Selenate and selenite on yield and agronomic biofortification with selenium in rice
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Data de Publicação: | 2012 |
Outros Autores: | , , , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) |
Texto Completo: | https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/11664 |
Resumo: | The objective of this work was to evaluate the effect of doses of selenate and selenite on biofortification with Se, as well the influence of these forms of Se in the levels of P, S, Fe, and Zn in grains of rice (Oryza sativa). The experiment was conducted in a greenhouse, in pots with 4 dm3 of a sandy clay loam Latosol, with medium texture, in a 5x2 factorial arrangement with five doses of Se (0, 0.75, 1.50, 3.0, and 6.0 mg dm-3) and two forms of Se (selenate and selenite). Selenate provided greater efficiency of root uptake of Se, plant‑use efficiency, translocation from roots to shoots, and content of this element in rice grains. The application of Se during fertilization influences the levels of P, S, and Zn, but does not affect those of Fe in rice grains. |
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Selenate and selenite on yield and agronomic biofortification with selenium in riceSelenato e selenito na produção e biofortificação agronômica com selênio em arrozenriched rice; use of selenium; food security; selenate; selenitearroz enriquecido; aproveitamento de selênio; segurança alimentar; selenato; selenitoThe objective of this work was to evaluate the effect of doses of selenate and selenite on biofortification with Se, as well the influence of these forms of Se in the levels of P, S, Fe, and Zn in grains of rice (Oryza sativa). The experiment was conducted in a greenhouse, in pots with 4 dm3 of a sandy clay loam Latosol, with medium texture, in a 5x2 factorial arrangement with five doses of Se (0, 0.75, 1.50, 3.0, and 6.0 mg dm-3) and two forms of Se (selenate and selenite). Selenate provided greater efficiency of root uptake of Se, plant‑use efficiency, translocation from roots to shoots, and content of this element in rice grains. The application of Se during fertilization influences the levels of P, S, and Zn, but does not affect those of Fe in rice grains. O objetivo deste trabalho foi avaliar o efeito da aplicação de doses de selenato e selenito na biofortificação com Se, bem como a influência dessas formas de Se nos teores de P, S, Fe e Zn nos grãos de arroz (Oryza sativa). O experimento foi conduzido em casa de vegetação, em vasos com 4 dm3 de um Latossolo Vermelho‑Amarelo distrófico, de textura média, em arranjo fatorial 5x2, com cinco doses de Se (0, 0,75, 1,50, 3,0 e 6,0 mg dm-3) e duas formas de Se (selenato e selenito). Observou-se que o selenato proporcionou maior eficiência na absorção de Se pelas raízes, aproveitamento pela planta, translocação para a parte aérea e teor desse elemento nos grãos. A aplicação do selênio na adubação altera os teores de P, S e Zn, mas não afeta os de Fe nos grãos de arroz.Pesquisa Agropecuaria BrasileiraPesquisa Agropecuária BrasileiraFundação de Amparo à Pesquisa do Estado do Minas Gerais (FAPEMIG), Conselho Nacional de Desenvolvimento Científico e Tecnológico (CNPq) e Coordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível Superior (CAPES)Boldrin, Paulo FernandesFaquin, ValdemarRamos, Sílvio JúnioGuilherme, Luiz Roberto GuimarãesBastos, Carla Elisa AlvesCarvalho, Geila SantosCosta, Enio Tarso de Souza2012-07-13info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/11664Pesquisa Agropecuaria Brasileira; v.47, n.6, jun. 2012; 831-837Pesquisa Agropecuária Brasileira; v.47, n.6, jun. 2012; 831-8371678-39210100-104xreponame:Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)instacron:EMBRAPAporhttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/11664/7387https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/downloadSuppFile/11664/7231info:eu-repo/semantics/openAccess2012-07-19T19:20:45Zoai:ojs.seer.sct.embrapa.br:article/11664Revistahttp://seer.sct.embrapa.br/index.php/pabPRIhttps://old.scielo.br/oai/scielo-oai.phppab@sct.embrapa.br || sct.pab@embrapa.br1678-39210100-204Xopendoar:2012-07-19T19:20:45Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)false |
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