Estimates of genetic parameters and cluster analyses for carcass and meat quality traits in birds
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2017 |
Outros Autores: | , , , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | eng |
Título da fonte: | Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) |
Texto Completo: | https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/24545 |
Resumo: | The objective of this work was to estimate genetic parameters for bird carcass and meat quality traits, as well as to explore the genetic patterns of the breeding values of this population using cluster analyses. Data from 1,846 birds were used to estimate the genetic parameters of production and quality traits using the multiple-trait animal model, and cluster analyses were performed. The heritability estimates ranged from 0.08±0.03 for meat pH measured 24 hours after slaughter to 0.85±0.09 for body weight. The genetic correlations between production traits were high and positive. The genetic correlations between meat quality traits were low and were not informative due to the high standard errors (same magnitudes as those of the genetic correlations). The genetic correlations between meat production and quality traits were negative, except between production traits and meat lightness intensity. Based on breeding values (EBVs), the evaluated population can be divided into four groups through cluster analyses, and one group is suitable for selection because the birds presented EBVs above and around the average of the population, respectively, for production and quality traits. Therefore, it is possible to obtain genetic gains for production-related traits without decreasing meat quality. |
id |
EMBRAPA-4_22d286afe2bf6fe69a18c5b6066e9739 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ojs.seer.sct.embrapa.br:article/24545 |
network_acronym_str |
EMBRAPA-4 |
network_name_str |
Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) |
repository_id_str |
|
spelling |
Estimates of genetic parameters and cluster analyses for carcass and meat quality traits in birdsEstimativa de parâmetros genéticos e análises de agrupamento para características de carcaça e qualidade da carne em avesgenetic correlation; heritability; meat color; White Leghorncorrelação genética; herdabilidade; cor da carne; White LeghornThe objective of this work was to estimate genetic parameters for bird carcass and meat quality traits, as well as to explore the genetic patterns of the breeding values of this population using cluster analyses. Data from 1,846 birds were used to estimate the genetic parameters of production and quality traits using the multiple-trait animal model, and cluster analyses were performed. The heritability estimates ranged from 0.08±0.03 for meat pH measured 24 hours after slaughter to 0.85±0.09 for body weight. The genetic correlations between production traits were high and positive. The genetic correlations between meat quality traits were low and were not informative due to the high standard errors (same magnitudes as those of the genetic correlations). The genetic correlations between meat production and quality traits were negative, except between production traits and meat lightness intensity. Based on breeding values (EBVs), the evaluated population can be divided into four groups through cluster analyses, and one group is suitable for selection because the birds presented EBVs above and around the average of the population, respectively, for production and quality traits. Therefore, it is possible to obtain genetic gains for production-related traits without decreasing meat quality.O objetivo deste trabalho foi estimar os parâmetros genéticos para características de carcaça e qualidade da carne de aves, bem como explorar o perfil dos valores genéticos desta população, com uso de análises de agrupamento. Foram utilizados dados de 1.846 aves para estimar os parâmetros genéticos de características de produção e qualidade por meio do modelo animal multicaracterística, e foram realizadas análises de agrupamento. As estimativas de herdabilidade variaram de 0,08±0,03 para o pH da carne medido 24 horas após o abate a 0,85±0,09 para o peso corporal. As correlações genéticas entre as características de produção foram altas e positivas. Já as correlações genéticas entre as características de qualidade da carne foram baixas e não foram informativas devido aos altos erros-padrão (mesmas magnitudes que as das correlações genéticas). As correlações genéticas entre as características de produção e de qualidade da carne foram negativas, exceto entre as características de produção e o teor de luminosidade da carne. Com base nos valores genéticos (VGs), a população avaliada pode ser dividida em quatro grupos por meio da análise de agrupamento, e um dos grupos é mais adequado para seleção, uma vez que as aves apresentaram VGs acima e em torno da média da população, respectivamente, para as características de produção e de qualidade da carne. Assim, é possível obter ganhos genéticos para características relacionadas à produção sem diminuir a qualidade da carne.Pesquisa Agropecuaria BrasileiraPesquisa Agropecuária BrasileiraEmbrapaConselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq)Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo (Fapesp)Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior (Capes)Bainy, Adriane MolardiSavegnago, Rodrigo PelicioniFreitas, Luara Afonso deNunes, Beatriz do NascimentoRosa, Jaqueline OliveiraLedur, Mônica CorrêaMunari, Danísio Prado2017-04-20info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/24545Pesquisa Agropecuaria Brasileira; v.52, n.3, mar. 2017; 205-213Pesquisa Agropecuária Brasileira; v.52, n.3, mar. 2017; 205-2131678-39210100-104xreponame:Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)instacron:EMBRAPAenghttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/24545/13722Direitos autorais 2017 Pesquisa Agropecuária Brasileirainfo:eu-repo/semantics/openAccess2017-04-20T17:41:19Zoai:ojs.seer.sct.embrapa.br:article/24545Revistahttp://seer.sct.embrapa.br/index.php/pabPRIhttps://old.scielo.br/oai/scielo-oai.phppab@sct.embrapa.br || sct.pab@embrapa.br1678-39210100-204Xopendoar:2017-04-20T17:41:19Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Estimates of genetic parameters and cluster analyses for carcass and meat quality traits in birds Estimativa de parâmetros genéticos e análises de agrupamento para características de carcaça e qualidade da carne em aves |
title |
Estimates of genetic parameters and cluster analyses for carcass and meat quality traits in birds |
spellingShingle |
Estimates of genetic parameters and cluster analyses for carcass and meat quality traits in birds Bainy, Adriane Molardi genetic correlation; heritability; meat color; White Leghorn correlação genética; herdabilidade; cor da carne; White Leghorn |
title_short |
Estimates of genetic parameters and cluster analyses for carcass and meat quality traits in birds |
title_full |
Estimates of genetic parameters and cluster analyses for carcass and meat quality traits in birds |
title_fullStr |
Estimates of genetic parameters and cluster analyses for carcass and meat quality traits in birds |
title_full_unstemmed |
Estimates of genetic parameters and cluster analyses for carcass and meat quality traits in birds |
title_sort |
Estimates of genetic parameters and cluster analyses for carcass and meat quality traits in birds |
author |
Bainy, Adriane Molardi |
author_facet |
Bainy, Adriane Molardi Savegnago, Rodrigo Pelicioni Freitas, Luara Afonso de Nunes, Beatriz do Nascimento Rosa, Jaqueline Oliveira Ledur, Mônica Corrêa Munari, Danísio Prado |
author_role |
author |
author2 |
Savegnago, Rodrigo Pelicioni Freitas, Luara Afonso de Nunes, Beatriz do Nascimento Rosa, Jaqueline Oliveira Ledur, Mônica Corrêa Munari, Danísio Prado |
author2_role |
author author author author author author |
dc.contributor.none.fl_str_mv |
Embrapa Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq) Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo (Fapesp) Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior (Capes) |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Bainy, Adriane Molardi Savegnago, Rodrigo Pelicioni Freitas, Luara Afonso de Nunes, Beatriz do Nascimento Rosa, Jaqueline Oliveira Ledur, Mônica Corrêa Munari, Danísio Prado |
dc.subject.por.fl_str_mv |
genetic correlation; heritability; meat color; White Leghorn correlação genética; herdabilidade; cor da carne; White Leghorn |
topic |
genetic correlation; heritability; meat color; White Leghorn correlação genética; herdabilidade; cor da carne; White Leghorn |
description |
The objective of this work was to estimate genetic parameters for bird carcass and meat quality traits, as well as to explore the genetic patterns of the breeding values of this population using cluster analyses. Data from 1,846 birds were used to estimate the genetic parameters of production and quality traits using the multiple-trait animal model, and cluster analyses were performed. The heritability estimates ranged from 0.08±0.03 for meat pH measured 24 hours after slaughter to 0.85±0.09 for body weight. The genetic correlations between production traits were high and positive. The genetic correlations between meat quality traits were low and were not informative due to the high standard errors (same magnitudes as those of the genetic correlations). The genetic correlations between meat production and quality traits were negative, except between production traits and meat lightness intensity. Based on breeding values (EBVs), the evaluated population can be divided into four groups through cluster analyses, and one group is suitable for selection because the birds presented EBVs above and around the average of the population, respectively, for production and quality traits. Therefore, it is possible to obtain genetic gains for production-related traits without decreasing meat quality. |
publishDate |
2017 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2017-04-20 |
dc.type.none.fl_str_mv |
|
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/24545 |
url |
https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/24545 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
eng |
language |
eng |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/24545/13722 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
Direitos autorais 2017 Pesquisa Agropecuária Brasileira info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
Direitos autorais 2017 Pesquisa Agropecuária Brasileira |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Pesquisa Agropecuaria Brasileira Pesquisa Agropecuária Brasileira |
publisher.none.fl_str_mv |
Pesquisa Agropecuaria Brasileira Pesquisa Agropecuária Brasileira |
dc.source.none.fl_str_mv |
Pesquisa Agropecuaria Brasileira; v.52, n.3, mar. 2017; 205-213 Pesquisa Agropecuária Brasileira; v.52, n.3, mar. 2017; 205-213 1678-3921 0100-104x reponame:Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa) instacron:EMBRAPA |
instname_str |
Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa) |
instacron_str |
EMBRAPA |
institution |
EMBRAPA |
reponame_str |
Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) |
collection |
Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) |
repository.name.fl_str_mv |
Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa) |
repository.mail.fl_str_mv |
pab@sct.embrapa.br || sct.pab@embrapa.br |
_version_ |
1793416665735626752 |