Sweet-potato callus culture and behaviour in saline medium

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Castro, Oneide Ferreira de Andrade
Data de Publicação: 1998
Outros Autores: Andrade, Arnóbio Gonçalves de
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)
Texto Completo: https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/4821
Resumo: Aiming at the evaluation of sweet-potato (Ipomoea batatas (L.) Lam.) as to calli production in different phytormone supplements and their response to increase NaCl concentration, petiole explants of nine cultivars were innoculated on the Murasshige & Skoog medium supplemented with 2.21 or 1.0 mg/L of 2,4-D, combined or not with 0.0025 mg/L of BAP. Differences on rate and size of calli according to cultivar or medium were observed. The best results were found on the Arroba cultivar in medium suplemented with 2,4-D (2.21 mg/L) + BAP (0.0025 mg/L). The cultivar Vitoria Roxa did not develop callus. Saline stress reduced calli growth, aiming at ranking cultivars according to its decreasing salinity tolerance, as follows: Arroba, Co-Roxa, RC 1.8, Co-Branca, TR 3, Mãe-de-Família També, Paulistinha and 473.
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spelling Sweet-potato callus culture and behaviour in saline mediumIndução e comportamento de calos de batata-doce em meio salinocultivar; phytormone; petiole explants; salinitycultivar; hormônio; explantes de pecíolo; salinidadeAiming at the evaluation of sweet-potato (Ipomoea batatas (L.) Lam.) as to calli production in different phytormone supplements and their response to increase NaCl concentration, petiole explants of nine cultivars were innoculated on the Murasshige & Skoog medium supplemented with 2.21 or 1.0 mg/L of 2,4-D, combined or not with 0.0025 mg/L of BAP. Differences on rate and size of calli according to cultivar or medium were observed. The best results were found on the Arroba cultivar in medium suplemented with 2,4-D (2.21 mg/L) + BAP (0.0025 mg/L). The cultivar Vitoria Roxa did not develop callus. Saline stress reduced calli growth, aiming at ranking cultivars according to its decreasing salinity tolerance, as follows: Arroba, Co-Roxa, RC 1.8, Co-Branca, TR 3, Mãe-de-Família També, Paulistinha and 473.Com o objetivo de avaliar o comportamento de cultivares de batata-doce (Ipomoea batatas (L.) Lam.) quanto a produção de calos, em diferentes suplementações de fitohormônios, e em meio contendo diferentes concentrações de NaCl, foram inoculados explantes de pecíolo de nove cultivares no meio de Murashige & Skoog com suplementações de 2,21 ou 1,0 mg/L de 2,4-D, combinado ou não com 0,0025 mg/L de BAP. Observou-se diferenças na taxa de regeneração e tamanho dos calos, conforme a cultivar ou meio empregado, sendo os melhores resultados obtidos com a cultivar Arroba, em meio de cultura suplementado com 2,21 mg/L de 2,4 D + 0,0025 mg/L de BAP. A cultivar Vitória Roxa não formou calos. A salinidade reduziu o crescimento dos calos, permitindo a classificação decrescente das cultivares quanto a resistência à salinidade em: Arroba, Co-Roxa, RC 1.8, Co-Branca, TR 3, Mãe-de-Família També, Paulistinha e 473.Pesquisa Agropecuaria BrasileiraPesquisa Agropecuária BrasileiraCastro, Oneide Ferreira de AndradeAndrade, Arnóbio Gonçalves de1998-01-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/4821Pesquisa Agropecuaria Brasileira; v.33, n.1, jan. 1998; 21-27Pesquisa Agropecuária Brasileira; v.33, n.1, jan. 1998; 21-271678-39210100-104xreponame:Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)instacron:EMBRAPAporhttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/4821/6927info:eu-repo/semantics/openAccess2014-11-07T17:50:06Zoai:ojs.seer.sct.embrapa.br:article/4821Revistahttp://seer.sct.embrapa.br/index.php/pabPRIhttps://old.scielo.br/oai/scielo-oai.phppab@sct.embrapa.br || sct.pab@embrapa.br1678-39210100-204Xopendoar:2014-11-07T17:50:06Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)false
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