Viability of dourado embryos cooled in different cryoprotectant solutions

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Fornari, Darci Carlos
Data de Publicação: 2013
Outros Autores: Streit Junior, Danilo Pedro, Galo, Juliana Minardi, Guerreiro, Luís Jayme, Povh, Jayme Aparecido, Barrero, Nelson Mauricio Lopera, Oliveira, Diego de, Ribeiro, Ricardo Pereira
Tipo de documento: Artigo
Idioma: eng
Título da fonte: Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)
Texto Completo: https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/11186
Resumo: The objective of this work was to evaluate the effect of different cryoprotectants on the viability of dourado (Salminus brasiliensis) embryos. Ten cryoprotectant solutions were tested. For each solution, 300 embryos were selected at the closing of the blastopore stage, and 300 more embryos were used as a negative control. After cooling (‑8°C for 6 hours), the embryos were rehydrated directly in the incubator until hatching. The best result is obtained with the cryoprotectant solution containing 9% methanol associated with 17% sucrose, resulting in a larvae hatching rate of 67.06%.
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spelling Viability of dourado embryos cooled in different cryoprotectant solutionsViabilidade de embriões de dourado refrigerados em diferentes soluções crioprotetorasSalminus brasiliensis; cryopreservation; fish embryo; embryo preservation; larvae eclosionSalminus brasiliensis; criopreservação; embrião de peixe; preservação de embriões; eclosão de larvasThe objective of this work was to evaluate the effect of different cryoprotectants on the viability of dourado (Salminus brasiliensis) embryos. Ten cryoprotectant solutions were tested. For each solution, 300 embryos were selected at the closing of the blastopore stage, and 300 more embryos were used as a negative control. After cooling (‑8°C for 6 hours), the embryos were rehydrated directly in the incubator until hatching. The best result is obtained with the cryoprotectant solution containing 9% methanol associated with 17% sucrose, resulting in a larvae hatching rate of 67.06%.O objetivo deste trabalho foi avaliar o efeito de diferentes crioprotetores na viabilidade de embriões de dourado (Salminus brasiliensis). Foram testadas dez soluções crioprotetoras. Para cada solução, 300 embriões foram selecionados na fase do fechamento do blastóporo, e mais 300 embriões foram utilizados como controle negativo. Após o resfriamento (‑8°C por 6 horas), os embriões foram reidratados diretamente na incubadora até a eclosão. O melhor resultado é obtido com solução crioprotetora com 9% de metanol associado a 17% de sacarose, o que resultou em taxa de eclosão de larvas de 67,06%.Pesquisa Agropecuaria BrasileiraPesquisa Agropecuária BrasileiraCapes, CNPq, UEM e Duke EnergyFornari, Darci CarlosStreit Junior, Danilo PedroGalo, Juliana MinardiGuerreiro, Luís JaymePovh, Jayme AparecidoBarrero, Nelson Mauricio LoperaOliveira, Diego deRibeiro, Ricardo Pereira2013-10-31info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/11186Pesquisa Agropecuaria Brasileira; v.48, n.8, ago. 2013: Número Temático Aquacultura; 1175-1178Pesquisa Agropecuária Brasileira; v.48, n.8, ago. 2013: Número Temático Aquacultura; 1175-11781678-39210100-104xreponame:Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)instacron:EMBRAPAenghttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/11186/12374https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/downloadSuppFile/11186/6673info:eu-repo/semantics/openAccess2013-11-09T08:42:07Zoai:ojs.seer.sct.embrapa.br:article/11186Revistahttp://seer.sct.embrapa.br/index.php/pabPRIhttps://old.scielo.br/oai/scielo-oai.phppab@sct.embrapa.br || sct.pab@embrapa.br1678-39210100-204Xopendoar:2013-11-09T08:42:07Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)false
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