The use of the centrifuge for determining the soil moisture characteristic curve in one step
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Data de Publicação: | 2014 |
Outros Autores: | |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) |
Texto Completo: | https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/16199 |
Resumo: | An equation derived from the centrifuge theory is proposed as a one-step method for determining the soil moisture characteristic curve using the centrifuge. The methodology involves the slicing of a centrifuged soil cores. The model described permits the calculation of the average matric potencial acting on any segment along the centrifuged soil core length. The sample, initially saturated, is centrifuged at a previously selected rotation according to the proposed equation until it reaches the equilibrium between the established matric potential and the retained water. This method was compared with the traditional centrifuge and pressure chamber methods using a dark-red latosol soil of medium texture from the Cerrados of Brazil. Moisture values obtained by all the three methods tested were highly correlated. |
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The use of the centrifuge for determining the soil moisture characteristic curve in one stepUso da centrífuga para determinação da curva de retenção de água do solo, em uma única operaçãocentrifuged soil cores; sliced soil cores; centrifuge theory; soil physicsfísica do solo; amostras de solo centrifugadas; fatiamento de amostras de solo; teoria da centrífugaAn equation derived from the centrifuge theory is proposed as a one-step method for determining the soil moisture characteristic curve using the centrifuge. The methodology involves the slicing of a centrifuged soil cores. The model described permits the calculation of the average matric potencial acting on any segment along the centrifuged soil core length. The sample, initially saturated, is centrifuged at a previously selected rotation according to the proposed equation until it reaches the equilibrium between the established matric potential and the retained water. This method was compared with the traditional centrifuge and pressure chamber methods using a dark-red latosol soil of medium texture from the Cerrados of Brazil. Moisture values obtained by all the three methods tested were highly correlated.Uma equação derivada da teoria da centrífuga, aplicada à física do solo, é proposta para a determinação de curvas de retenção de água, através do fatiamento de amostras centrifugadas, em uma única operação. O modelo desenvolvido permite calcular o potencial matricial médio atuante em qualquer segmento, ao longo de uma amostra centrifugada. A amostra, inicialmente saturada, é centrifugada numa rotação previamente escolhida através da equação proposta, até que se atinja o equilíbrio entre o potencial estabelecido e a água retida. Foram utilizadas amostras não deformadas de um Latossolo Vermelho-Escuro, textura média coletadas em área virgem dos cerrados brasileiros, para o estabelecimento das curvas de retenção pela metodologia proposta. Para efeito de comparação, as curvas também foram determinadas pelos métodos tradicionais da câmara de pressão e da centrífuga. Os valores de umidade, obtidos pelos diferentes métodos, correlacionaram-se de maneira altamente significativa.Pesquisa Agropecuaria BrasileiraPesquisa Agropecuária BrasileiraFreitas Júnior, Elias deSilva, Euzébio Medrado da2014-04-16info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/16199Pesquisa Agropecuaria Brasileira; v.19, n.11, nov. 1984; 1423-1428Pesquisa Agropecuária Brasileira; v.19, n.11, nov. 1984; 1423-14281678-39210100-104xreponame:Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)instacron:EMBRAPAporhttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/16199/10375info:eu-repo/semantics/openAccess2014-04-16T19:12:38Zoai:ojs.seer.sct.embrapa.br:article/16199Revistahttp://seer.sct.embrapa.br/index.php/pabPRIhttps://old.scielo.br/oai/scielo-oai.phppab@sct.embrapa.br || sct.pab@embrapa.br1678-39210100-204Xopendoar:2014-04-16T19:12:38Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)false |
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