Chemical composition and apparent digestibility of dried aerial part of cassava in Nile tilapia feeding

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Hisano, Hamilton
Data de Publicação: 2013
Outros Autores: Pietro, Pamela Souza de, Barros, Margarida Maria, Pezzato, Luiz Edivaldo
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)
Texto Completo: https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/10674
Resumo: The objective of this work was to evaluate the effect of sun and shade drying of the aerial part of cassava on the chemical composition and apparent digestibility coefficient (ADC) of nutrients, energy, and aminoacids for Nile tilapia (Oreochromis niloticus). There was no difference between the drying methods for chemical composition. The ADC of crude protein showed higher digestibility for the shade dried aerial part. Shade drying of the aerial part of cassava allows higher conservation of the protein content and better apparent digestibility of the protein and amino acid fraction for Nile tilapia.
id EMBRAPA-4_77141da5220caba813ac6569ea2f22d7
oai_identifier_str oai:ojs.seer.sct.embrapa.br:article/10674
network_acronym_str EMBRAPA-4
network_name_str Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)
repository_id_str
spelling Chemical composition and apparent digestibility of dried aerial part of cassava in Nile tilapia feedingComposição bromatológica e digestibilidade aparente da parte aérea seca da mandioca na alimentação de tilápias‑do‑niloManihot esculenta; Oreochromis niloticus; alternative feedstuff; aminoacids; dryingManihot esculenta; Oreochromis niloticus; alimento alternativo; aminoácidos; secagemThe objective of this work was to evaluate the effect of sun and shade drying of the aerial part of cassava on the chemical composition and apparent digestibility coefficient (ADC) of nutrients, energy, and aminoacids for Nile tilapia (Oreochromis niloticus). There was no difference between the drying methods for chemical composition. The ADC of crude protein showed higher digestibility for the shade dried aerial part. Shade drying of the aerial part of cassava allows higher conservation of the protein content and better apparent digestibility of the protein and amino acid fraction for Nile tilapia.O objetivo deste trabalho foi avaliar o efeito da secagem da parte aérea da mandioca, ao sol e à sombra, sobre a composição bromatológica e o coeficiente de digestibilidade aparente (CDA) de nutrientes, energia e aminoácidos para tilápia‑do‑nilo (Oreochromis niloticus). Não houve diferença entre os métodos de secagem para a composição bromatológica. O CDA da proteína bruta apresentou maior digestibilidade para a parte aérea seca à sombra. A secagem da parte aérea da mandioca à sombra permite maior conservação do conteúdo proteico e melhor digestibilidade aparente da fração proteica e aminoacídica para a tilápia‑do‑nilo.Pesquisa Agropecuaria BrasileiraPesquisa Agropecuária BrasileiraMinistério da Pesca e Aqüicultura e à Fundação de Apoio ao Desenvolvimento do Ensino, Ciência e Tecnologia do Estado de Mato Grosso do SulHisano, HamiltonPietro, Pamela Souza deBarros, Margarida MariaPezzato, Luiz Edivaldo2013-10-31info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/10674Pesquisa Agropecuaria Brasileira; v.48, n.8, ago. 2013: Número Temático Aquacultura; 1119-1123Pesquisa Agropecuária Brasileira; v.48, n.8, ago. 2013: Número Temático Aquacultura; 1119-11231678-39210100-104xreponame:Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)instacron:EMBRAPAporhttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/10674/12359https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/downloadSuppFile/10674/6074info:eu-repo/semantics/openAccess2013-11-09T08:42:04Zoai:ojs.seer.sct.embrapa.br:article/10674Revistahttp://seer.sct.embrapa.br/index.php/pabPRIhttps://old.scielo.br/oai/scielo-oai.phppab@sct.embrapa.br || sct.pab@embrapa.br1678-39210100-204Xopendoar:2013-11-09T08:42:04Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)false
dc.title.none.fl_str_mv Chemical composition and apparent digestibility of dried aerial part of cassava in Nile tilapia feeding
Composição bromatológica e digestibilidade aparente da parte aérea seca da mandioca na alimentação de tilápias‑do‑nilo
title Chemical composition and apparent digestibility of dried aerial part of cassava in Nile tilapia feeding
spellingShingle Chemical composition and apparent digestibility of dried aerial part of cassava in Nile tilapia feeding
Hisano, Hamilton
Manihot esculenta; Oreochromis niloticus; alternative feedstuff; aminoacids; drying
Manihot esculenta; Oreochromis niloticus; alimento alternativo; aminoácidos; secagem
title_short Chemical composition and apparent digestibility of dried aerial part of cassava in Nile tilapia feeding
title_full Chemical composition and apparent digestibility of dried aerial part of cassava in Nile tilapia feeding
title_fullStr Chemical composition and apparent digestibility of dried aerial part of cassava in Nile tilapia feeding
title_full_unstemmed Chemical composition and apparent digestibility of dried aerial part of cassava in Nile tilapia feeding
title_sort Chemical composition and apparent digestibility of dried aerial part of cassava in Nile tilapia feeding
author Hisano, Hamilton
author_facet Hisano, Hamilton
Pietro, Pamela Souza de
Barros, Margarida Maria
Pezzato, Luiz Edivaldo
author_role author
author2 Pietro, Pamela Souza de
Barros, Margarida Maria
Pezzato, Luiz Edivaldo
author2_role author
author
author
dc.contributor.none.fl_str_mv
Ministério da Pesca e Aqüicultura e à Fundação de Apoio ao Desenvolvimento do Ensino, Ciência e Tecnologia do Estado de Mato Grosso do Sul
dc.contributor.author.fl_str_mv Hisano, Hamilton
Pietro, Pamela Souza de
Barros, Margarida Maria
Pezzato, Luiz Edivaldo
dc.subject.por.fl_str_mv Manihot esculenta; Oreochromis niloticus; alternative feedstuff; aminoacids; drying
Manihot esculenta; Oreochromis niloticus; alimento alternativo; aminoácidos; secagem
topic Manihot esculenta; Oreochromis niloticus; alternative feedstuff; aminoacids; drying
Manihot esculenta; Oreochromis niloticus; alimento alternativo; aminoácidos; secagem
description The objective of this work was to evaluate the effect of sun and shade drying of the aerial part of cassava on the chemical composition and apparent digestibility coefficient (ADC) of nutrients, energy, and aminoacids for Nile tilapia (Oreochromis niloticus). There was no difference between the drying methods for chemical composition. The ADC of crude protein showed higher digestibility for the shade dried aerial part. Shade drying of the aerial part of cassava allows higher conservation of the protein content and better apparent digestibility of the protein and amino acid fraction for Nile tilapia.
publishDate 2013
dc.date.none.fl_str_mv 2013-10-31
dc.type.none.fl_str_mv
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/10674
url https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/10674
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/10674/12359
https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/downloadSuppFile/10674/6074
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Pesquisa Agropecuaria Brasileira
Pesquisa Agropecuária Brasileira
publisher.none.fl_str_mv Pesquisa Agropecuaria Brasileira
Pesquisa Agropecuária Brasileira
dc.source.none.fl_str_mv Pesquisa Agropecuaria Brasileira; v.48, n.8, ago. 2013: Número Temático Aquacultura; 1119-1123
Pesquisa Agropecuária Brasileira; v.48, n.8, ago. 2013: Número Temático Aquacultura; 1119-1123
1678-3921
0100-104x
reponame:Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)
instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)
instacron:EMBRAPA
instname_str Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)
instacron_str EMBRAPA
institution EMBRAPA
reponame_str Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)
collection Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)
repository.name.fl_str_mv Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)
repository.mail.fl_str_mv pab@sct.embrapa.br || sct.pab@embrapa.br
_version_ 1793416702355046400