Effects of addition of mesquite pod meal to diets for finishing swine

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Pinheiro, Marcelo José Pedrosa
Data de Publicação: 1993
Outros Autores: de Sousa, Roberto Pequeno, Espíndola, Gastão Barreto
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)
Texto Completo: https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/4018
Resumo: The effects of addition of different mesquite (Phosopis juliflora (SW.) DC.) pod meal (MPM) level's to isoproteinous and isoenergetic rations on the performance and carcass characteristics of finishing swine were evaluated. Thirty-two half-breed Landrace x Large-White pigs weighing 54.14 kg were utilized. The experimental design was, made up completely of randomized blocks with four MPM levels (0,10, 20 and 30%) added to corn and soybean meal and four replications. MPM chemical composition was: 89.29% dry matter; 8.02% crude protein; 9.57% crude fiber; 0.71% ether extract; 0.29% Ca; and 0.17% P. Regression analysis showed a decreasing linear MPM level effect (P < 0,05) on both body weight gain and ration intake. With regard to carcass characteristics, increasing linear MPM level effects (P < 0.05) and (P < 0.01) were detected on backfat thickness and meat/fat ratio, respectively. On an economic basis, MPM use is not recommended with suplementation of soybean oil in diets for finishing swine.
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spelling Effects of addition of mesquite pod meal to diets for finishing swineEfeitos da adição de farelo de vagem de algaroba em rações para suínos na fase de terminaçãoProsopis juliflora; performance; carcassProsopis juliflora; desempenho; carcaçaThe effects of addition of different mesquite (Phosopis juliflora (SW.) DC.) pod meal (MPM) level's to isoproteinous and isoenergetic rations on the performance and carcass characteristics of finishing swine were evaluated. Thirty-two half-breed Landrace x Large-White pigs weighing 54.14 kg were utilized. The experimental design was, made up completely of randomized blocks with four MPM levels (0,10, 20 and 30%) added to corn and soybean meal and four replications. MPM chemical composition was: 89.29% dry matter; 8.02% crude protein; 9.57% crude fiber; 0.71% ether extract; 0.29% Ca; and 0.17% P. Regression analysis showed a decreasing linear MPM level effect (P < 0,05) on both body weight gain and ration intake. With regard to carcass characteristics, increasing linear MPM level effects (P < 0.05) and (P < 0.01) were detected on backfat thickness and meat/fat ratio, respectively. On an economic basis, MPM use is not recommended with suplementation of soybean oil in diets for finishing swine.Foi realizado um experimento para avaliar os efeitos da inclusão de diferentes níveis de farelo de vagem de algaroba (Prosopis juliflora (S.W.) D.C.), em rações isoprotéicas e isoenergéticas para suínos na fase de terminação sobre o desempenho e características de carcaça. Foram utilizados 32 suínos mestiços Landrace x Large White com peso médio de 54,14 kg. O delineamento experimental foi o de blocos ao acaso, com quatro níveis de farelo de vagem de algaroba (0, 10, 20 e 30%), em dietas à base de milho e farelo de soja, com quatro repetições. A composição química do farelo de vagem de algaroba (FVA) foi: 89,29% de matéria seca; 8,02% de proteína bruta; 9,57% de fibra bruta; 0,71% de extrato etéreo; 0,29% de cálcio e 0,17% de fósforo. A análise de regressão evidenciou efeito linear decrescente (P < 0,05) dos níveis de FVA sobre o ganho de peso e consumo de ração. Quanto às características de carcaça, foram evidenciados efeitos lineares crescentes (P < 0,05) e (P < 0,01) dos níveis de FVA sobre a espessura de toicinho e relação gordura/carne, respectivamente. Com base na análise econômica, não foi viável o uso de FVA com a suplementação de óleo de soja em dietas de suínos em terminação.Pesquisa Agropecuaria BrasileiraPesquisa Agropecuária BrasileiraPinheiro, Marcelo José Pedrosade Sousa, Roberto PequenoEspíndola, Gastão Barreto1993-12-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/4018Pesquisa Agropecuaria Brasileira; v.28, n.12, dez. 1993; 1443-1449Pesquisa Agropecuária Brasileira; v.28, n.12, dez. 1993; 1443-14491678-39210100-104xreponame:Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)instacron:EMBRAPAporhttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/4018/1309info:eu-repo/semantics/openAccess2010-08-25T17:40:37Zoai:ojs.seer.sct.embrapa.br:article/4018Revistahttp://seer.sct.embrapa.br/index.php/pabPRIhttps://old.scielo.br/oai/scielo-oai.phppab@sct.embrapa.br || sct.pab@embrapa.br1678-39210100-204Xopendoar:2010-08-25T17:40:37Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)false
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