Total loxic aldicarb residuesincoffeefwitsandbeansaftersoil applicalian ai aldicarb at differont inlervais betare harvesting

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Rigitano, Renê L. O.
Data de Publicação: 2013
Outros Autores: Souza, Júlio César De, Moraes, Maurício L.
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)
Texto Completo: https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/16104
Resumo: This work examined the total toxic aidioarb residues in whoie coftee injits, roasled and non-roasled cottee rind and beans, after a soil application of Temik 150(20 ou 40 kglha) aI different Intervais before harvesting. The residues were extrated by blending lhe sample with a niixture of acetona and water, lheaidicarb residues were oxidized to aldicarb suilone by lhe addition of acetic acid lo lhe exlracting solvent, After appropriate cleanup ol the extact on a fiorisli column, the peslicide residues were detemiined as aldicarb suilone by gas chromatography utihzing a llame-photonieiric detector. The residues lound in dried whole htjits were 0.06 ppm, 0.23 ppm, 0.38 pprn, 0,13 ppm and 0.05 pprnlordosage 16 kg/ha and 0.20 ppm, 0.53 ppm, 0.40 ppm, 0.20 ppm and 0.13 ppm (dosage 32 kglha), corresponding respecliveiy to the application carried oul at 15, 30, 45, 60 and 90 days before harvesting. The residue leveis In lhe rind were much higher lhan in lhe beans; lhe residue concentalion in the beans Irorn ali teaúnenls was lower than the hmit ol detecton by lhe analytical melhod used (0.02 ppm). The residue concenation in roasted rind frorn ali treanents was lower flian lhe iimit ol detection in roasted samples (0.03 ppm), which indicated that niost ol lhe residues were eliminated during lhe roasting process.
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spelling Total loxic aldicarb residuesincoffeefwitsandbeansaftersoil applicalian ai aldicarb at differont inlervais betare harvestingResíduos de aldicarbe e seus metabólitos tóxicos em café após a aplicação de aldicarbe 1 5G no solo em diferentes intervalos antes da colhetoxic aidicarb residues; Temik 150sulfóxido e sulfona de aldicarbe; resíduos; Temik 15G.This work examined the total toxic aidioarb residues in whoie coftee injits, roasled and non-roasled cottee rind and beans, after a soil application of Temik 150(20 ou 40 kglha) aI different Intervais before harvesting. The residues were extrated by blending lhe sample with a niixture of acetona and water, lheaidicarb residues were oxidized to aldicarb suilone by lhe addition of acetic acid lo lhe exlracting solvent, After appropriate cleanup ol the extact on a fiorisli column, the peslicide residues were detemiined as aldicarb suilone by gas chromatography utihzing a llame-photonieiric detector. The residues lound in dried whole htjits were 0.06 ppm, 0.23 ppm, 0.38 pprn, 0,13 ppm and 0.05 pprnlordosage 16 kg/ha and 0.20 ppm, 0.53 ppm, 0.40 ppm, 0.20 ppm and 0.13 ppm (dosage 32 kglha), corresponding respecliveiy to the application carried oul at 15, 30, 45, 60 and 90 days before harvesting. The residue leveis In lhe rind were much higher lhan in lhe beans; lhe residue concentalion in the beans Irorn ali teaúnenls was lower than the hmit ol detecton by lhe analytical melhod used (0.02 ppm). The residue concenation in roasted rind frorn ali treanents was lower flian lhe iimit ol detection in roasted samples (0.03 ppm), which indicated that niost ol lhe residues were eliminated during lhe roasting process.Foram determinados os resíduos de aldicarbe, conjuntamente com seus produtos de oxidação sulfóxido e sulfona de aldicarbe, no café em coco, no café beneficiado e nas cascas, torradas ou não, após a aplicação, no solo, de Temik 15 O em cafezal adulto, na dosagem de 16 ou 32 g/cova, em diferentes intervalos antes da colheita. Os resíduos foram extraídos com uma mistura de acetona e água, à qual foram adicionados peróxido de hidrogênio e ácido acético para a oxidação dos resíduos a sulfona de aldicarbe. Após a limpeza do extrato através de partição com diclorometano e coluna de florisil,os resíduos foram determinadosem cromatógrafo a gás, equipado com detector fotométrico de chama. Os níveis de resíduos no café em coco foram da ordem de 0,06 ppm; 0,23 ppm; 0,38 ppm; 0,13 ppm e 0,05 ppm, (para a dosagem de 16 gfcova) e de 0,20 ppm; 0,53 ppm; 0,40 ppm; 0,20 ppm e de 0,13 ppm (para a dosagem de 32 g/cova), correspondendo à aplicação feita, respectivamente, aos 15, 30, 45, 60 e 90 dias antes da colheita. Entretanto, análises de cascas e grãos separadamente revelaram que os resíduos concentram-se nas cascas. Nos grãos, os níveis de resíduos foram inferiores ao limite mínimo de detecção pelo método analítico empregado (0,02 ppm). Os níveis de resíduos nas amostras de cascas torradas foram inferiores ao limite de detecção nessas amostras (0,03 ppm), indicando acentuada destruição deles durante o processo de torrefação.Pesquisa Agropecuaria BrasileiraPesquisa Agropecuária BrasileiraRigitano, Renê L. O.Souza, Júlio César DeMoraes, Maurício L.2013-05-03info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/16104Pesquisa Agropecuaria Brasileira; v.24, n.8, ago. 1989; 955-959Pesquisa Agropecuária Brasileira; v.24, n.8, ago. 1989; 955-9591678-39210100-104xreponame:Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)instacron:EMBRAPAporhttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/16104/10252info:eu-repo/semantics/openAccess2013-05-03T13:09:44Zoai:ojs.seer.sct.embrapa.br:article/16104Revistahttp://seer.sct.embrapa.br/index.php/pabPRIhttps://old.scielo.br/oai/scielo-oai.phppab@sct.embrapa.br || sct.pab@embrapa.br1678-39210100-204Xopendoar:2013-05-03T13:09:44Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)false
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