Survey of physiologic races of Puccinia graminis avenae in Rio Grande do Sul

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Coelho, Elisa Thomaz
Data de Publicação: 2014
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)
Texto Completo: https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/17540
Resumo: Races 3 A, 3 B, 3 C, 4 A, 4 B, 4 D, 6 A, 6 B, 7 A, 7 B, 7 C, 12 A and 12 B of the oat stem rust (Puccinia graminis Pers. f. sp. avenae Eriks. & Henn) were determined on 711 isolates from samples collected in Rio Grande do Sul, from the year 1959 to 1970. Rares 3 C, 4 B, 4 D, 6 A, 6 B, 12 A, and 12 B were isolated for the first time in Rio Grande do Sul. Presently 3 A and 3 C are the most frequent races, they were identified in more than 60% of the isolates. Resistance to all ocurrent races is conferred by combining genes A, BC and E or genes A, BC and an indetermined gene carried by the cultivar Saia.
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spelling Survey of physiologic races of Puccinia graminis avenae in Rio Grande do SulLevantamento de raças fisiológicas de Puccinia graminis avenae , no Rio Grande do SulRaces 3 A, 3 B, 3 C, 4 A, 4 B, 4 D, 6 A, 6 B, 7 A, 7 B, 7 C, 12 A and 12 B of the oat stem rust (Puccinia graminis Pers. f. sp. avenae Eriks. & Henn) were determined on 711 isolates from samples collected in Rio Grande do Sul, from the year 1959 to 1970. Rares 3 C, 4 B, 4 D, 6 A, 6 B, 12 A, and 12 B were isolated for the first time in Rio Grande do Sul. Presently 3 A and 3 C are the most frequent races, they were identified in more than 60% of the isolates. Resistance to all ocurrent races is conferred by combining genes A, BC and E or genes A, BC and an indetermined gene carried by the cultivar Saia.Em amostras de ferrugem do colmo da aveia (Puccinia graminis Pers. f. sp. avenae Eriks. & Henn), colhidas de 1959 a 1970 em localidades do Rio Grande do Sul, foram realizados 711 isolamentos, nos quais se determinaram as raças 3 A, 3 B, 3 C, 4 A, 4 B, 4 D, 6 A, 6 B, 7 A, 7 B, 7 C, 12 A e 12 B. As raças 3 C, 4 B, 4 D, 6 A, 6 B, 12 A e 12 B foram isoladas neste Estado pela primeira vez. Atualmente, as raças mais frequentes são a 3 A e 3 C, tendo sido identificadas em mais de 60% dos isolamentos. A combinação dos genes A, BC e E ou dos genes A, BC e gene indeterminado de Saia conferem resistência às raças correntes.Pesquisa Agropecuaria BrasileiraPesquisa Agropecuária BrasileiraCoelho, Elisa Thomaz2014-04-15info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/17540Pesquisa Agropecuaria Brasileira; v.8, n.8, 1973: Série Agronomia; 223-226Pesquisa Agropecuária Brasileira; v.8, n.8, 1973: Série Agronomia; 223-2261678-39210100-104xreponame:Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)instacron:EMBRAPAporhttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/17540/11764info:eu-repo/semantics/openAccess2014-04-15T18:50:52Zoai:ojs.seer.sct.embrapa.br:article/17540Revistahttp://seer.sct.embrapa.br/index.php/pabPRIhttps://old.scielo.br/oai/scielo-oai.phppab@sct.embrapa.br || sct.pab@embrapa.br1678-39210100-204Xopendoar:2014-04-15T18:50:52Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)false
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