Características da pastagem de azevém anual e produção de leite sob diferentes estratégias de manejo

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Miguel, Marcolino Frederico
Data de Publicação: 2012
Outros Autores: Ribeiro Filho, Henrique Mendonça Nunes, Crestani, Steben, Ramos, Fabiana da Rocha, Teresa, Tereza Cristina Moraes
Tipo de documento: Artigo
Idioma: eng
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Título da fonte: Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)
Texto Completo: https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/11862
Resumo: The objective of this work was to assess the effects of the sward structure of Italian ryegrass (Lolium multiflorum), during the first grazing cycle, on its morphological and bromatological characteristics throughout the growing season, and on the performance of dairy cows. The treatments consisted of two structures obtained as a function of canopy-light interception: high-light interception (HLI) and low-light interception (LLI), with different pre‑grazing heights in the first grazing cycle. Pasture was managed under rotational grazing with a herbage allowance not below 30 kg dry matter (DM) per cow per day. Three grazing cycles, with a grazing interval of 30 days, were evaluated. Pre‑grazing herbage mass was greater (2,240 vs. 1,656 kg ha-1 DM), but the proportion of leaf blades was smaller (0.35 vs. 0.43) for HLI swards. Neutral detergent fiber (NDF) content and organic matter digestibility (OMD) were similar between treatments in the first grazing cycle, but in the second and third ones NDF was greater, and OMD lower, for the HLI swards. Milk yields were greater for cows grazing LLI swards (19.4 vs. 21.1 kg per day). Initial grazing with 90% of light interception promotes greater nutritional value in the subsequent cycles.
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spelling Características da pastagem de azevém anual e produção de leite sob diferentes estratégias de manejoPasture characteristics of Italian ryegrass and milk production under different management strategiesLolium multiflorum; dairy cow; herbage intake; sward structureLolium multiflorum; vaca leiteira; estrutura do pasto; consumo de forragemThe objective of this work was to assess the effects of the sward structure of Italian ryegrass (Lolium multiflorum), during the first grazing cycle, on its morphological and bromatological characteristics throughout the growing season, and on the performance of dairy cows. The treatments consisted of two structures obtained as a function of canopy-light interception: high-light interception (HLI) and low-light interception (LLI), with different pre‑grazing heights in the first grazing cycle. Pasture was managed under rotational grazing with a herbage allowance not below 30 kg dry matter (DM) per cow per day. Three grazing cycles, with a grazing interval of 30 days, were evaluated. Pre‑grazing herbage mass was greater (2,240 vs. 1,656 kg ha-1 DM), but the proportion of leaf blades was smaller (0.35 vs. 0.43) for HLI swards. Neutral detergent fiber (NDF) content and organic matter digestibility (OMD) were similar between treatments in the first grazing cycle, but in the second and third ones NDF was greater, and OMD lower, for the HLI swards. Milk yields were greater for cows grazing LLI swards (19.4 vs. 21.1 kg per day). Initial grazing with 90% of light interception promotes greater nutritional value in the subsequent cycles. O objetivo deste trabalho foi avaliar os efeitos da estrutura do pasto de azevém anual (Lolium multiflorum), no primeiro ciclo de pastejo, sobre suas características morfológicas e bromatológicas, ao longo da estação de crescimento, e sobre o desempenho de vacas leiteiras. Os tratamentos consistiram de duas estruturas, obtidas em função da intensidade de interceptação luminosa do dossel: alta interceptação luminosa (AIL) e baixa interceptação luminosa (BIL), com diferentes alturas de pasto na entrada para o primeiro ciclo de pastejo. A pastagem foi manejada sob lotação intermitente com oferta não inferior a 30 kg de matéria seca (MS) por vaca por dia. Três ciclos de pastejo, com intervalos de 30 dias entre eles, foram avaliados. A massa de forragem pré‑pastejo foi superior (2.240 vs. 1.656 kg ha-1 de MS), mas a proporção de lâminas foliares foi inferior (0,35 vs. 0,43) nos pastos AIL. Os teores de fibra em detergente neutro (FDN) e a digestibilidade da matéria orgânica (DMO) foram semelhantes, no primeiro ciclo de pastejo, mas, no segundo e no terceiro, o FDN foi superior e a DMO inferior nos pastos AIL. A produção de leite foi superior nas vacas dos pastos BIL (19,4 vs. 21,1 kg por dia). O início do pastejo com 90% de interceptação luminosa promove maior valor nutricional nos ciclos subsequentes. Pesquisa Agropecuaria BrasileiraPesquisa Agropecuária BrasileiraCNPq (Edital Repensa)Capes (bolsa de mestrado do primeiro autor)UDESC (bolsa de iniciação científica da coautora Fabiana da Rocha Ramos)Miguel, Marcolino FredericoRibeiro Filho, Henrique Mendonça NunesCrestani, StebenRamos, Fabiana da RochaTeresa, Tereza Cristina Moraes2012-07-13info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfapplication/pdfhttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/11862Pesquisa Agropecuaria Brasileira; v.47, n.6, jun. 2012; 863-868Pesquisa Agropecuária Brasileira; v.47, n.6, jun. 2012; 863-8681678-39210100-104xreponame:Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)instacron:EMBRAPAengporhttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/11862/7406https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/11862/7412https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/downloadSuppFile/11862/7459info:eu-repo/semantics/openAccess2012-07-23T20:56:34Zoai:ojs.seer.sct.embrapa.br:article/11862Revistahttp://seer.sct.embrapa.br/index.php/pabPRIhttps://old.scielo.br/oai/scielo-oai.phppab@sct.embrapa.br || sct.pab@embrapa.br1678-39210100-204Xopendoar:2012-07-23T20:56:34Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)false
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