Artificial aging of Parana pine seed
Autor(a) principal: | |
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Data de Publicação: | 1991 |
Outros Autores: | |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) |
Texto Completo: | https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/3156 |
Resumo: | Artificial aging, at 42o ± 2oC and 100% relative humidity, of Parana pine seeds (Araucaria angustifolia) resulted in a progressive decrease in their emergence and speed emergence. Various biochemical analyses were performed at various periods of aging. Increasing periods of aging resulted in an increase of sugar total. Nitrogen and protein contents did not change, whereas starch quantities decreased. The amylase activity, height and dry matter weight of the aerial part of seedlings increased with increasing periods of aging. The results of this study indicate that the technique of accelerated aging can be useful to provide further knowledge of the mechanisms associated with the deterioration of forest tree seeds in storage. |
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Artificial aging of Parana pine seedEnvelhecimento artificial de sementes do pinheiro do ParanáAraucaria angustifolia; speed emergence; biochemical analyses; proteins; starchAraucaria angustifolia; velocidade de germinação; análises bioquímicas; proteínas; amidoArtificial aging, at 42o ± 2oC and 100% relative humidity, of Parana pine seeds (Araucaria angustifolia) resulted in a progressive decrease in their emergence and speed emergence. Various biochemical analyses were performed at various periods of aging. Increasing periods of aging resulted in an increase of sugar total. Nitrogen and protein contents did not change, whereas starch quantities decreased. The amylase activity, height and dry matter weight of the aerial part of seedlings increased with increasing periods of aging. The results of this study indicate that the technique of accelerated aging can be useful to provide further knowledge of the mechanisms associated with the deterioration of forest tree seeds in storage.O envelhecimento rápido de sementes do pinheiro do Paraná Araucaria angustifolia (Bert.) O. Ktze resultou em um progressivo decréscimo em sua germinação e velocidade de germinação. Foram realizadas análises bioquímicas em vários períodos de envelhecimento. Os açúcares totais das sementes aumentaram. Nitrogênio e proteínas não apresentaram alterações e a quantidade de amido decresceu. A enzima amilase apresentou aumento de atividade. Houve acréscimos em altura e peso seco de mudas. Este estudo indica que a técnica de envelhecimento precoce pode ser usada para que se conheçam os mecanismos que se associam com a deterioração de sementes florestais em armazenamento.Pesquisa Agropecuaria BrasileiraPesquisa Agropecuária BrasileiraRamos, AdsonCarneiro, José Geraldo de Araújo1991-01-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/3156Pesquisa Agropecuaria Brasileira; v.26, n.1, jan. 1991; 19-24Pesquisa Agropecuária Brasileira; v.26, n.1, jan. 1991; 19-241678-39210100-104xreponame:Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)instacron:EMBRAPAporhttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/3156/583info:eu-repo/semantics/openAccess2010-05-31T13:46:36Zoai:ojs.seer.sct.embrapa.br:article/3156Revistahttp://seer.sct.embrapa.br/index.php/pabPRIhttps://old.scielo.br/oai/scielo-oai.phppab@sct.embrapa.br || sct.pab@embrapa.br1678-39210100-204Xopendoar:2010-05-31T13:46:36Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)false |
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