Combining ability of forage maize S3 progenies in topcrosses for traits of the vegetative part and whole plant
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Data de Publicação: | 2023 |
Outros Autores: | , , , , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | eng |
Título da fonte: | Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) |
Texto Completo: | https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/27397 |
Resumo: | The objective of this work was to evaluate the combining ability of S3 forage maize (Zea mays) progenies for traits related to forage yield and bromatological quality, with and without the ear, as well as to evaluate the ability of testers to discriminate progenies for these traits. The trials were carried out in the 2017/2018 and 2018/2019 crop seasons, in the municipality of Guarapuava, in the state of Paraná, Brazil. Topcross hybrids obtained from the crosses of 28 S3 maize progenies with three testers were evaluated. The following forage qualitative traits of the whole plant and of the plant without the ear were evaluated: neutral and acid detergent fibers, lignin, and in situ dry mass digestibility, as well as digestible dry mass yield of the whole plant. The progenies that stood out for forage qualitative traits were 85.1 and 42.1 for the whole plant and for the plant without the ear, respectively. For the qualitative and productive traits of whole-plant forage, progenies 91.1, 106.2, 126.2, 138.1, 152.1, 235.1, and 251.1 are promising to continue in the breeding program aiming to generate hybrids with a high yield and fiber quality. Testers LEM3 and AG8025 are efficient in discriminating progenies for forage yield and bromatological traits. |
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Combining ability of forage maize S3 progenies in topcrosses for traits of the vegetative part and whole plantCapacidade de combinação de progênies S3 de milho forrageiro em topcrosses para características da parte vegetativa e da planta inteiraZea mays; acid detergent fiber; digestibility; neutral detergent fiber; partial diallelZea mays; fibra em detergente ácido; digestibilidade; fibra em detergente neutro; dialelo parcialThe objective of this work was to evaluate the combining ability of S3 forage maize (Zea mays) progenies for traits related to forage yield and bromatological quality, with and without the ear, as well as to evaluate the ability of testers to discriminate progenies for these traits. The trials were carried out in the 2017/2018 and 2018/2019 crop seasons, in the municipality of Guarapuava, in the state of Paraná, Brazil. Topcross hybrids obtained from the crosses of 28 S3 maize progenies with three testers were evaluated. The following forage qualitative traits of the whole plant and of the plant without the ear were evaluated: neutral and acid detergent fibers, lignin, and in situ dry mass digestibility, as well as digestible dry mass yield of the whole plant. The progenies that stood out for forage qualitative traits were 85.1 and 42.1 for the whole plant and for the plant without the ear, respectively. For the qualitative and productive traits of whole-plant forage, progenies 91.1, 106.2, 126.2, 138.1, 152.1, 235.1, and 251.1 are promising to continue in the breeding program aiming to generate hybrids with a high yield and fiber quality. Testers LEM3 and AG8025 are efficient in discriminating progenies for forage yield and bromatological traits.O objetivo deste trabalho foi avaliar a capacidade de combinação de progênies S3 de milho (Zea mays) forrageiro em relação a características relacionadas com o rendimento e a qualidade bromatológica da forragem, com e sem a espiga, bem como avaliar a capacidade de testadores para a discriminação das progênies para estas características. Os ensaios foram realizados nas safras de 2017/2018 e 2018/2019, no município de Guarapuava, no estado do Paraná, Brasil. Foram avaliados os híbridos topcross obtidos dos cruzamentos de 28 progênies de milho S3 com três testadores. As seguintes características qualitativas da forragem da planta inteira e da planta sem a espiga foram avaliadas: fibras em detergente neutro e ácido, lignina e digestibilidade in situ da massa seca, além do rendimento da massa seca digerível de toda a planta. As progênies que se destacaram quanto às características qualitativas da forragem foram 85.1 e 42.1 para a planta inteira e para a planta sem a espiga, respectivamente. Para as características qualitativas e produtivas da forragem da planta inteira, as progênies 91.1, 106.2, 126.2, 138.1, 152.1, 235.1 e 251.1 são promissoras para continuar no programa de melhoramento com vistas à geração de híbridos com altos rendimento e qualidade de fibra. Os testadores LEM3 e AG8025 são eficientes na discriminação de progênies para as características produtivas e bromatológicas das forragens.Pesquisa Agropecuaria BrasileiraPesquisa Agropecuária BrasileiraPrograma de Estudantes-Convênio de Pós-Graduação of Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior/Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico/Ministério das Relações ExterioresPrograma de Estudantes-Convênio de Pós-Graduação da Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior/Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico/Ministério das Relações ExterioresPaiva, Elida Auxiliadora PeraltaFaria, Marcos VenturaNeumann, MikaelMendes, Marcelo CruzGava, EmanuelChiquito, Nathany RibeiroScislowski, LilianeZaluski, Welton Luiz2023-08-04info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/27397Pesquisa Agropecuaria Brasileira; V.58, Jan./Dec., 2023: Publicação contínua em volume anual; e03057Pesquisa Agropecuária Brasileira; V.58, Jan./Dec., 2023: Publicação contínua em volume anual; e030571678-39210100-104xreponame:Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)instacron:EMBRAPAenghttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/27397/15178Direitos autorais 2023 Pesquisa Agropecuária Brasileirainfo:eu-repo/semantics/openAccess2023-12-14T19:04:57Zoai:ojs.seer.sct.embrapa.br:article/27397Revistahttp://seer.sct.embrapa.br/index.php/pabPRIhttps://old.scielo.br/oai/scielo-oai.phppab@sct.embrapa.br || sct.pab@embrapa.br1678-39210100-204Xopendoar:2023-12-14T19:04:57Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)false |
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