Resistance of cotton genotypes to Sclerotinia sclerotiorum by the straw and oxalic acid tests

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Aguiar, Leandro Henrique Mundim
Data de Publicação: 2018
Outros Autores: Sousa, Larissa Barbosa de, Coelho, Lisias, Lemes, Ernane Miranda, Castro, Leonardo Humberto Silva e, Cardoso, Daniel Bonifácio Oliveira
Tipo de documento: Artigo
Idioma: eng
Título da fonte: Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)
Texto Completo: https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/25738
Resumo: The objective of this work was to evaluate the efficiency of the straw and oxalic acid tests to identify resistance levels of white and colored cotton (Gossypium hirsutum) genotypes to white mold (Sclerotinia sclerotiorum). Ten genotypes were evaluated: five with colored fiber, four with white fiber, and a white-fiber susceptible genotype. The genotypes MAB-1 with white fiber and MAC-2 with colored fiber were the most resistant to white mold, according to the immersion in oxalic acid and straw tests, respectively. These genotypes can be recommended as resistance sources for breeding programs. Both assessed tests are complementary to each other; however, the straw test is more efficient in evaluating the resistance of cotton genotypes to white mold.
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spelling Resistance of cotton genotypes to Sclerotinia sclerotiorum by the straw and oxalic acid testsResistência de genótipos de algodoeiro a Sclerotinia sclerotiorum pelos métodos straw test e imersão em ácido oxálicoGossypium hirsutum; cotton resistance; ethanedioic acid; plant breeding; plant inoculation; white moldGossypium hirsutum; resistência do algodoeiro; ácido etanodioico; melhoramento de planta; inoculação de planta; mofo-brancoThe objective of this work was to evaluate the efficiency of the straw and oxalic acid tests to identify resistance levels of white and colored cotton (Gossypium hirsutum) genotypes to white mold (Sclerotinia sclerotiorum). Ten genotypes were evaluated: five with colored fiber, four with white fiber, and a white-fiber susceptible genotype. The genotypes MAB-1 with white fiber and MAC-2 with colored fiber were the most resistant to white mold, according to the immersion in oxalic acid and straw tests, respectively. These genotypes can be recommended as resistance sources for breeding programs. Both assessed tests are complementary to each other; however, the straw test is more efficient in evaluating the resistance of cotton genotypes to white mold.O objetivo deste trabalho foi avaliar a eficácia dos métodos “straw test” e imersão em ácido oxálico na identificação dos níveis de resistência do algodoeiro (Gossypium hirsutum) branco e colorido ao mofo-branco (Sclerotinia sclerotiorum). Foram avaliados dez genótipos: cinco de fibra colorida, quatro de fibra branca e um genótipo suscetível de fibra branca. Os genótipos MAB-1 de fibra branca e MAC-2 de fibra colorida foram os mais resistentes ao mofo-branco de acordo com os métodos imersão em ácido oxálico e straw test, respectivamente. Esses genótipos podem ser indicados como fontes de resistência para programas de melhoramento. Ambos os métodos analisados são complementares entre si; no entanto, o straw test é mais eficiente na avaliação da resistência dos genótipos de algodão ao mofo-branco.Pesquisa Agropecuaria BrasileiraPesquisa Agropecuária BrasileiraFundação de Amparo à Pesquisa do Estado de Minas Gerais (Fapemig, process number CAG-APQ-02926-14)cotton breeding program of Universidade Federal de Uberlândia (UFU)Fundação de Amparo à Pesquisa do Estado de Minas Gerais (Fapemig, process number CAG-APQ-02926-14)cotton breeding program of Universidade Federal de Uberlândia (UFU)Aguiar, Leandro Henrique MundimSousa, Larissa Barbosa deCoelho, LisiasLemes, Ernane MirandaCastro, Leonardo Humberto Silva eCardoso, Daniel Bonifácio Oliveira2018-12-13info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/25738Pesquisa Agropecuaria Brasileira; v.53, n.11, nov. 2018; 1281-1284Pesquisa Agropecuária Brasileira; v.53, n.11, nov. 2018; 1281-12841678-39210100-104xreponame:Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)instacron:EMBRAPAenghttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/25738/14339https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/downloadSuppFile/25738/17454Direitos autorais 2018 Pesquisa Agropecuária Brasileirainfo:eu-repo/semantics/openAccess2018-12-17T19:23:30Zoai:ojs.seer.sct.embrapa.br:article/25738Revistahttp://seer.sct.embrapa.br/index.php/pabPRIhttps://old.scielo.br/oai/scielo-oai.phppab@sct.embrapa.br || sct.pab@embrapa.br1678-39210100-204Xopendoar:2018-12-17T19:23:30Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)false
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