Genetic control of thermoinhibition tolerance in lettuce seeds

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Oliveira, Daniele de Fátima
Data de Publicação: 2022
Outros Autores: Cavasin, Pedro Yuri, Silva, Sylmara, Oliveira, Natália Souza, Oliveira, Cleiton Lourenço de, Gomes, Luiz Antonio Augusto
Tipo de documento: Artigo
Idioma: eng
Título da fonte: Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)
Texto Completo: https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/27001
Resumo: The objective of this work was to assess the genetic control of tolerance to thermoinhibition in lettuce (Lactuca sativa) seeds. Seeds of the F1, F2, and F2:3 generations derived from the cross between cultivars Everglades (tolerant to thermoinhibition) and Verônica (sensitive to thermoinhibition) were used, besides seeds from the parents. Seed germination tests were conducted in a completely randomized design, with four replicates of each parent, eight of F1, and four of each of the 26 F2:3 progenies. The mean of the F2 population was considered as the mean of the sample of the 26 progenies. The genetic control of thermoinhibition tolerance in lettuce seeds is attributed to one or a few genes. The additive effects are more expressive than the nonadditive ones, and narrow-sense heritability is relatively high, allowing the prediction of success in selection.
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spelling Genetic control of thermoinhibition tolerance in lettuce seedsControle genético da tolerância à termoinibição em sementes de alfaceLactuca sativa; genetic variability; heritability; seed germinationLactuca sativa; variabilidade genética; herdabilidade; germinação de sementesThe objective of this work was to assess the genetic control of tolerance to thermoinhibition in lettuce (Lactuca sativa) seeds. Seeds of the F1, F2, and F2:3 generations derived from the cross between cultivars Everglades (tolerant to thermoinhibition) and Verônica (sensitive to thermoinhibition) were used, besides seeds from the parents. Seed germination tests were conducted in a completely randomized design, with four replicates of each parent, eight of F1, and four of each of the 26 F2:3 progenies. The mean of the F2 population was considered as the mean of the sample of the 26 progenies. The genetic control of thermoinhibition tolerance in lettuce seeds is attributed to one or a few genes. The additive effects are more expressive than the nonadditive ones, and narrow-sense heritability is relatively high, allowing the prediction of success in selection.O objetivo deste trabalho foi determinar o controle genético da tolerância à termoinibição em sementes de alface (Lactuca sativa). Utilizaram-se sementes das gerações F1, F2 e F2:3 oriundas do cruzamento entre as cultivares Everglades (tolerante à termoinibição) e Verônica (sensível à termoinibição), além de sementes dos próprios genitores. Realizaram-se testes de germinação das sementes em delineamento completamente casualizado, com quatro repetições para cada um dos genitores, oito para a F1 e quatro para cada uma das 26 progênies F2:3. A média da população F2 foi considerada como a média da amostra das 26 progênies. O controle genético da tolerância à termoinibição em sementes de alface é atribuído a um ou poucos genes. Os efeitos aditivos são mais expressivos do que os não aditivos, e a herdabilidade no sentido restrito é relativamente alta, o que permite antever sucesso com a seleção.Pesquisa Agropecuaria BrasileiraPesquisa Agropecuária BrasileiraConselho Nacional de Desenvolvimento Científico e TecnológicoFundação de Amparo à Pesquisa do Estado de Minas GeraisCoordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível SuperiorConselho Nacional de Desenvolvimento Científico e TecnológicoFundação de Amparo à Pesquisa do Estado de Minas GeraisCoordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível SuperiorOliveira, Daniele de FátimaCavasin, Pedro YuriSilva, SylmaraOliveira, Natália SouzaOliveira, Cleiton Lourenço deGomes, Luiz Antonio Augusto2022-05-13info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/27001Pesquisa Agropecuaria Brasileira; V.56, Jan./Dec., 2021: Publicação contínua em volume anual; e02337Pesquisa Agropecuária Brasileira; V.56, Jan./Dec., 2021: Publicação contínua em volume anual; e023371678-39210100-104xreponame:Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)instacron:EMBRAPAenghttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/27001/14947Direitos autorais 2022 Pesquisa Agropecuária Brasileirainfo:eu-repo/semantics/openAccess2022-05-18T18:27:35Zoai:ojs.seer.sct.embrapa.br:article/27001Revistahttp://seer.sct.embrapa.br/index.php/pabPRIhttps://old.scielo.br/oai/scielo-oai.phppab@sct.embrapa.br || sct.pab@embrapa.br1678-39210100-204Xopendoar:2022-05-18T18:27:35Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)false
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