Corn genotype performance under black oat crop residues and nitrogen fertilization
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Data de Publicação: | 2010 |
Outros Autores: | , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) |
Texto Completo: | https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/688 |
Resumo: | The objective of this work was to assess the performance of corn (Zea mays L.) genotypes as affected by inputs of black oat (Avena strigosa Schreb.) residues applied on the soil surface and nitrogen fertilization under no-tillage system in a Typical Haplustox. The experiment was carried out in a complete randomized block design, arranged in split-split plots with three replicates. The main plots consisted of the amount of crop residues on the soil surface (no crop residue, 5.16 and 10.32 Mg ha-1). The split plots were three corn genotypes, and the split-split plots were five nitrogen rates: 0, 60, 120, 180, and 240 kg ha-1. An increase in the nitrogen rates decreased nitrogen deficiency and provided an adequate nitrogen supply for corn, under all the amounts of black oat residues. The corn genotypes grown with different amounts of black oat residues and nitrogen rates had different grain yield responses, use of mineralized nitrogen from crop residues, and root growth. |
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Corn genotype performance under black oat crop residues and nitrogen fertilizationAtributos de los genotipos de maíz sometido a la tasa de nitrógeno en los diferentes niveles de paja.Desempenho de genótipos de milho cultivados com diferentes quantidades de palha de aveia-preta e doses de nitrogênioZea mays; nutritional deficiency; no-tillage; grain yield; root systemZea mays; deficiência nutricional; plantio direto; produção de grãos; sistema radicularThe objective of this work was to assess the performance of corn (Zea mays L.) genotypes as affected by inputs of black oat (Avena strigosa Schreb.) residues applied on the soil surface and nitrogen fertilization under no-tillage system in a Typical Haplustox. The experiment was carried out in a complete randomized block design, arranged in split-split plots with three replicates. The main plots consisted of the amount of crop residues on the soil surface (no crop residue, 5.16 and 10.32 Mg ha-1). The split plots were three corn genotypes, and the split-split plots were five nitrogen rates: 0, 60, 120, 180, and 240 kg ha-1. An increase in the nitrogen rates decreased nitrogen deficiency and provided an adequate nitrogen supply for corn, under all the amounts of black oat residues. The corn genotypes grown with different amounts of black oat residues and nitrogen rates had different grain yield responses, use of mineralized nitrogen from crop residues, and root growth.El nitrógeno (N) es considerado uno de los principales factores responsables de la producción para aumentar la productividad de los granos de maíz. Este trabajo se llevó a cabo para evaluar la respuesta de los atributos de genotipos de maíz para el efecto de la aplicación del contenido de paja y las tasas de nitrógeno en sistema de labranza. El experimento fue un complot subsubdivididas al azar en tres bloques. El tratamiento se compone de tres elementos esenciales de paja (sin paja; 5,16 ton ha-1 y 10,32 ton ha-1). Los tratamientos fueron establecidos lado de tres genotipos de maíz (AG 9020®, AG 6018® y AG 8021®). Y la subsubtratamentos que consta de cinco niveles de nitrógeno (0, 60, 120, 180 y 240 kg ha-1). La metodología utilizada para cuantificar la longitud de raíz en el perfil del suelo es a través del procesamiento de imágenes digitales. Los genotipos mostraron un comportamiento diferente en la productividad, tiempo para la deficiencia de N, el contenido de nitrógeno en hoja índice y la longitud de raíces, lo que indica que cada genotipo presenta características peculiares. Con sólo 60 kg de N ha-1 fue casi suficiente para lograr el mayor rendimiento de grano del experimento. Los genotipos mostraron un comportamiento diferente en relación con el uso del N mineralizado de rastrojos.O objetivo deste trabalho foi avaliar a resposta de genótipos de milho (Zea mays L.), cultivado em sistema de plantio direto, a diferentes quantidades de palha de aveia-preta (Avena strigosa Schreb.) e doses de nitrogênio. O experimento foi conduzido em um Latossolo Vermelho eutrófico, em delineamento experimental de blocos ao acaso em parcelas subsubdivididas, com três repetições. As parcelas principais foram representadas pelas quantidades de palha na superfície do solo (sem palha, 5,16 e 10,32 Mg ha-1). As subparcelas foram representadas por três genótipos de milho e as subsubparcelas constituíram-se das doses 0, 60, 120, 180 e 240 kg ha-1 de nitrogênio. O aumento da dose de nitrogênio reduziu a requeima das folhas e promoveu o suprimento adequado de nitrogênio das plantas de milho em todos os tratamentos com palha de aveia-preta. Os genótipos de milho diferenciaram-se quanto à produtividade de grãos, ao aproveitamento do nitrogênio mineralizado da palha e ao comprimento do sistema radicular, quando submetidos a diferentes quantidades de palha de aveia-preta e de nitrogênio.Pesquisa Agropecuaria BrasileiraPesquisa Agropecuária BrasileiraUEPG, Monsanto do Brasil Ltda e Agropecuária Lúcio MirandaFerreira, Ademir de OliveiraSá, João Carlos de MoraesBriedis, CleverFigueiredo, André Gradowski de2010-11-09info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/688Pesquisa Agropecuaria Brasileira; v.44, n.2, fev. 2009; 173-179Pesquisa Agropecuária Brasileira; v.44, n.2, fev. 2009; 173-1791678-39210100-104xreponame:Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)instacron:EMBRAPAporhttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/688/5662https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/downloadSuppFile/688/477info:eu-repo/semantics/openAccess2014-11-21T16:31:30Zoai:ojs.seer.sct.embrapa.br:article/688Revistahttp://seer.sct.embrapa.br/index.php/pabPRIhttps://old.scielo.br/oai/scielo-oai.phppab@sct.embrapa.br || sct.pab@embrapa.br1678-39210100-204Xopendoar:2014-11-21T16:31:30Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)false |
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