Effects of Helminthosporium turcicum Pass., on agronomic traits of some maize families

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Moura, Céres B.
Data de Publicação: 2014
Outros Autores: Silva, W. J. da
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)
Texto Completo: https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/17047
Resumo: Two S3 maize inbreds, one resistant and the other susceptible to Helminthosporium turcicum, their F1, F2 and both backcrosses were studied in optimal conditions for the pathogen development. The six populations were evaluated for H. turcicum response in a special split-plot design with four replications. Genetic variability in plants for resistance to the pathogen H. turcicum was studied solely on the basis of yield potential of the various germplasms with and without Dithane M-45 (active ingredient Maneb). Ear weight reduction in the six families varied from 24 to 86% depending on both gene frequency for pathogen resistance and yield potencial of a given family. The interaction of those two factors may determine the viability of fungicide treatment. There was also 13% average reduction in ear number per plant as well as a significant increase in stalk breakage in H. turcicum susceptible families.
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spelling Effects of Helminthosporium turcicum Pass., on agronomic traits of some maize familiesEfeitos do Helminthosporium turcicum Pass em características agronômicas de algumas famílias de milhoZea mays; resistance to H. turcicum; yield potential; stalk breakage x resistance of H. turcicumZea mays; resistência ao H. turcicum; potencial produtivo; quebramento do colmo x resistência ao H. turcicumTwo S3 maize inbreds, one resistant and the other susceptible to Helminthosporium turcicum, their F1, F2 and both backcrosses were studied in optimal conditions for the pathogen development. The six populations were evaluated for H. turcicum response in a special split-plot design with four replications. Genetic variability in plants for resistance to the pathogen H. turcicum was studied solely on the basis of yield potential of the various germplasms with and without Dithane M-45 (active ingredient Maneb). Ear weight reduction in the six families varied from 24 to 86% depending on both gene frequency for pathogen resistance and yield potencial of a given family. The interaction of those two factors may determine the viability of fungicide treatment. There was also 13% average reduction in ear number per plant as well as a significant increase in stalk breakage in H. turcicum susceptible families.Duas linhagens de milho S3, uma resistente, e outra susceptível ao H. turcicum, seu F1, o F2, bem como os dois retrocruzamentos, foram estudados em condições bastante favoráveis para o desenvolvimento do patógeno. As seis populações foram avaliadas em um ensaio com delineamento em faixa, com quatro repetições. A variabilidade genética para resistência das plantas ao H. turcicum foi estudada em estreita associação com o potencial produtivo dos diferentes germoplasmas com e sem o fungicida Dithane M-45 (principio ativo Maneb). Os prejuízos causados pelo patógeno na produção de espigas das referidas famílias variou de 24 a 86%, dependendo da frequência dos genes para resistência ao patógeno e do potencial produtivo das progênies analisadas. A interação desses dois fatores parece determinar a viabilidade econômica do emprego do fungicida para reduzir os prejuízos causados pelo H. turcicum. Foi também observada uma redução média de 13% no número de espigas por plantas, bem como significativas elevações no índice de quebramento do colmo em famílias susceptiveis.Pesquisa Agropecuaria BrasileiraPesquisa Agropecuária BrasileiraMoura, Céres B.Silva, W. J. da2014-04-15info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/17047Pesquisa Agropecuaria Brasileira; v.16, n.5, maio 1981; 651-657Pesquisa Agropecuária Brasileira; v.16, n.5, maio 1981; 651-6571678-39210100-104xreponame:Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)instacron:EMBRAPAporhttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/17047/11369info:eu-repo/semantics/openAccess2014-04-15T19:42:26Zoai:ojs.seer.sct.embrapa.br:article/17047Revistahttp://seer.sct.embrapa.br/index.php/pabPRIhttps://old.scielo.br/oai/scielo-oai.phppab@sct.embrapa.br || sct.pab@embrapa.br1678-39210100-204Xopendoar:2014-04-15T19:42:26Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)false
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