Characterization for plant height and flowering date in the biological species oat
Autor(a) principal: | |
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Data de Publicação: | 1999 |
Outros Autores: | , , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) |
Texto Completo: | https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/5356 |
Resumo: | The use of wild oat races in artificial hybridization with cultivated oat (Avena sativa L.) has been used as a way of increasing the variability. This work aimed to identify the variability for plant height and flowering date of groups of cultivated oat genotypes, wild introductions of A. fatua L. and segregating populations of natural crosses between A. sativa and A. fatua. Wide genetic variability was observed for both traits in the groups and between them. The wild group of A. fatua L. showed high plants with early maturity, but in the segregating group there was reduced plant height and early maturity. The wild introductions of A. fatua L. studied in this work can be used in oat breeding programs to increase genetic variability by transferring specific characters into the cultivated germ plasm. |
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Characterization for plant height and flowering date in the biological species oatCaracterização da estrutura de planta e data de florescimento na espécie biológica aveiaplant breeding; Avena fatua; segregating populationsmelhoramento vegetal; Avena fatua; populações segregantesThe use of wild oat races in artificial hybridization with cultivated oat (Avena sativa L.) has been used as a way of increasing the variability. This work aimed to identify the variability for plant height and flowering date of groups of cultivated oat genotypes, wild introductions of A. fatua L. and segregating populations of natural crosses between A. sativa and A. fatua. Wide genetic variability was observed for both traits in the groups and between them. The wild group of A. fatua L. showed high plants with early maturity, but in the segregating group there was reduced plant height and early maturity. The wild introductions of A. fatua L. studied in this work can be used in oat breeding programs to increase genetic variability by transferring specific characters into the cultivated germ plasm.A utilização de raças silvestres em hibridações com o grupo cultivado em aveia (Avena sativa L.) tem sido fonte de incremento da variabilidade genética. Desta forma, o presente trabalho foi desenvolvido com o objetivo de identificar e caracterizar a variabilidade genética dos caracteres morfo-fisiológicos estatura de planta e dias da emergência à floração em grupos de genótipos cultivados de aveia, introduções silvestres de A. fatua L., e em populações segregantes dos cruzamentos naturais de A. sativa x A. fatua. Ampla variabilidade genética foi revelada para os caracteres avaliados tanto dentro como entre os grupos. O grupo silvestre A. fatua demonstrou plantas de elevada estatura e precoces. Foi possível encontrar populações segregantes de A. sativa x A. fatua com reduzida estatura e precocidade. As introduções silvestres de A. fatua avaliadas neste trabalho podem ser utilizadas em programas de melhoramento para incrementar a variabilidade genética, pela transferência de caracteres específicos para o germoplasma cultivado.Pesquisa Agropecuaria BrasileiraPesquisa Agropecuária BrasileiraSereno, Maria Jane Cruz MelloNeto, Jorge Fernandes BarbosaCarvalho, Fernando Irajá Felix dePacheco, Marcelo TeixeiraPegoraro, Diego GirardiTaderka, Ivone1999-08-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/5356Pesquisa Agropecuaria Brasileira; v.34, n.8, ago. 1999; 1393-1398Pesquisa Agropecuária Brasileira; v.34, n.8, ago. 1999; 1393-13981678-39210100-104xreponame:Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)instacron:EMBRAPAporhttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/5356/2548info:eu-repo/semantics/openAccess2010-07-14T17:21:50Zoai:ojs.seer.sct.embrapa.br:article/5356Revistahttp://seer.sct.embrapa.br/index.php/pabPRIhttps://old.scielo.br/oai/scielo-oai.phppab@sct.embrapa.br || sct.pab@embrapa.br1678-39210100-204Xopendoar:2010-07-14T17:21:50Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)false |
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