Basic fertilization, top dressed nitrogen, plant population and pruning on the yield of tomato plants

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Maschio, Lucila M. de A.
Data de Publicação: 2014
Outros Autores: Sousa, Gladys F. de
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)
Texto Completo: https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/16277
Resumo: Four factors were studied in tomato plants behaviour: a. basic fertilization: 400-600-450 kg/ha and 400-1200-900 kg/ha N, P, K nutrients respectively, for level 1 and 2 of fertilization; b. with or without 200 kg/ha of top dressed Nitrogen; c. two levels of plant population; 20.000 plants/ ha (1.00 m x 0.50 m spacing) and 41.667 plants/ha 0,80 m x 0,30 m spacing; and d. plant breeding system: with or without pruning. High plant density (41.667 plants/ha), and no pruning, isolatedly, were significant and produced the best effect in commercial production of fruits. The interaction between the two factors increased the production of Extra 2A fruits significantly, in metric ton/ha and number of fruits.
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spelling Basic fertilization, top dressed nitrogen, plant population and pruning on the yield of tomato plantsAdubação básica, nitrogênio em cobertura, espaçamento e desbrota na produção do tomateiroNPK levels; plant population; tomato plant; commercial fruits; Extra 2A fruitsníveis de NPK; densidade de plantio; frutos comerciáveis; frutos Extra 2AFour factors were studied in tomato plants behaviour: a. basic fertilization: 400-600-450 kg/ha and 400-1200-900 kg/ha N, P, K nutrients respectively, for level 1 and 2 of fertilization; b. with or without 200 kg/ha of top dressed Nitrogen; c. two levels of plant population; 20.000 plants/ ha (1.00 m x 0.50 m spacing) and 41.667 plants/ha 0,80 m x 0,30 m spacing; and d. plant breeding system: with or without pruning. High plant density (41.667 plants/ha), and no pruning, isolatedly, were significant and produced the best effect in commercial production of fruits. The interaction between the two factors increased the production of Extra 2A fruits significantly, in metric ton/ha and number of fruits.Foram estudados, no comportamento do tomateiro (Lycopersicon esculentum Mill.), os efeitos dos seguintes fatores: a. adubação básica: 400-600-450 kg/ha de N, P2O5 e K2O, e 400-1.200-900 kg/ha de N, P2O5 e K2O, respectivamente, para os níveis 1 e 2 de adubação; b. N em cobertura, equivalente a 0 e 200 kg/ha de N; c. densidade de plantio, 20.000 plantas/ha (espaçamento 1,00 m x 0,50 m) e 41.667 plantas/ha (espaçamento 0,80 m x 0,30 m); e d. sistema de condução de plantas, ou seja, com desbrota a duas hastes e sem desbrota. Os fatores ausência de desbrota e alta densidade de plantio (41.667 plantas/ha), isoladamente, assim como a respectiva interação, aumentaram a produção comerciável em t/ha e em número de frutos/ha. A supracitada interação propiciou, também, incrementos na produção de frutos Extra 2A.Pesquisa Agropecuaria BrasileiraPesquisa Agropecuária BrasileiraMaschio, Lucila M. de A.Sousa, Gladys F. de2014-04-16info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/16277Pesquisa Agropecuaria Brasileira; v.17, n.9, set. 1982; 1309-1315Pesquisa Agropecuária Brasileira; v.17, n.9, set. 1982; 1309-13151678-39210100-104xreponame:Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)instacron:EMBRAPAporhttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/16277/10465info:eu-repo/semantics/openAccess2014-04-16T16:39:48Zoai:ojs.seer.sct.embrapa.br:article/16277Revistahttp://seer.sct.embrapa.br/index.php/pabPRIhttps://old.scielo.br/oai/scielo-oai.phppab@sct.embrapa.br || sct.pab@embrapa.br1678-39210100-204Xopendoar:2014-04-16T16:39:48Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)false
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