Aproximación teórica sobre la agrobiodiversidad cultural del semiárido larense, desde la perspectiva docente

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Sánchez, Leonel José Sorondo
Data de Publicação: 2021
Outros Autores: Hidalgo López, Carelia Rayen
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: RELACult - Revista Latino-Americana de Estudos em Cultura e Sociedade
Texto Completo: http://periodicos.claec.org/index.php/relacult/article/view/2176
Resumo: Food insecurity responds to a series of factors in agricultural culture, eating habits in the territorial context, with a history and norms that determine it. The Venezuelan semi-arid is facing, within a complex crisis, this reality that undermines the potential of agrobiodiversity in the midst of poverty, poor nutrition and desertification. A theoretical approach was made on the cultural agrobiodiversity of the semi-arid larense, seen from university teachers, considering its importance in the transmission and production of knowledge for future agronomists. The study was of an interpretative type, supported by the analysis of categories that emerged from a doctoral thesis. A process of food cultural erosion is presented as a result of losses of autochthonous agrobiodiversity and substitution by globalized food species in response to the market. This crop is directly related to the conventional agricultural crop intensive in monoculture models of high environmental impact that put food sovereignty at risk. The results revealed the potential of semi-arid agrobiodiversity; as well as the devaluation of local indigenous species; which requires fostering a new food and agricultural culture for the sustainable construction of the territory.
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spelling Aproximación teórica sobre la agrobiodiversidad cultural del semiárido larense, desde la perspectiva docenteAproximación teórica sobre la agrobiodiversidad cultural del semiárido larense, desde la perspectiva docenteEspañolAgrobiodiversidadCultura alimentariaDocentes de agronomíaSemiárido larenseFood insecurity responds to a series of factors in agricultural culture, eating habits in the territorial context, with a history and norms that determine it. The Venezuelan semi-arid is facing, within a complex crisis, this reality that undermines the potential of agrobiodiversity in the midst of poverty, poor nutrition and desertification. A theoretical approach was made on the cultural agrobiodiversity of the semi-arid larense, seen from university teachers, considering its importance in the transmission and production of knowledge for future agronomists. The study was of an interpretative type, supported by the analysis of categories that emerged from a doctoral thesis. A process of food cultural erosion is presented as a result of losses of autochthonous agrobiodiversity and substitution by globalized food species in response to the market. This crop is directly related to the conventional agricultural crop intensive in monoculture models of high environmental impact that put food sovereignty at risk. The results revealed the potential of semi-arid agrobiodiversity; as well as the devaluation of local indigenous species; which requires fostering a new food and agricultural culture for the sustainable construction of the territory.A insegurança alimentar responde a uma série de fatores da cultura agrícola, hábitos alimentares do contexto territorial, com uma história e normas que o determinam. O semi-árido venezuelano enfrenta, em meio a uma crise complexa, essa realidade que mina o potencial da agrobiodiversidade em meio à pobreza, à má nutrição e à desertificação. Foi feita uma abordagem teórica sobre a agrobiodiversidade cultural do semi-árido larense, vista a partir de professores universitários, considerando sua importância na transmissão e produção de conhecimentos para futuros agrônomos. O estudo foi do tipo interpretativo, apoiado na análise de categorias que emergiram de uma tese de doutorado. Um processo de erosão cultural alimentar é apresentado como resultado das perdas da agrobiodiversidade indígena e substituição por espécies alimentares globalizadas em resposta ao mercado. Essa cultura está diretamente relacionada à cultura agrícola convencional intensiva em modelos de monocultura de alto impacto ambiental que colocam em risco a soberania alimentar. Os resultados revelaram as potencialidades da agrobiodiversidade do semiárido; bem como a desvalorização de espécies autóctones locais; o que requer fomentar uma nova cultura alimentar e agrícola para a construção sustentável do territórioLa inseguridad alimentaria responde a una serie de factores de la cultura agrícola, hábitos alimenticios del contexto territorial, con una historia y normas que lo determinan. El semiárido venezolano se enfrenta, dentro de una crisis compleja, a dicha realidad que menoscaba las potenciales de la agrobiodiversidad en medio de pobreza, mala alimentación y desertificación. Se realizó una aproximación teórica sobre la agrobiodiversidad cultural del semiárido larense, vista desde docentes universitarios, considerando su importancia en la trasmisión y producción de conocimientos para futuros agrónomos. El estudio fue de tipo interpretativo, sustentado en el análisis de categorías que emergieron de una tesis doctoral. Se presenta un proceso de erosión cultural alimentaria producto de pérdidas de la agrobiodiversidad autóctona y sustitución por especies alimentarias globalizadas en respuesta al mercado. Esta cultura se relaciona de manera directa con la cultura agrícolaconvencional intensiva en modelos de monocultivo de alto impacto ambiental que pone en riesgo la soberanía alimentaria. Los resultados develaron las potencialidades de la agrobiodiversidad del semiárido; así como desvalorización de las especies locales autóctonas; lo cual requiere fomentar una nueva cultura alimentaria y agrícola para el la construcción sustentable del territorio.Editora CLAEC - Centro Latino-Americano de Estudos em Cultura2021-12-21info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttp://periodicos.claec.org/index.php/relacult/article/view/217610.23899/relacult.v7i3.2176RELACult - Revista Latino-Americana de Estudos em Cultura e Sociedade; v. 7 n. 3 (2021)2525-787010.23899/relacult.v7i3reponame:RELACult - Revista Latino-Americana de Estudos em Cultura e Sociedadeinstname:Centro Latino-Americano de Estudos em Cultura (CLAEC)instacron:CLAECporhttp://periodicos.claec.org/index.php/relacult/article/view/2176/1476Copyright (c) 2021 Leonel José Sorondo Sánchez, Carelia Rayen Hidalgo Lópezhttps://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0info:eu-repo/semantics/openAccess Sánchez, Leonel José SorondoHidalgo López, Carelia Rayen2021-12-21T13:28:10Zoai:ojs.pkp.sfu.ca:article/2176Revistahttp://periodicos.claec.org/index.php/relacult/indexONGhttp://periodicos.claec.org/index.php/relacult/oairelacult@claec.org || periodicos@claec.org2525-78702525-7870opendoar:2021-12-21T13:28:10RELACult - Revista Latino-Americana de Estudos em Cultura e Sociedade - Centro Latino-Americano de Estudos em Cultura (CLAEC)false
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