Influence of green manures on mycorrhizal colonization and yield of sweet potato

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Antônio Azevedo Espindola, José
Data de Publicação: 1998
Outros Autores: Lopes de Almeida, Dejair, Guilherme Marinho Guerra, José, Maria Ribeiro da Silva, Eliane, Adriano de Souza, Francisco
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)
Texto Completo: https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/4851
Resumo: This study was carried out in an arenic albaquult soil aiming to evaluate the effect of different green manures and fallow on indigenous VAM fungal inoculum potential and sweet potato (Ipomoea batatas) yield. The treatments were: no vegetation, fallow, sun hemp (Crotalaria juncea), jack bean (Canavalia ensiformes), pigeon pea (Cajanus cajan), and velvet bean (Mucuna aterrima). Jack bean and velvet bean had a greater shoot accumulation of N, P and K than other treatments. Previous cultivation with leguminosae increased sweet potato yield over fallow. The leguminosae incorporation into the soil reduced spore population in no vegetation, jack bean and pigeon pea when compared with fallow. However, sun hemp, velvet bean and jack bean had a greater number of infective propagules than no vegetation. The root colonization of sweet potato was greater in sun hemp, velvet bean and fallow when compared with no vegetation. The sweet potato yield was directly correlated with the amounts of N, P and K founded in the green manures mass.
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spelling Influence of green manures on mycorrhizal colonization and yield of sweet potatoInfluência da adubação verde na colonização micorrízica e na produção da batata-docemycorrhizal fungi; Ipomoea batatas; legumes; Canavalia ensiformes; Cajanus cajan; Crotalaria juncea; Mucuna aterrimafungos micorrízicos; Ipomoea batatas; leguminosas; Canavalia ensiformes; Cajanus cajan; Crotalaria juncea; Mucuna aterrimaThis study was carried out in an arenic albaquult soil aiming to evaluate the effect of different green manures and fallow on indigenous VAM fungal inoculum potential and sweet potato (Ipomoea batatas) yield. The treatments were: no vegetation, fallow, sun hemp (Crotalaria juncea), jack bean (Canavalia ensiformes), pigeon pea (Cajanus cajan), and velvet bean (Mucuna aterrima). Jack bean and velvet bean had a greater shoot accumulation of N, P and K than other treatments. Previous cultivation with leguminosae increased sweet potato yield over fallow. The leguminosae incorporation into the soil reduced spore population in no vegetation, jack bean and pigeon pea when compared with fallow. However, sun hemp, velvet bean and jack bean had a greater number of infective propagules than no vegetation. The root colonization of sweet potato was greater in sun hemp, velvet bean and fallow when compared with no vegetation. The sweet potato yield was directly correlated with the amounts of N, P and K founded in the green manures mass.O presente estudo foi conduzido no campo com o objetivo de avaliar a influência do pré-cultivo com leguminosas e vegetação espontânea sobre o potencial de inóculo dos fungos micorrízico-arbusculares (MA) indígenas de um Planossolo e sobre a produção da batata-doce (Ipomoea batatas). Os tratamentos foram: ausência de vegetação, vegetação espontânea, crotalária (Crotalaria juncea), feijão-de-porco (Canavalia ensiformes), guandu (Cajanus cajan) e mucuna-preta (Mucuna aterrima). Feijão-de-porco e mucuna-preta apresentaram maiores quantidades de N, P e K acumulados na parte aérea em relação aos demais pré-cultivos. O pré-cultivo com leguminosas aumentou a produtividade da batata-doce em relação à vegetação espontânea. Houve redução no número de esporos no solo sem vegetação, com feijão-de-porco e com guandu, quando comparado ao solo com vegetação espontânea. O número de propágulos infectivos foi aumentado por crotalária, feijão-de-porco e mucuna-preta em relação ao observado no solo sem vegetação. A colonização das raízes de batata-doce pelos fungos MA indígenas foi aumentada por crotalária, mucuna-preta e vegetação espontânea, quando comparada à ausência de vegetação. A produtividade da batata-doce correlacionou-se positivamente com a quantidade de N, P e K acumulada na massa dos adubos verdes.Pesquisa Agropecuaria BrasileiraPesquisa Agropecuária BrasileiraAntônio Azevedo Espindola, JoséLopes de Almeida, DejairGuilherme Marinho Guerra, JoséMaria Ribeiro da Silva, ElianeAdriano de Souza, Francisco1998-03-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/4851Pesquisa Agropecuaria Brasileira; v.33, n.3, mar. 1998; 339-347Pesquisa Agropecuária Brasileira; v.33, n.3, mar. 1998; 339-3471678-39210100-104xreponame:Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)instacron:EMBRAPAporhttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/4851/6982info:eu-repo/semantics/openAccess2014-11-20T16:36:36Zoai:ojs.seer.sct.embrapa.br:article/4851Revistahttp://seer.sct.embrapa.br/index.php/pabPRIhttps://old.scielo.br/oai/scielo-oai.phppab@sct.embrapa.br || sct.pab@embrapa.br1678-39210100-204Xopendoar:2014-11-20T16:36:36Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)false
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