Quality of mango fruit from the experimental station of Itaguaí Rio de Janeiro state

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Vasconcellos, Hélio de Oliveira
Data de Publicação: 2014
Outros Autores: Gava, João Paulo
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)
Texto Completo: https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/16527
Resumo: Fourteen mango (Mangífera indica L.) cultivars from the collection of the Experimental Station of Itaguaí, in Rio de Janeiro State were evaluated for fruit quality. All cultivars showed a pulp yield above 50%. 'São Quirino', 'Manteiga'. 'Carlota' and 'Santa Alexandrina' cultivars presented a pulp yield of 64,8%, 64,0%, 63,6%. 63,2%, respectively. 'Carlota', 'Gôa Alfonso', and 'São Quirino', presented the largest total soluble solids and acidity ratio with, 1:140,7; 1:126,8, and 1:103,0, respectively. The 'Marina' cultivar presented the highest value for fruit acidity, with 0,429%.
id EMBRAPA-4_ccf8953b17448dfd974d6b1aa66ff5e8
oai_identifier_str oai:ojs.seer.sct.embrapa.br:article/16527
network_acronym_str EMBRAPA-4
network_name_str Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)
repository_id_str
spelling Quality of mango fruit from the experimental station of Itaguaí Rio de Janeiro stateQualidade da manga na estação experimental de Itaguaítropical fruit; cultivarsfruta tropical; cultivaresFourteen mango (Mangífera indica L.) cultivars from the collection of the Experimental Station of Itaguaí, in Rio de Janeiro State were evaluated for fruit quality. All cultivars showed a pulp yield above 50%. 'São Quirino', 'Manteiga'. 'Carlota' and 'Santa Alexandrina' cultivars presented a pulp yield of 64,8%, 64,0%, 63,6%. 63,2%, respectively. 'Carlota', 'Gôa Alfonso', and 'São Quirino', presented the largest total soluble solids and acidity ratio with, 1:140,7; 1:126,8, and 1:103,0, respectively. The 'Marina' cultivar presented the highest value for fruit acidity, with 0,429%.Avaliaram-se as características físicas e químicas de quatorze cultivares de manga (Mangifera indica L.). As cultivares estudadas apresentaram rendimento de polpa superior a 50%, destacando-se as cvs. 'São Quirino', 'Manteiga', 'Carlota' e 'Santa Alexandrina', com, respectivamente, 64,8%, 64,0%, 63,6%, 63,2% de polpa. Com relação à acidez total no fruto, as cvs. 'Carlota', 'São Quirino', 'Gôa Alfonso' se apresentaram com a menor acidez, com, respectivamente, 0,14%, 0,16% e 0,17%. A cv.'Marina' mostrou a maior acidez com 0,42%. No estudo da relação sólidos solúveis totais e acidez total, obtiveram-se, as maiores relações para as cvs. 'Carlota' com 1:140,7, 'Gôa Alfonso', com 1:126,8 e 'São Quirino', com 1:103,0.Pesquisa Agropecuaria BrasileiraPesquisa Agropecuária BrasileiraVasconcellos, Hélio de OliveiraGava, João Paulo2014-04-15info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/16527Pesquisa Agropecuaria Brasileira; v.15, n.2, fev. 1980; 217-221Pesquisa Agropecuária Brasileira; v.15, n.2, fev. 1980; 217-2211678-39210100-104xreponame:Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)instacron:EMBRAPAporhttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/16527/10800info:eu-repo/semantics/openAccess2014-04-15T19:32:16Zoai:ojs.seer.sct.embrapa.br:article/16527Revistahttp://seer.sct.embrapa.br/index.php/pabPRIhttps://old.scielo.br/oai/scielo-oai.phppab@sct.embrapa.br || sct.pab@embrapa.br1678-39210100-204Xopendoar:2014-04-15T19:32:16Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)false
dc.title.none.fl_str_mv Quality of mango fruit from the experimental station of Itaguaí Rio de Janeiro state
Qualidade da manga na estação experimental de Itaguaí
title Quality of mango fruit from the experimental station of Itaguaí Rio de Janeiro state
spellingShingle Quality of mango fruit from the experimental station of Itaguaí Rio de Janeiro state
Vasconcellos, Hélio de Oliveira
tropical fruit; cultivars
fruta tropical; cultivares
title_short Quality of mango fruit from the experimental station of Itaguaí Rio de Janeiro state
title_full Quality of mango fruit from the experimental station of Itaguaí Rio de Janeiro state
title_fullStr Quality of mango fruit from the experimental station of Itaguaí Rio de Janeiro state
title_full_unstemmed Quality of mango fruit from the experimental station of Itaguaí Rio de Janeiro state
title_sort Quality of mango fruit from the experimental station of Itaguaí Rio de Janeiro state
author Vasconcellos, Hélio de Oliveira
author_facet Vasconcellos, Hélio de Oliveira
Gava, João Paulo
author_role author
author2 Gava, João Paulo
author2_role author
dc.contributor.none.fl_str_mv

dc.contributor.author.fl_str_mv Vasconcellos, Hélio de Oliveira
Gava, João Paulo
dc.subject.por.fl_str_mv tropical fruit; cultivars
fruta tropical; cultivares
topic tropical fruit; cultivars
fruta tropical; cultivares
description Fourteen mango (Mangífera indica L.) cultivars from the collection of the Experimental Station of Itaguaí, in Rio de Janeiro State were evaluated for fruit quality. All cultivars showed a pulp yield above 50%. 'São Quirino', 'Manteiga'. 'Carlota' and 'Santa Alexandrina' cultivars presented a pulp yield of 64,8%, 64,0%, 63,6%. 63,2%, respectively. 'Carlota', 'Gôa Alfonso', and 'São Quirino', presented the largest total soluble solids and acidity ratio with, 1:140,7; 1:126,8, and 1:103,0, respectively. The 'Marina' cultivar presented the highest value for fruit acidity, with 0,429%.
publishDate 2014
dc.date.none.fl_str_mv 2014-04-15
dc.type.none.fl_str_mv
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/16527
url https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/16527
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/16527/10800
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Pesquisa Agropecuaria Brasileira
Pesquisa Agropecuária Brasileira
publisher.none.fl_str_mv Pesquisa Agropecuaria Brasileira
Pesquisa Agropecuária Brasileira
dc.source.none.fl_str_mv Pesquisa Agropecuaria Brasileira; v.15, n.2, fev. 1980; 217-221
Pesquisa Agropecuária Brasileira; v.15, n.2, fev. 1980; 217-221
1678-3921
0100-104x
reponame:Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)
instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)
instacron:EMBRAPA
instname_str Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)
instacron_str EMBRAPA
institution EMBRAPA
reponame_str Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)
collection Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)
repository.name.fl_str_mv Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)
repository.mail.fl_str_mv pab@sct.embrapa.br || sct.pab@embrapa.br
_version_ 1793416670365089792