Potential acidity by pH SMP method in Amazonas State, Brazil
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2004 |
Outros Autores: | , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) |
Texto Completo: | https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/6741 |
Resumo: | The objective of this work was to determine a mathematic model that estimates the potential acidity with pH SMP measured in water and in solution of CaCl2 0.01 mol L-1. Two hundred and forty six soil samples from several localities were utilized. Despite presenting a lower correlation coefficient (r = 0.89*), the equation H+Al = 30.646 - 3.848pH SMP, obtained in H2O, was more efficient than in the CaCl2 solution (H+Al = 30.155 -3.834pH SMP, r = 0.91*), since this last one underestimates the values of the potential acidity. |
id |
EMBRAPA-4_539fbb6988fc1fe549c19c795c9f6b8d |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ojs.seer.sct.embrapa.br:article/6741 |
network_acronym_str |
EMBRAPA-4 |
network_name_str |
Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) |
repository_id_str |
|
spelling |
Potential acidity by pH SMP method in Amazonas State, BrazilAcidez potencial pelo método do pH SMP no Estado do Amazonasedaphic factors; climatic factors; buffer solution; soil chemistry; mathematical modelfator edáfico; fator climático; solução-tampão; química do solo; modelo matemáticoThe objective of this work was to determine a mathematic model that estimates the potential acidity with pH SMP measured in water and in solution of CaCl2 0.01 mol L-1. Two hundred and forty six soil samples from several localities were utilized. Despite presenting a lower correlation coefficient (r = 0.89*), the equation H+Al = 30.646 - 3.848pH SMP, obtained in H2O, was more efficient than in the CaCl2 solution (H+Al = 30.155 -3.834pH SMP, r = 0.91*), since this last one underestimates the values of the potential acidity.O objetivo deste trabalho foi definir um modelo matemático que estime o H+Al a partir do pH SMP medido em água e em solução de CaCl2 0,01 mol L-1 nas condições edafoclimáticas locais. Foram utilizadas 246 amostras de solo provenientes de diversas localidades. Mesmo apresentando menor coeficiente da correlação (r = 0,89*), a equação H+Al = 30,646 - 3,848pH SMP obtida em H2O foi mais eficiente que a obtida em solução CaCl2 (H+Al = 30,155 - 3,834pH SMP, r = 0,91*), a qual subestima os valores da acidez potencial.Pesquisa Agropecuaria BrasileiraPesquisa Agropecuária BrasileiraMoreira, AdônisAlmeida, Márcia Pereira deCosta, Danielle GonçalvesSantos, Lucilene Silva2004-01-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/6741Pesquisa Agropecuaria Brasileira; v.39, n.1, jan. 2004; 89-92Pesquisa Agropecuária Brasileira; v.39, n.1, jan. 2004; 89-921678-39210100-104xreponame:Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)instacron:EMBRAPAporhttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/6741/3797info:eu-repo/semantics/openAccess2014-07-14T18:08:37Zoai:ojs.seer.sct.embrapa.br:article/6741Revistahttp://seer.sct.embrapa.br/index.php/pabPRIhttps://old.scielo.br/oai/scielo-oai.phppab@sct.embrapa.br || sct.pab@embrapa.br1678-39210100-204Xopendoar:2014-07-14T18:08:37Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Potential acidity by pH SMP method in Amazonas State, Brazil Acidez potencial pelo método do pH SMP no Estado do Amazonas |
title |
Potential acidity by pH SMP method in Amazonas State, Brazil |
spellingShingle |
Potential acidity by pH SMP method in Amazonas State, Brazil Moreira, Adônis edaphic factors; climatic factors; buffer solution; soil chemistry; mathematical model fator edáfico; fator climático; solução-tampão; química do solo; modelo matemático |
title_short |
Potential acidity by pH SMP method in Amazonas State, Brazil |
title_full |
Potential acidity by pH SMP method in Amazonas State, Brazil |
title_fullStr |
Potential acidity by pH SMP method in Amazonas State, Brazil |
title_full_unstemmed |
Potential acidity by pH SMP method in Amazonas State, Brazil |
title_sort |
Potential acidity by pH SMP method in Amazonas State, Brazil |
author |
Moreira, Adônis |
author_facet |
Moreira, Adônis Almeida, Márcia Pereira de Costa, Danielle Gonçalves Santos, Lucilene Silva |
author_role |
author |
author2 |
Almeida, Márcia Pereira de Costa, Danielle Gonçalves Santos, Lucilene Silva |
author2_role |
author author author |
dc.contributor.none.fl_str_mv |
|
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Moreira, Adônis Almeida, Márcia Pereira de Costa, Danielle Gonçalves Santos, Lucilene Silva |
dc.subject.por.fl_str_mv |
edaphic factors; climatic factors; buffer solution; soil chemistry; mathematical model fator edáfico; fator climático; solução-tampão; química do solo; modelo matemático |
topic |
edaphic factors; climatic factors; buffer solution; soil chemistry; mathematical model fator edáfico; fator climático; solução-tampão; química do solo; modelo matemático |
description |
The objective of this work was to determine a mathematic model that estimates the potential acidity with pH SMP measured in water and in solution of CaCl2 0.01 mol L-1. Two hundred and forty six soil samples from several localities were utilized. Despite presenting a lower correlation coefficient (r = 0.89*), the equation H+Al = 30.646 - 3.848pH SMP, obtained in H2O, was more efficient than in the CaCl2 solution (H+Al = 30.155 -3.834pH SMP, r = 0.91*), since this last one underestimates the values of the potential acidity. |
publishDate |
2004 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2004-01-01 |
dc.type.none.fl_str_mv |
|
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/6741 |
url |
https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/6741 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/6741/3797 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Pesquisa Agropecuaria Brasileira Pesquisa Agropecuária Brasileira |
publisher.none.fl_str_mv |
Pesquisa Agropecuaria Brasileira Pesquisa Agropecuária Brasileira |
dc.source.none.fl_str_mv |
Pesquisa Agropecuaria Brasileira; v.39, n.1, jan. 2004; 89-92 Pesquisa Agropecuária Brasileira; v.39, n.1, jan. 2004; 89-92 1678-3921 0100-104x reponame:Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa) instacron:EMBRAPA |
instname_str |
Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa) |
instacron_str |
EMBRAPA |
institution |
EMBRAPA |
reponame_str |
Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) |
collection |
Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) |
repository.name.fl_str_mv |
Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa) |
repository.mail.fl_str_mv |
pab@sct.embrapa.br || sct.pab@embrapa.br |
_version_ |
1793416713565372416 |