Evaluation of corn water condition: A thermal infrared remote sensing approach
Autor(a) principal: | |
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Data de Publicação: | 2014 |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) |
Texto Completo: | https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/15468 |
Resumo: | A methodology that uses remote sensing data in the thermal infrared spectral band (8-14 μ m) to detect water stress in com (Zea mays L.) is presented. Using hourly canopy radiant temperature measured with a PRT-5 radiometer and air temperature during a crop reproductive period, an index that can be used to show the different water conditions at each experiment plot was derived. This index is correlated with com yield, and a discussion about the better time of data recording was made. The results showed that the methodology used is efficient for all the proposed objectives. |
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Evaluation of corn water condition: A thermal infrared remote sensing approachAvaliação da condição hídrica da cultura do milho através de sensoriamento remoto termalspectral band; infrared; water stress; water deficiencyfaixa espectral; infravermelho; estresse hídrico; déficit hídricoA methodology that uses remote sensing data in the thermal infrared spectral band (8-14 μ m) to detect water stress in com (Zea mays L.) is presented. Using hourly canopy radiant temperature measured with a PRT-5 radiometer and air temperature during a crop reproductive period, an index that can be used to show the different water conditions at each experiment plot was derived. This index is correlated with com yield, and a discussion about the better time of data recording was made. The results showed that the methodology used is efficient for all the proposed objectives.É apresentada uma metodologia de utilização de sensoriamento remoto na faixa espectral do infravermelho termal (8-14 μ m) para detecção de estresse hídrico na cultura do milho (Zea mays L.). Através da coleta horária da temperatura radiante de dossel e da temperatura do ar, durante o período reprodutivo da cultura, derivou-se um índice que expressa as diferentes condições hídricas a que a cultura foi submetida. Com esse índice são estabelecidas correlações com a produtividade afetada pelo déficit hídrico. Também é feita uma discussão sobre os horários mais adequados às leituras, de acordo com a finalidade desejada. Os resultados mostraram que a metodologia apresentada é eficiente para os objetivos propostos.Pesquisa Agropecuaria BrasileiraPesquisa Agropecuária BrasileiraEpiphanio, José Carlos Neves2014-04-16info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/15468Pesquisa Agropecuaria Brasileira; v.18, n.11, nov. 1983; 1233-1241Pesquisa Agropecuária Brasileira; v.18, n.11, nov. 1983; 1233-12411678-39210100-104xreponame:Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)instacron:EMBRAPAporhttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/15468/9402info:eu-repo/semantics/openAccess2014-04-16T18:43:23Zoai:ojs.seer.sct.embrapa.br:article/15468Revistahttp://seer.sct.embrapa.br/index.php/pabPRIhttps://old.scielo.br/oai/scielo-oai.phppab@sct.embrapa.br || sct.pab@embrapa.br1678-39210100-204Xopendoar:2014-04-16T18:43:23Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)false |
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