From production to consumption: tracing C, N, and S dynamics in Brazilian agroecosystems using stable isotopes

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Chalk, Phillip Michael
Data de Publicação: 2016
Tipo de documento: Artigo
Idioma: eng
Título da fonte: Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)
Texto Completo: https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/22192
Resumo: Brazilian scientists have played a pioneering role in developing and applying stable isotope methodologies, in terms of natural abundance and enriched levels, to trace carbon and nutrient flows in terrestrial ecosystems, including natural and agroecosystems. Significant contributions have been made in the areas of biological N2 fixation, carbon dynamics in soil, synthesis and evaluation of labeled fertilizers, and food science. These contributions have originated from several decentralized units of Embrapa, from research institutions, and from federal or state universities. In order to capitalize the existing Brazilian expertise, it is necessary to provide, at an institutional level, analytical facilities for stable isotope research, aiming to strengthen national capacity and to maintain the international competitiveness of the research.
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spelling From production to consumption: tracing C, N, and S dynamics in Brazilian agroecosystems using stable isotopesDa produção ao consumo: traçando a dinâmica de C, N e S nos agroecossistemas brasileiros com uso de isótopos estáveisbiological N2 fixation, fertilizer use efficiency, food science, labeled fertilizer, soil carbon, stable isotopes.fixação biológica de N2, eficiência de uso de fertilizantes, tecnologia de alimentos, fertilizante marcado, carbono do solo, isótopos estáveis.Brazilian scientists have played a pioneering role in developing and applying stable isotope methodologies, in terms of natural abundance and enriched levels, to trace carbon and nutrient flows in terrestrial ecosystems, including natural and agroecosystems. Significant contributions have been made in the areas of biological N2 fixation, carbon dynamics in soil, synthesis and evaluation of labeled fertilizers, and food science. These contributions have originated from several decentralized units of Embrapa, from research institutions, and from federal or state universities. In order to capitalize the existing Brazilian expertise, it is necessary to provide, at an institutional level, analytical facilities for stable isotope research, aiming to strengthen national capacity and to maintain the international competitiveness of the research.Pesquisadores brasileiros têm tido um papel pioneiro no desenvolvimento e na aplicação das metodologias de isótopos estáveis, em termos de abundância natural e de níveis enriquecidos, para traçar os fluxos de carbono e nutrientes em ecossistemas terrestres, que incluem os naturais e os agroecossistemas.Contribuições significativas têm sido feitas nas áreas de fixação biológica de N2, de dinâmica de carbono nos solos, de síntese e avaliação de fertilizantes marcados, e da tecnologia dos alimentos. Essas contribuições têm se originado de diversas unidades decentralizadas da Embrapa, de institutos de pesquisa e de universidades federais ou estaduais. Para capitalizar a experiência brasileira existente, é necessária a provisão, nas instituições, de instalações analíticas para pesquisa com isótopos estáveis, a fim de fortalecer a capacidade nacional emanter a competitividade internacional das pesquisas.Pesquisa Agropecuaria BrasileiraPesquisa Agropecuária BrasileiraFundação de Amparo à Pesquisa do Estado do Rio de Janeiro (Faperj)University of MelbourneChalk, Phillip Michael2016-10-17info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/22192Pesquisa Agropecuaria Brasileira; v.51, n.9, set. 2016: Número Temático O solo como fator de integração entre os componentes ambientais e a produção agropecuária; 1039-1050Pesquisa Agropecuária Brasileira; v.51, n.9, set. 2016: Número Temático O solo como fator de integração entre os componentes ambientais e a produção agropecuária; 1039-10501678-39210100-104xreponame:Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)instacron:EMBRAPAenghttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/22192/13509Direitos autorais 2016 Pesquisa Agropecuária Brasileirainfo:eu-repo/semantics/openAccess2016-10-31T17:52:12Zoai:ojs.seer.sct.embrapa.br:article/22192Revistahttp://seer.sct.embrapa.br/index.php/pabPRIhttps://old.scielo.br/oai/scielo-oai.phppab@sct.embrapa.br || sct.pab@embrapa.br1678-39210100-204Xopendoar:2016-10-31T17:52:12Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)false
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