:1344710
network_acronym_str CAMP
network_name_str Repositório da Produção Científica e Intelectual da Unicamp
repository_id_str
spelling Production, technology and adaptation to climate changes : the challenges to the sugarcane sector in BrazilProdução, tecnologia e adaptação às mudanças climáticas : os desafios do setor sucroenergético no BrasilEtanolSustentabilidadeInovaçãoCana-de-açúcar - RendimentoMelhoramento genéticoEthanolSustainabilityInnovationSugar-cane - YieldGenetic breedingArtigo originalAgradecimentos: To São Paulo Research Foundation (FAPESP) for the financial support to the project by Grant [2011/12583-5]Abstract: Due to the economic, environmental and energy importance of the sugarcane to the Brazil, is justified the analysis of its conditions to resist to the climatic variability and to expand the supply of raw material to the production of the products derivatives from the sugarcane. In this way, this paper analyzes the conditions of sugarcane production in Brazil, identifies some vulnerabilities to the global climate changes and the possibilities of adaptation. In this view, the sustainability of sugarcane production has relation to the cultivation of suitable varieties, thus the methodology involved interviews and visits to sugarcane breeding institutions, as well as secondary data from publications, technical events and literature review. The results indicate low yield of the sugarcane production and technological lag of planted and cultivated varieties, a lack of knowledge about climatic scenarios and scarce actions that internalize the sector adaptation. In the last decade, the sector faced difficulties that pointed out the need to change the technological pattern in the sugarcane production and the global climate change reinforced this need. The overcoming of the sectoral challenges will depend on the direct articulation between science and development and changes in management practices, innovation in the regulatory framework, public policies to increase investments and diffusion of technologies. Capacity for adaptation will be directly influenced by farmers, who will implement the main guidelines, and by political and institutional mechanisms that encourage adoption, finance investments, provide training and disseminate new technologies. Increasing sector productivity and adapting to climate effects and risks will only be possible through changes in the production pattern, linking the intensive use of technology and innovation to the natural advantages for sugarcane cultivation that the country hasResumo: Dada a importância econômica, ambiental e energética da cana-de-açúcar para o Brasil, justifica-se a análise de suas condições para resistir à variabilidade climática e ampliar a oferta de matéria-prima para a produção dos produtos derivados da cana-de-açúcar. Desta forma, este trabalho analisa as condições da produção de cana-de-açúcar no Brasil, identificando algumas vulnerabilidades às mudanças climáticas globais e as possibilidades de adaptação. Nesse intuito, considera-se que a sustentabilidade da produção de cana-de-açúcar possui relação com o cultivo das variedades adequadas, assim a metodologia envolveu entrevistas e visitas a instituições de melhoramento de cana-de-açúcar, além de dados secundários de publicações, eventos técnicos e revisão de literatura. Os resultados indicam baixo rendimento da produção de cana e atraso tecnológico das variedades plantadas e cultivadas, falta de conhecimento sobre cenários climáticos e ações escassas que internalizam a adaptação do setor. Na última década, o setor enfrentou dificuldades que apontavam para a necessidade de mudar o padrão tecnológico na produção de cana-de-açúcar e a mudança climática global reforçou essa necessidade. A superação dos desafios setoriais dependerá da articulação direta entre ciência e desenvolvimento e mudanças nas práticas de gestão, inovação no marco regulatório, políticas públicas para ampliação dos investimentos e difusão de tecnologias. A capacidade de adaptação será diretamente influenciada pelos agricultores, que implementarão as principais diretrizes, e pelos mecanismos políticos e institucionais que estimulam a adoção, financiam investimentos, proporcionam treinamento e disseminam as novas tecnologias. Aumentar a produtividade setorial e adaptar-se aos efeitos e riscos climáticos só será possível através de mudanças no padrão de produção, unindo o uso intensivo de tecnologia e inovação às vantagens naturais para o cultivo de cana-de-açúcar que o país possuiFUNDAÇÃO DE AMPARO À PESQUISA DO ESTADO DE SÃO PAULO - FAPESPAbertoUNIVERSIDADE ESTADUAL DE CAMPINASCarvalho, Silvia Angélica Domingues de, 1977-Furtado, André Tosi, 1954-2019info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articleapplication/pdfhttps://hdl.handle.net/20.500.12733/11647CARVALHO, Silvia Angélica Domingues de; FURTADO, André Tosi. Production, technology and adaptation to climate changes: the challenges to the sugarcane sector in Brazil. Energia na agricultura. Botucatu, SP : UNESP/Faculdade de Ciências Agrárias, 2018. Vol. 33, n. 4 (dez., 2018), p. 358–366. Disponível em: https://hdl.handle.net/20.500.12733/11647. Acesso em: 7 mai. 2024.https://repositorio.unicamp.br/acervo/detalhe/1344710porreponame:Repositório da Produção Científica e Intelectual da Unicampinstname:Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)instacron:UNICAMPinfo:eu-repo/semantics/openAccess2024-05-02T17:24:36Zoai:https://www.repositorio.unicamp.br/:1344710Repositório InstitucionalPUBhttp://repositorio.unicamp.br/oai/requestreposip@unicamp.bropendoar:2024-05-02T17:24:36Repositório da Produção Científica e Intelectual da Unicamp - Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)false
dc.title.none.fl_str_mv Production, technology and adaptation to climate changes : the challenges to the sugarcane sector in Brazil
Produção, tecnologia e adaptação às mudanças climáticas : os desafios do setor sucroenergético no Brasil
title Production, technology and adaptation to climate changes : the challenges to the sugarcane sector in Brazil
spellingShingle Production, technology and adaptation to climate changes : the challenges to the sugarcane sector in Brazil
Carvalho, Silvia Angélica Domingues de, 1977-
Etanol
Sustentabilidade
Inovação
Cana-de-açúcar - Rendimento
Melhoramento genético
Ethanol
Sustainability
Innovation
Sugar-cane - Yield
Genetic breeding
Artigo original
title_short Production, technology and adaptation to climate changes : the challenges to the sugarcane sector in Brazil
title_full Production, technology and adaptation to climate changes : the challenges to the sugarcane sector in Brazil
title_fullStr Production, technology and adaptation to climate changes : the challenges to the sugarcane sector in Brazil
title_full_unstemmed Production, technology and adaptation to climate changes : the challenges to the sugarcane sector in Brazil
title_sort Production, technology and adaptation to climate changes : the challenges to the sugarcane sector in Brazil
author Carvalho, Silvia Angélica Domingues de, 1977-
author_facet Carvalho, Silvia Angélica Domingues de, 1977-
Furtado, André Tosi, 1954-
author_role author
author2 Furtado, André Tosi, 1954-
author2_role author
dc.contributor.none.fl_str_mv UNIVERSIDADE ESTADUAL DE CAMPINAS
dc.contributor.author.fl_str_mv Carvalho, Silvia Angélica Domingues de, 1977-
Furtado, André Tosi, 1954-
dc.subject.por.fl_str_mv Etanol
Sustentabilidade
Inovação
Cana-de-açúcar - Rendimento
Melhoramento genético
Ethanol
Sustainability
Innovation
Sugar-cane - Yield
Genetic breeding
Artigo original
topic Etanol
Sustentabilidade
Inovação
Cana-de-açúcar - Rendimento
Melhoramento genético
Ethanol
Sustainability
Innovation
Sugar-cane - Yield
Genetic breeding
Artigo original
description Agradecimentos: To São Paulo Research Foundation (FAPESP) for the financial support to the project by Grant [2011/12583-5]
publishDate 2019
dc.date.none.fl_str_mv 2019
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://hdl.handle.net/20.500.12733/11647
CARVALHO, Silvia Angélica Domingues de; FURTADO, André Tosi. Production, technology and adaptation to climate changes: the challenges to the sugarcane sector in Brazil. Energia na agricultura. Botucatu, SP : UNESP/Faculdade de Ciências Agrárias, 2018. Vol. 33, n. 4 (dez., 2018), p. 358–366. Disponível em: https://hdl.handle.net/20.500.12733/11647. Acesso em: 7 mai. 2024.
url https://hdl.handle.net/20.500.12733/11647
identifier_str_mv CARVALHO, Silvia Angélica Domingues de; FURTADO, André Tosi. Production, technology and adaptation to climate changes: the challenges to the sugarcane sector in Brazil. Energia na agricultura. Botucatu, SP : UNESP/Faculdade de Ciências Agrárias, 2018. Vol. 33, n. 4 (dez., 2018), p. 358–366. Disponível em: https://hdl.handle.net/20.500.12733/11647. Acesso em: 7 mai. 2024.
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://repositorio.unicamp.br/acervo/detalhe/1344710
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.source.none.fl_str_mv reponame:Repositório da Produção Científica e Intelectual da Unicamp
instname:Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)
instacron:UNICAMP
instname_str Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)
instacron_str UNICAMP
institution UNICAMP
reponame_str Repositório da Produção Científica e Intelectual da Unicamp
collection Repositório da Produção Científica e Intelectual da Unicamp
repository.name.fl_str_mv Repositório da Produção Científica e Intelectual da Unicamp - Universidade Estadual de Campinas (UNICAMP)
repository.mail.fl_str_mv reposip@unicamp.br
_version_ 1799030830399488000