Planting density and yield of sweet pepper grown in an organic system
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Data de Publicação: | 2022 |
Outros Autores: | , , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | eng |
Título da fonte: | Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) |
Texto Completo: | https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/27003 |
Resumo: | The objective of this work was to evaluate the yield and fruit quality of sweet pepper (Capsicum annuum) genotypes grown at various planting densities, in an organic production system under protected cultivation. The experiment was carried out in duplicate, to compare the yield and fruit quality of the 'TE 300', 'Mallorca', and 'Timor' sweet pepper genotypes, at the densities of 2, 4, 6, and 8 plants m-2. A randomized complete block design was used, with three replicates, in split plots. Mean fruit size and mass, yield per plant, and total yield were measured. Dunnett’s test was used to compare means between the standard density of 2 plants m-2 and the other densities. Scott-Knott’s test was used to compare the densities within each genotype. The increase of planting density in the organic production system provided a yield similar to that of the conventional system. A greater density increases yield and reduces the production cycle, without impairing the fruit size or quality of the 'TE 300' and 'Timor' genotypes. The densities of 8 plants m-2 for 'TE 300' and 'Timor', and of 6 plants m-2 for 'Mallorca' show the highest total yield per hectare. |
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Planting density and yield of sweet pepper grown in an organic systemDensidade de plantio e produtividade de pimentão em sistema orgânico de produçãoCapsicum annuum; fruit quality; protected cultivationCapsicum annuum; qualidade de fruto; cultivo protegidoThe objective of this work was to evaluate the yield and fruit quality of sweet pepper (Capsicum annuum) genotypes grown at various planting densities, in an organic production system under protected cultivation. The experiment was carried out in duplicate, to compare the yield and fruit quality of the 'TE 300', 'Mallorca', and 'Timor' sweet pepper genotypes, at the densities of 2, 4, 6, and 8 plants m-2. A randomized complete block design was used, with three replicates, in split plots. Mean fruit size and mass, yield per plant, and total yield were measured. Dunnett’s test was used to compare means between the standard density of 2 plants m-2 and the other densities. Scott-Knott’s test was used to compare the densities within each genotype. The increase of planting density in the organic production system provided a yield similar to that of the conventional system. A greater density increases yield and reduces the production cycle, without impairing the fruit size or quality of the 'TE 300' and 'Timor' genotypes. The densities of 8 plants m-2 for 'TE 300' and 'Timor', and of 6 plants m-2 for 'Mallorca' show the highest total yield per hectare.O objetivo deste trabalho foi avaliar a produção e a qualidade dos frutos de genótipos de pimentão (Capsicum annuum) submetidos a várias densidades de plantio, em sistema orgânico de produção sob cultivo protegido. O experimento foi realizado em duplicata, para comparar o rendimento e a qualidade dos frutos dos genótipos de pimentão 'TE 300', 'Mallorca' e 'Timor' quanto às densidades de plantio de 2, 4, 6 e 8 plantas m-2. Utilizou‑se o delineamento de blocos ao acaso, com três repetições, em parcelas subdivididas. O tamanho e a massa médios dos frutos, a produção por planta e a produção total foram determinados. O teste de Dunnett foi usado para contrastar médias entre a densidade padrão de 2 plantas m-2 e as demais densidades. O teste de Scott-Knott foi usado para comparar as densidades dentro dos genótipos. O aumento da densidade de plantio no sistema orgânico proporcionou produção similar à do sistema convencional. A maior densidade aumenta a produção e encurta o ciclo de produção, sem prejudicar o tamanho ou a qualidade dos frutos dos genótipos 'TE 300' e 'Timor'. As densidades de 8 plantas m-2, para 'TE 300' e 'Timor', e a de 6 plantas m-2, para 'Mallorca', apresentam maior produção total por hectare.Pesquisa Agropecuaria BrasileiraPesquisa Agropecuária BrasileiraNúcleo Institucional de Pesquisa e Extensão of Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Sul de Minas Geraisemployees of the Horticulture Sector of Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Sul de Minas GeraisNúcleo Institucional de Pesquisa e Extensão do Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Sul de Minas Geraisfuncionários do Setor de Horticultura do Instituto Federal de Educação, Ciência e Tecnologia do Sul de Minas GeraisSilva, André Wagner BarataSilva, Bruno Diniz Nogueira daCosta, Ariana Lemes daCézar, Kaique CastroGomes, Luiz Antônio AugustoOliveira, Cleiton Lourenço de2022-05-13info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/27003Pesquisa Agropecuaria Brasileira; V.56, Jan./Dec., 2021: Publicação contínua em volume anual; e02470Pesquisa Agropecuária Brasileira; V.56, Jan./Dec., 2021: Publicação contínua em volume anual; e024701678-39210100-104xreponame:Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)instacron:EMBRAPAenghttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/27003/14952Direitos autorais 2022 Pesquisa Agropecuária Brasileirainfo:eu-repo/semantics/openAccess2022-05-18T18:27:35Zoai:ojs.seer.sct.embrapa.br:article/27003Revistahttp://seer.sct.embrapa.br/index.php/pabPRIhttps://old.scielo.br/oai/scielo-oai.phppab@sct.embrapa.br || sct.pab@embrapa.br1678-39210100-204Xopendoar:2022-05-18T18:27:35Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)false |
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