Single protein levels and protein sequence on performance of growing - finishing swine
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Data de Publicação: | 2014 |
Outros Autores: | , , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) |
Texto Completo: | https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/16682 |
Resumo: | The main objective of this experiment was to observe the effect on performance and carcass traits of 16% or 14% protein levels when used as single levels during the growing-finishing periods and its comparison with a protein sequence of 16-13% for growing-finishing respectively. Crossbred Duroc x Large White x Landrace barrows (54) were allocated in collective pens with three animals by pen. The animals were fed ad libitum. The protein levels did not significatively (P>0.06) affect either, performance or carcass traits. The ration containing the 14% protein level was 7,0% and 1,2% cheaper than the rations containing 16% protein and 16-13% protein sequence respectively. |
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Single protein levels and protein sequence on performance of growing - finishing swineNíveis únicos de proteína vs. sequência de níveis proteicos sobre o desempenho de suínos em crescimento e terminaçãoswine; protein; levelssuínos; proteína; nívelThe main objective of this experiment was to observe the effect on performance and carcass traits of 16% or 14% protein levels when used as single levels during the growing-finishing periods and its comparison with a protein sequence of 16-13% for growing-finishing respectively. Crossbred Duroc x Large White x Landrace barrows (54) were allocated in collective pens with three animals by pen. The animals were fed ad libitum. The protein levels did not significatively (P>0.06) affect either, performance or carcass traits. The ration containing the 14% protein level was 7,0% and 1,2% cheaper than the rations containing 16% protein and 16-13% protein sequence respectively.Foram comparados os efeitos de níveis únicos de proteína de 16 e 14% com o da sequência protéica 16 - 13% em rações para suínos em crescimento e terminação, sobre o desempenho e características de carcaça. Os animais usados foram 54 suínos mestiços (Duroc X Large White X Landrace), machos castrados, que permaneceram em confinamento, em número de três por baia. Receberam ração e água à vontade. Usou-se um delineamento inteiramente casualizado, com três tratamentos e seis repetições, sendo, a unidade experimental, a baia. Os resultados não mostraram efeitos significativos (P>0,05) dos níveis de proteína das rações sobre o ganho médio em peso, consumo de ração, conversão alimentar, ou sobre os dados de características de carcaça. A ração com nível de 14% de proteína foi de menor custo, na ordem de 7,0 e 1,2% em relação ao nível de 16% e a sequência 16-13%, respectivamente.Pesquisa Agropecuaria BrasileiraPesquisa Agropecuária BrasileiraCosta, V.Donzele, J. L.Ferreira, A. S.Gomes, P. C.Barbosa, H. P.Gaitán, J. A.2014-04-15info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/16682Pesquisa Agropecuaria Brasileira; v.14, n.2, fev. 1979; 197-200Pesquisa Agropecuária Brasileira; v.14, n.2, fev. 1979; 197-2001678-39210100-104xreponame:Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)instacron:EMBRAPAporhttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/16682/10996info:eu-repo/semantics/openAccess2014-04-15T19:23:21Zoai:ojs.seer.sct.embrapa.br:article/16682Revistahttp://seer.sct.embrapa.br/index.php/pabPRIhttps://old.scielo.br/oai/scielo-oai.phppab@sct.embrapa.br || sct.pab@embrapa.br1678-39210100-204Xopendoar:2014-04-15T19:23:21Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)false |
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