Chemical composition and apparent digestibility of dried aerial part of cassava in Nile tilapia feeding
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2013 |
Outros Autores: | , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) |
Texto Completo: | https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/10674 |
Resumo: | The objective of this work was to evaluate the effect of sun and shade drying of the aerial part of cassava on the chemical composition and apparent digestibility coefficient (ADC) of nutrients, energy, and aminoacids for Nile tilapia (Oreochromis niloticus). There was no difference between the drying methods for chemical composition. The ADC of crude protein showed higher digestibility for the shade dried aerial part. Shade drying of the aerial part of cassava allows higher conservation of the protein content and better apparent digestibility of the protein and amino acid fraction for Nile tilapia. |
id |
EMBRAPA-4_77141da5220caba813ac6569ea2f22d7 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ojs.seer.sct.embrapa.br:article/10674 |
network_acronym_str |
EMBRAPA-4 |
network_name_str |
Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) |
repository_id_str |
|
spelling |
Chemical composition and apparent digestibility of dried aerial part of cassava in Nile tilapia feedingComposição bromatológica e digestibilidade aparente da parte aérea seca da mandioca na alimentação de tilápias‑do‑niloManihot esculenta; Oreochromis niloticus; alternative feedstuff; aminoacids; dryingManihot esculenta; Oreochromis niloticus; alimento alternativo; aminoácidos; secagemThe objective of this work was to evaluate the effect of sun and shade drying of the aerial part of cassava on the chemical composition and apparent digestibility coefficient (ADC) of nutrients, energy, and aminoacids for Nile tilapia (Oreochromis niloticus). There was no difference between the drying methods for chemical composition. The ADC of crude protein showed higher digestibility for the shade dried aerial part. Shade drying of the aerial part of cassava allows higher conservation of the protein content and better apparent digestibility of the protein and amino acid fraction for Nile tilapia.O objetivo deste trabalho foi avaliar o efeito da secagem da parte aérea da mandioca, ao sol e à sombra, sobre a composição bromatológica e o coeficiente de digestibilidade aparente (CDA) de nutrientes, energia e aminoácidos para tilápia‑do‑nilo (Oreochromis niloticus). Não houve diferença entre os métodos de secagem para a composição bromatológica. O CDA da proteína bruta apresentou maior digestibilidade para a parte aérea seca à sombra. A secagem da parte aérea da mandioca à sombra permite maior conservação do conteúdo proteico e melhor digestibilidade aparente da fração proteica e aminoacídica para a tilápia‑do‑nilo.Pesquisa Agropecuaria BrasileiraPesquisa Agropecuária BrasileiraMinistério da Pesca e Aqüicultura e à Fundação de Apoio ao Desenvolvimento do Ensino, Ciência e Tecnologia do Estado de Mato Grosso do SulHisano, HamiltonPietro, Pamela Souza deBarros, Margarida MariaPezzato, Luiz Edivaldo2013-10-31info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/10674Pesquisa Agropecuaria Brasileira; v.48, n.8, ago. 2013: Número Temático Aquacultura; 1119-1123Pesquisa Agropecuária Brasileira; v.48, n.8, ago. 2013: Número Temático Aquacultura; 1119-11231678-39210100-104xreponame:Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)instacron:EMBRAPAporhttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/10674/12359https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/downloadSuppFile/10674/6074info:eu-repo/semantics/openAccess2013-11-09T08:42:04Zoai:ojs.seer.sct.embrapa.br:article/10674Revistahttp://seer.sct.embrapa.br/index.php/pabPRIhttps://old.scielo.br/oai/scielo-oai.phppab@sct.embrapa.br || sct.pab@embrapa.br1678-39210100-204Xopendoar:2013-11-09T08:42:04Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Chemical composition and apparent digestibility of dried aerial part of cassava in Nile tilapia feeding Composição bromatológica e digestibilidade aparente da parte aérea seca da mandioca na alimentação de tilápias‑do‑nilo |
title |
Chemical composition and apparent digestibility of dried aerial part of cassava in Nile tilapia feeding |
spellingShingle |
Chemical composition and apparent digestibility of dried aerial part of cassava in Nile tilapia feeding Hisano, Hamilton Manihot esculenta; Oreochromis niloticus; alternative feedstuff; aminoacids; drying Manihot esculenta; Oreochromis niloticus; alimento alternativo; aminoácidos; secagem |
title_short |
Chemical composition and apparent digestibility of dried aerial part of cassava in Nile tilapia feeding |
title_full |
Chemical composition and apparent digestibility of dried aerial part of cassava in Nile tilapia feeding |
title_fullStr |
Chemical composition and apparent digestibility of dried aerial part of cassava in Nile tilapia feeding |
title_full_unstemmed |
Chemical composition and apparent digestibility of dried aerial part of cassava in Nile tilapia feeding |
title_sort |
Chemical composition and apparent digestibility of dried aerial part of cassava in Nile tilapia feeding |
author |
Hisano, Hamilton |
author_facet |
Hisano, Hamilton Pietro, Pamela Souza de Barros, Margarida Maria Pezzato, Luiz Edivaldo |
author_role |
author |
author2 |
Pietro, Pamela Souza de Barros, Margarida Maria Pezzato, Luiz Edivaldo |
author2_role |
author author author |
dc.contributor.none.fl_str_mv |
Ministério da Pesca e Aqüicultura e à Fundação de Apoio ao Desenvolvimento do Ensino, Ciência e Tecnologia do Estado de Mato Grosso do Sul |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Hisano, Hamilton Pietro, Pamela Souza de Barros, Margarida Maria Pezzato, Luiz Edivaldo |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Manihot esculenta; Oreochromis niloticus; alternative feedstuff; aminoacids; drying Manihot esculenta; Oreochromis niloticus; alimento alternativo; aminoácidos; secagem |
topic |
Manihot esculenta; Oreochromis niloticus; alternative feedstuff; aminoacids; drying Manihot esculenta; Oreochromis niloticus; alimento alternativo; aminoácidos; secagem |
description |
The objective of this work was to evaluate the effect of sun and shade drying of the aerial part of cassava on the chemical composition and apparent digestibility coefficient (ADC) of nutrients, energy, and aminoacids for Nile tilapia (Oreochromis niloticus). There was no difference between the drying methods for chemical composition. The ADC of crude protein showed higher digestibility for the shade dried aerial part. Shade drying of the aerial part of cassava allows higher conservation of the protein content and better apparent digestibility of the protein and amino acid fraction for Nile tilapia. |
publishDate |
2013 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2013-10-31 |
dc.type.none.fl_str_mv |
|
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/10674 |
url |
https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/10674 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/10674/12359 https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/downloadSuppFile/10674/6074 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Pesquisa Agropecuaria Brasileira Pesquisa Agropecuária Brasileira |
publisher.none.fl_str_mv |
Pesquisa Agropecuaria Brasileira Pesquisa Agropecuária Brasileira |
dc.source.none.fl_str_mv |
Pesquisa Agropecuaria Brasileira; v.48, n.8, ago. 2013: Número Temático Aquacultura; 1119-1123 Pesquisa Agropecuária Brasileira; v.48, n.8, ago. 2013: Número Temático Aquacultura; 1119-1123 1678-3921 0100-104x reponame:Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa) instacron:EMBRAPA |
instname_str |
Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa) |
instacron_str |
EMBRAPA |
institution |
EMBRAPA |
reponame_str |
Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) |
collection |
Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) |
repository.name.fl_str_mv |
Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa) |
repository.mail.fl_str_mv |
pab@sct.embrapa.br || sct.pab@embrapa.br |
_version_ |
1793416702355046400 |