Physical, chemical, and biological attributes of a Xanthic Oxisol after forest conversion to rubber tree plantation in the Amazon

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Zaninetti, Rean Augusto
Data de Publicação: 2016
Outros Autores: Moreira, Adônis, Moraes, Larissa Alexandra Cardoso
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)
Texto Completo: https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/22163
Resumo: The objective of this work was to quantify the effects of primary forest conversion into rubber tree plantation (Hevea spp.), concerning the physical, chemical, and microbiological attributes of a Xanthic Oxisol in the Central Amazon. Soil samples were collected at the 0.0–0.1 m depth in areas of the primary forest and of adjacent rubber tree plantations covering an area of 2.0 ha, with plant ages of 6, 16, 18, 19, 20, and 45 years. The reforestation with rubber tree plantation does not minimize the negative effects of the removal of the primary forest, with increased metabolic quotient and reduction of organic carbon, microbial biomass carbon (MBC), microbial biomass nitrogen (MBN), porosity, enzymes (arilsulfatase, β-glucosidase, and β-galactosidase), and humic substances (humic and fulvic acids, and humin) in the soil. MBC and MBN ranged from 291.97 to 615.27 μg g-1 and from 65.76 to 98.58 μg g-1, respectively, and they are the most sensitive attributes to alterations resulting from the replacement of primary forest by rubber tree plantations.
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spelling Physical, chemical, and biological attributes of a Xanthic Oxisol after forest conversion to rubber tree plantation in the AmazonAtributos físicos, químicos e biológicos de Latossolo Amarelo na conversão de floresta primária para seringais na AmazôniaHevea, microbial biomass carbon, soil enzymes, microbial biomass nitrogen, soil quality, humic substances.Hevea, carbono da biomassa microbiana, enzimas do solo, nitrogênio da biomassa microbiana, qualidade do solo, substâncias húmicas.The objective of this work was to quantify the effects of primary forest conversion into rubber tree plantation (Hevea spp.), concerning the physical, chemical, and microbiological attributes of a Xanthic Oxisol in the Central Amazon. Soil samples were collected at the 0.0–0.1 m depth in areas of the primary forest and of adjacent rubber tree plantations covering an area of 2.0 ha, with plant ages of 6, 16, 18, 19, 20, and 45 years. The reforestation with rubber tree plantation does not minimize the negative effects of the removal of the primary forest, with increased metabolic quotient and reduction of organic carbon, microbial biomass carbon (MBC), microbial biomass nitrogen (MBN), porosity, enzymes (arilsulfatase, β-glucosidase, and β-galactosidase), and humic substances (humic and fulvic acids, and humin) in the soil. MBC and MBN ranged from 291.97 to 615.27 μg g-1 and from 65.76 to 98.58 μg g-1, respectively, and they are the most sensitive attributes to alterations resulting from the replacement of primary forest by rubber tree plantations.O objetivo deste trabalho foi quantificar os efeitos da substituição da floresta primária por seringal (Hevea spp.), quanto aos atributos físicos, químicos e biológicos de um Latossolo Amarelo distrófico na Amazônia Central. Amostras de solo foram coletadas na profundidade de 0,0–0,1 m, em área de floresta primária e em seringais de 2,0 ha com idades de plantio de 6, 16, 18, 19, 20 e 45 anos. O reflorestamento das áreas por seringais não minimiza os efeitos negativos da retirada da floresta primária, com aumento do quociente metabólico e redução nos teores de carbono orgânico, carbono da biomassa microbiana (CBM), nitrogênio da biomassa microbiana (NBM), porosidade, enzimas (arilsulfatase, β-glucosidase e β-galactosidase) e substâncias húmicas (ácidos húmicos e fúlvicos e humina) do solo. O CBM e o NBM variaram de 291,97 a 615,27 μg g-1 e de 65,76 a 98,58 μg g-1, e mostram-se como os atributos mais sensíveis às alterações decorrentes da substituição da floresta primária por seringais.Pesquisa Agropecuaria BrasileiraPesquisa Agropecuária BrasileiraUniversidade Federal do Amazonas (Ufam)Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior (Capes)Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq)Zaninetti, Rean AugustoMoreira, AdônisMoraes, Larissa Alexandra Cardoso2016-10-17info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/22163Pesquisa Agropecuaria Brasileira; v.51, n.9, set. 2016: Número Temático O solo como fator de integração entre os componentes ambientais e a produção agropecuária; 1061-1068Pesquisa Agropecuária Brasileira; v.51, n.9, set. 2016: Número Temático O solo como fator de integração entre os componentes ambientais e a produção agropecuária; 1061-10681678-39210100-104xreponame:Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)instacron:EMBRAPAporhttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/22163/13512Direitos autorais 2016 Pesquisa Agropecuária Brasileirainfo:eu-repo/semantics/openAccess2016-10-31T17:52:12Zoai:ojs.seer.sct.embrapa.br:article/22163Revistahttp://seer.sct.embrapa.br/index.php/pabPRIhttps://old.scielo.br/oai/scielo-oai.phppab@sct.embrapa.br || sct.pab@embrapa.br1678-39210100-204Xopendoar:2016-10-31T17:52:12Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)false
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