Physical quality of an Oxisol under no-tillage subjected to different cropping systems
Autor(a) principal: | |
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Data de Publicação: | 2016 |
Outros Autores: | , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | eng |
Título da fonte: | Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) |
Texto Completo: | https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/22455 |
Resumo: | The objective of this work was to evaluate the physical quality of an Oxisol under no-tillage subjected to different crop rotations and crop sequences. The experiment was carried out in a clayey Oxisol, during six years, in a randomized complete block design, with strip plots and three replicates. The following physical indicators of soil quality were evaluated: soil density and carbon content, as well as mean weight diameter and tensile strength of aggregates. Treatments consisted of three summer crop rotations – corn/corn (Zea mays), soybean/soybean (Glycine max), and soybean/corn – and of seven second crops (crop sequences) – corn, sunflower (Helianthus annuus), oilseed radish (Raphanus sativus), pearl millet (Pennisetum americanum), pigeon pea (Cajanus cajan), grain sorghum (Sorghum bicolor), and sun hemp (Crotalaria juncea). Crop rotations and sequences did not affect soil carbon contents. Corn, as a summer crop, increased the tensile strength and mean weight diameter of aggregates, similarly to pearl millet and sorghum as second crops. Soybean/corn rotation with sun hemp as a second crop increases soil physical quality, promoting higher tensile strengths and lower soil densities. |
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Physical quality of an Oxisol under no-tillage subjected to different cropping systemsQualidade física de Latossolo sob plantio direto submetido a diferentes sistemas de cultivocarbon sequestration, crop rotation, diameter of aggregates, soil density, soil organic carbon, tensile strength.sequestro de carbono, rotação de culturas, diâmetro de agregados, densidade do solo, carbono orgânico do solo, resistência tênsil.The objective of this work was to evaluate the physical quality of an Oxisol under no-tillage subjected to different crop rotations and crop sequences. The experiment was carried out in a clayey Oxisol, during six years, in a randomized complete block design, with strip plots and three replicates. The following physical indicators of soil quality were evaluated: soil density and carbon content, as well as mean weight diameter and tensile strength of aggregates. Treatments consisted of three summer crop rotations – corn/corn (Zea mays), soybean/soybean (Glycine max), and soybean/corn – and of seven second crops (crop sequences) – corn, sunflower (Helianthus annuus), oilseed radish (Raphanus sativus), pearl millet (Pennisetum americanum), pigeon pea (Cajanus cajan), grain sorghum (Sorghum bicolor), and sun hemp (Crotalaria juncea). Crop rotations and sequences did not affect soil carbon contents. Corn, as a summer crop, increased the tensile strength and mean weight diameter of aggregates, similarly to pearl millet and sorghum as second crops. Soybean/corn rotation with sun hemp as a second crop increases soil physical quality, promoting higher tensile strengths and lower soil densities.O objetivo deste trabalho foi avaliar a qualidade física de Latossolo sob plantio direto submetido a diferentes rotações de cultura e cultivos de sucessão. O experimento foi realizado em Latossolo Vermelho eutrófico argiloso, durante seis anos, em delineamento de blocos ao acaso, em faixa, com três repetições. Foram avaliados os seguintes atributos físicos, indicadores da qualidade do solo: densidade do solo e conteúdo de carbono, bem como diâmetro médio ponderado e resistência tênsil dos agregados. Os tratamentos consistiram de três rotações com culturas de verão – milho/milho (Zea mays), soja/soja (Glycine max) e soja/milho – e de sete segundos cultivos (sucessão) – milho, girassol (Helianthus annuus), nabo forrageiro (Raphanus sativus), milheto (Pennisetum americanum), feijão-guandu (Cajanus cajan), sorgo (Sorghum bicolor) e crotalária (Crotalaria juncea). As rotações e os cultivos de sucessão não influenciaram o conteúdo de carbono no solo. O milho, como cultivo de verão, incrementou a resistência tênsil e o diâmetro médio ponderado dos agregados, do mesmo modo que o milheto e o sorgo como segundos cultivos. A rotação soja/milho, com crotalária como segundo cultivo, aumenta a qualidade física do solo e promove maior resistência tênsil e menor densidade do solo.Pesquisa Agropecuaria BrasileiraPesquisa Agropecuária BrasileiraFundação de Amparo à Pesquisa do Estado de São Paulo (Fapesp)Seben Junior, Getulio de FreitasCorá, José EduardoLal, Rattan2016-10-17info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/22455Pesquisa Agropecuaria Brasileira; v.51, n.9, set. 2016: Número Temático O solo como fator de integração entre os componentes ambientais e a produção agropecuária; 1568-1574Pesquisa Agropecuária Brasileira; v.51, n.9, set. 2016: Número Temático O solo como fator de integração entre os componentes ambientais e a produção agropecuária; 1568-15741678-39210100-104xreponame:Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)instacron:EMBRAPAenghttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/22455/13502https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/downloadSuppFile/22455/14485https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/downloadSuppFile/22455/14486Direitos autorais 2016 Pesquisa Agropecuária Brasileirainfo:eu-repo/semantics/openAccess2016-10-31T17:52:12Zoai:ojs.seer.sct.embrapa.br:article/22455Revistahttp://seer.sct.embrapa.br/index.php/pabPRIhttps://old.scielo.br/oai/scielo-oai.phppab@sct.embrapa.br || sct.pab@embrapa.br1678-39210100-204Xopendoar:2016-10-31T17:52:12Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)false |
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