'Centenária' - A new late ripening plum for mild climates.
Autor(a) principal: | |
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Data de Publicação: | 2014 |
Outros Autores: | , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) |
Texto Completo: | https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/15828 |
Resumo: | 'Centenária' (IAC SR-51) is a new plum cultivar selected as a result of a breeding program conducted at the Instituto Agronômico, Campinas, SP, Brazil. It was selected from a seedling of the Santa Rita cultivar, probably open-pollinated by 'Roxa de Itaquera' or 'Kelsey Paulista'. Its most important characteristics are low chilling requirement, high plant productivity and late maturation of large, spherical, slightly heart-shaped fruits of dark red color with a pronounced sweet flavor and of moderate acidity (Brix 15º and pH 4,1). |
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'Centenária' - A new late ripening plum for mild climates.'Centenária' - Nova seleção de ameixa tardia para clima amenoIAC-SR-51 cultivar; varietal breeding; early maturation.cultivar IAC SR-51; melhoramento varietal; maturação tardia.'Centenária' (IAC SR-51) is a new plum cultivar selected as a result of a breeding program conducted at the Instituto Agronômico, Campinas, SP, Brazil. It was selected from a seedling of the Santa Rita cultivar, probably open-pollinated by 'Roxa de Itaquera' or 'Kelsey Paulista'. Its most important characteristics are low chilling requirement, high plant productivity and late maturation of large, spherical, slightly heart-shaped fruits of dark red color with a pronounced sweet flavor and of moderate acidity (Brix 15º and pH 4,1).'Centenária' (IAC SR-51) é uma nova seleção de ameixa obtida no Instituto Agronômico, dentro do programa de melhoramento de variedades. Foi selecionada preliminarmente em 1978/1979, no lote de seleção constituído de uma população inicial de 96 plântulas provenientes de polinização livre da cultivar Santa Rita, provavelmente fecundada por 'Roxa de Itaquera' ou 'Kelsey Paulista'. Suas características mais notáveis são: a pequena exigência de frio, a elevada produtividade das plantas e a maturação tardia os frutos - que são graúdos, globosos ligeiramente cordiformes, de coloração vermelho-escura e de sabor acentuadamente doce, com acidez equilibrada (Brix 15º e pH 4,1).Pesquisa Agropecuaria BrasileiraPesquisa Agropecuária BrasileiraDall'orto, Fernando Antonio CampoOjima, MárioBarbosa, WilsonMartins, Fernando PicarelliRigitano, Orlando2014-04-17info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/15828Pesquisa Agropecuaria Brasileira; v.24, n.5, maio 1989; 579-581Pesquisa Agropecuária Brasileira; v.24, n.5, maio 1989; 579-5811678-39210100-104xreponame:Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)instacron:EMBRAPAporhttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/15828/9899info:eu-repo/semantics/openAccess2014-08-26T18:00:50Zoai:ojs.seer.sct.embrapa.br:article/15828Revistahttp://seer.sct.embrapa.br/index.php/pabPRIhttps://old.scielo.br/oai/scielo-oai.phppab@sct.embrapa.br || sct.pab@embrapa.br1678-39210100-204Xopendoar:2014-08-26T18:00:50Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)false |
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