Agronomic evaluation of coffee germplasm collection in the state of Paraná, Brazil

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Androcioli Filho, A.
Data de Publicação: 2014
Outros Autores: Siqueira, R., Caramori, P. H., Pavan, M. A., Sera, T., Soderholm, P. K.
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)
Texto Completo: https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/16173
Resumo: During the period from 1977 to 1982 a trial was carried out in Jacarezinho, PR, Brazil, with 18 introductions of coffee (Coffea arabica L.) to assess the yield potential, plant architectural features, fruit maturity, bean characteristics and reaction to leaf rust and leaf miner. Results were compared with those of cultivar Catuaí-Amarelo which is extensively planted in Brazil and lcatu. Differences in yield and other traits among plants were significant. Nine introductions showed similar yield when compared with Catuaí-Amarelo (4,629 kg/ha). Four have shown dwarf habit, and fourteen presented early fruit maturing characteristic. All introductions were susceptible to coffee rust, produced high percentage of flat beans and low percentage to shell-beans. The introduction T-974 was lesser attacked by leaf miner.
id EMBRAPA-4_b9b2951b20fa92e6b224ffb82d23ec56
oai_identifier_str oai:ojs.seer.sct.embrapa.br:article/16173
network_acronym_str EMBRAPA-4
network_name_str Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)
repository_id_str
spelling Agronomic evaluation of coffee germplasm collection in the state of Paraná, BrazilAvaliação agronômica de uma coleção de germoplasma de cafeeiros no Estado do ParanáCoffea arabica; breeding; fruit maturity; yield potential; frostCoffea arabica; melhoramento; maturação de frutos; potencial de produção; geadaDuring the period from 1977 to 1982 a trial was carried out in Jacarezinho, PR, Brazil, with 18 introductions of coffee (Coffea arabica L.) to assess the yield potential, plant architectural features, fruit maturity, bean characteristics and reaction to leaf rust and leaf miner. Results were compared with those of cultivar Catuaí-Amarelo which is extensively planted in Brazil and lcatu. Differences in yield and other traits among plants were significant. Nine introductions showed similar yield when compared with Catuaí-Amarelo (4,629 kg/ha). Four have shown dwarf habit, and fourteen presented early fruit maturing characteristic. All introductions were susceptible to coffee rust, produced high percentage of flat beans and low percentage to shell-beans. The introduction T-974 was lesser attacked by leaf miner.Durante o período de 1977 a 1982 conduziu-se um experimento em Jacarezinho, Paraná, com 18 introduções de café (Coffea arabica L.), com o objetivo de avaliar o rendimento de produção, arquitetura das plantas, maturação, características da semente, e o comportamento das plantas quanto à reação à ferrugem-alaranjada e ao bicho-mineiro. Os resultados foram comparados com o da cultivar Catuaí-Amarelo que é extensivamente cultivada no Brasil e Icatu. Houve diferenças significativas em produção e em outras variáveis, entre as plantas. Após quatro colheitas consecutivas, nove introduções produziram café beneficiado similar ao da cultivar Catuaí-Amarelo (4.629 kg/ha). Quatro caracterizam-se pelo porte baixo, e quatorze, pela maturação precoce dos frutos. Todas as introduções foram suscetíveis à ferrugem e apresentaram altas percentagens de semente tipo chato e baixa percentagem de semente tipo concha. A introdução T-974 foi menos atacada pelo bicho-mineiro.Pesquisa Agropecuaria BrasileiraPesquisa Agropecuária BrasileiraAndrocioli Filho, A.Siqueira, R.Caramori, P. H.Pavan, M. A.Sera, T.Soderholm, P. K.2014-04-16info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/16173Pesquisa Agropecuaria Brasileira; v.19, n.11, nov. 1984; 1345-1352Pesquisa Agropecuária Brasileira; v.19, n.11, nov. 1984; 1345-13521678-39210100-104xreponame:Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)instacron:EMBRAPAporhttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/16173/10342info:eu-repo/semantics/openAccess2014-04-16T19:12:37Zoai:ojs.seer.sct.embrapa.br:article/16173Revistahttp://seer.sct.embrapa.br/index.php/pabPRIhttps://old.scielo.br/oai/scielo-oai.phppab@sct.embrapa.br || sct.pab@embrapa.br1678-39210100-204Xopendoar:2014-04-16T19:12:37Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)false
dc.title.none.fl_str_mv Agronomic evaluation of coffee germplasm collection in the state of Paraná, Brazil
Avaliação agronômica de uma coleção de germoplasma de cafeeiros no Estado do Paraná
title Agronomic evaluation of coffee germplasm collection in the state of Paraná, Brazil
spellingShingle Agronomic evaluation of coffee germplasm collection in the state of Paraná, Brazil
Androcioli Filho, A.
Coffea arabica; breeding; fruit maturity; yield potential; frost
Coffea arabica; melhoramento; maturação de frutos; potencial de produção; geada
title_short Agronomic evaluation of coffee germplasm collection in the state of Paraná, Brazil
title_full Agronomic evaluation of coffee germplasm collection in the state of Paraná, Brazil
title_fullStr Agronomic evaluation of coffee germplasm collection in the state of Paraná, Brazil
title_full_unstemmed Agronomic evaluation of coffee germplasm collection in the state of Paraná, Brazil
title_sort Agronomic evaluation of coffee germplasm collection in the state of Paraná, Brazil
author Androcioli Filho, A.
author_facet Androcioli Filho, A.
Siqueira, R.
Caramori, P. H.
Pavan, M. A.
Sera, T.
Soderholm, P. K.
author_role author
author2 Siqueira, R.
Caramori, P. H.
Pavan, M. A.
Sera, T.
Soderholm, P. K.
author2_role author
author
author
author
author
dc.contributor.none.fl_str_mv

dc.contributor.author.fl_str_mv Androcioli Filho, A.
Siqueira, R.
Caramori, P. H.
Pavan, M. A.
Sera, T.
Soderholm, P. K.
dc.subject.por.fl_str_mv Coffea arabica; breeding; fruit maturity; yield potential; frost
Coffea arabica; melhoramento; maturação de frutos; potencial de produção; geada
topic Coffea arabica; breeding; fruit maturity; yield potential; frost
Coffea arabica; melhoramento; maturação de frutos; potencial de produção; geada
description During the period from 1977 to 1982 a trial was carried out in Jacarezinho, PR, Brazil, with 18 introductions of coffee (Coffea arabica L.) to assess the yield potential, plant architectural features, fruit maturity, bean characteristics and reaction to leaf rust and leaf miner. Results were compared with those of cultivar Catuaí-Amarelo which is extensively planted in Brazil and lcatu. Differences in yield and other traits among plants were significant. Nine introductions showed similar yield when compared with Catuaí-Amarelo (4,629 kg/ha). Four have shown dwarf habit, and fourteen presented early fruit maturing characteristic. All introductions were susceptible to coffee rust, produced high percentage of flat beans and low percentage to shell-beans. The introduction T-974 was lesser attacked by leaf miner.
publishDate 2014
dc.date.none.fl_str_mv 2014-04-16
dc.type.none.fl_str_mv
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/16173
url https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/16173
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/16173/10342
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Pesquisa Agropecuaria Brasileira
Pesquisa Agropecuária Brasileira
publisher.none.fl_str_mv Pesquisa Agropecuaria Brasileira
Pesquisa Agropecuária Brasileira
dc.source.none.fl_str_mv Pesquisa Agropecuaria Brasileira; v.19, n.11, nov. 1984; 1345-1352
Pesquisa Agropecuária Brasileira; v.19, n.11, nov. 1984; 1345-1352
1678-3921
0100-104x
reponame:Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)
instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)
instacron:EMBRAPA
instname_str Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)
instacron_str EMBRAPA
institution EMBRAPA
reponame_str Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)
collection Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)
repository.name.fl_str_mv Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)
repository.mail.fl_str_mv pab@sct.embrapa.br || sct.pab@embrapa.br
_version_ 1793416707574857728