Physicochemical attributes and functional properties of flowers of Brazilian feijoa genotypes

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Amarante, Cassandro Vidal Talamini do
Data de Publicação: 2019
Outros Autores: Souza, Alexandra Goede de, Benincá, Thalita Dal Toé, Steffens, Cristiano André, Ciotta, Marlise Nara
Tipo de documento: Artigo
Idioma: eng
Título da fonte: Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)
Texto Completo: https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/26523
Resumo: The objective of this work was to characterize entire flowers of the feijoa (Acca sellowiana) genotypes 'Alcântara', 'Helena', 'Mattos', 'Nonante', and the accession 2316 for dry matter, total antioxidant activity (TAA), and the contents of soluble solids, ascorbic acid, total anthocyanins, total flavonoids, and total phenolic compounds (TPC), as well as for the petal surface areas and colors. The TAA was quantified by the ABTS and DPPH methods. Flowers of the accession 2316 and of the cultivars Alcântara and Helena showed the highest contents of anthocyanins and flavonoids, as well as the highest values of TPC and TAA. The feijoa genotypes cultivated in Southern Brazil show high contents of soluble solids and represent a natural source of antioxidants.
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spelling Physicochemical attributes and functional properties of flowers of Brazilian feijoa genotypesAtributos físico-químicos e propriedades funcionais de flores de genótipos brasileiros de goiabeira-serranaAcca sellowiana; anthocyanins; ascorbic acid; flavonoids; soluble solids; total antioxidant activity; total phenolic compoundsAcca sellowiana; antocianinas; ácido ascórbico; flavonoides; sólidos solúveis; atividade antioxidante total; compostos fenólicos totaisThe objective of this work was to characterize entire flowers of the feijoa (Acca sellowiana) genotypes 'Alcântara', 'Helena', 'Mattos', 'Nonante', and the accession 2316 for dry matter, total antioxidant activity (TAA), and the contents of soluble solids, ascorbic acid, total anthocyanins, total flavonoids, and total phenolic compounds (TPC), as well as for the petal surface areas and colors. The TAA was quantified by the ABTS and DPPH methods. Flowers of the accession 2316 and of the cultivars Alcântara and Helena showed the highest contents of anthocyanins and flavonoids, as well as the highest values of TPC and TAA. The feijoa genotypes cultivated in Southern Brazil show high contents of soluble solids and represent a natural source of antioxidants.O objetivo deste trabalho foi caracterizar flores inteiras dos genótipos de goiabeira-serrana (Acca sellowiana) 'Alcântara', 'Helena', 'Mattos', 'Nonante' e o acesso 2316 quanto à matéria seca, à atividade antioxidante total (AAT), e aos teores de sólidos solúveis, ácido ascórbico, antocianinas totais, flavonoides totais e compostos fenólicos totais (CFT), assim como as áreas e as cores das pétalas. A AAT foi quantificada por meio dos métodos ABTS e DPPH. As flores do acesso 2316 e das cultivares Alcântara e Helena apresentaram os maiores teores de antocianinas e flavonoides, bem como os maiores valores de CFT e AAT. Os genótipos de goiabeira-serrana cultivados no Sul do Brasil apresentam alto teor de sólidos solúveis e representam uma fonte natural de antioxidantes.Pesquisa Agropecuaria BrasileiraPesquisa Agropecuária BrasileiraConselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq, Process number 301595/2013-5)Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina (Epagri)Amarante, Cassandro Vidal Talamini doSouza, Alexandra Goede deBenincá, Thalita Dal ToéSteffens, Cristiano AndréCiotta, Marlise Nara2019-08-13info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/26523Pesquisa Agropecuaria Brasileira; V.54, Jan./Dec., 2019: Publicação contínua em volume anual; e00455Pesquisa Agropecuária Brasileira; V.54, Jan./Dec., 2019: Publicação contínua em volume anual; e004551678-39210100-104xreponame:Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)instacron:EMBRAPAenghttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/26523/14472Direitos autorais 2019 Pesquisa Agropecuária Brasileirainfo:eu-repo/semantics/openAccess2019-12-11T14:27:43Zoai:ojs.seer.sct.embrapa.br:article/26523Revistahttp://seer.sct.embrapa.br/index.php/pabPRIhttps://old.scielo.br/oai/scielo-oai.phppab@sct.embrapa.br || sct.pab@embrapa.br1678-39210100-204Xopendoar:2019-12-11T14:27:43Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)false
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