Selection of streptomycetes isolates for the control of Ralstonia solanacearum in tomato plants

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Gava, Carlos Alberto Tuão
Data de Publicação: 2002
Outros Autores: Pereira, João Carlos, Fernandes, Maria do Carmo, Neves, Maria Cristina Prata
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)
Texto Completo: https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/6480
Resumo: The bacterial wilt caused by Ralstonia solanacearum causes high damages in tomato (Lycopersicon esculentum Mill.) culture, mainly under temperature above 25oC and high relative humidity. Because conventional methods of control have shown low efficiency, biological control is a promising alternative. This work aimed to select isolates of streptomycetes for R. solanacearum control in tomato. Differences were found among the isolates in the in vitro inhibition of the pathogen either in time or pH range. The streptomycetes isolates grew differently in the rhizosphere of seedlings and plantlets of tomato. The isolates SP164, SF232, SAc326 and SG384 showed the highest population densities. In the experiment conducted in soil infested with R. solanacearum, plants treated with the isolate SG384 presented best control level 48 days after sowing, period after which all control plants were dead.
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spelling Selection of streptomycetes isolates for the control of Ralstonia solanacearum in tomato plantsSeleção de isolados de estreptomicetos para controle de Ralstonia solanacearum em tomateiroLycopersicon esculentum; biological control; inoculation; rhizosphereLycopersicon esculentum; controle biológico; inoculação; rizosfera The bacterial wilt caused by Ralstonia solanacearum causes high damages in tomato (Lycopersicon esculentum Mill.) culture, mainly under temperature above 25oC and high relative humidity. Because conventional methods of control have shown low efficiency, biological control is a promising alternative. This work aimed to select isolates of streptomycetes for R. solanacearum control in tomato. Differences were found among the isolates in the in vitro inhibition of the pathogen either in time or pH range. The streptomycetes isolates grew differently in the rhizosphere of seedlings and plantlets of tomato. The isolates SP164, SF232, SAc326 and SG384 showed the highest population densities. In the experiment conducted in soil infested with R. solanacearum, plants treated with the isolate SG384 presented best control level 48 days after sowing, period after which all control plants were dead.Em condições tropicais, a murcha-bacteriana, causada por Ralstonia solanacearum, tem provocado danos severos à cultura do tomate (Lycopersicon esculentum Mill.), principalmente em condições de temperaturas acima de 25°C, com umidade relativa elevada. Neste contexto, o controle biológico pode representar uma alternativa viável. Este trabalho teve como objetivo selecionar isolados de estreptomicetos para o controle de R. solanacearum em tomateiro. Entre os isolados avaliados verificaram-se diferenças na inibição do patógeno in vitro, tanto em relação à faixa de pH avaliada, quanto ao tempo de observação. Constataram-se, também, variações no estabelecimento dos isolados de estreptomicetos na rizosfera das plântulas e nas mudas preparadas para transplante, e os isolados SP164, SF232, SAc326 e SG384 apresentaram as densidades populacionais mais elevadas. O experimento conduzido em canteiros com solo infestado com R. solanacearum mostrou que as plantas tratadas com o isolado SG384 apresentaram melhor nível de controle, 48 dias após a semeadura, período no qual todas as testemunhas haviam morrido.Pesquisa Agropecuaria BrasileiraPesquisa Agropecuária BrasileiraGava, Carlos Alberto TuãoPereira, João CarlosFernandes, Maria do CarmoNeves, Maria Cristina Prata2002-10-01info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/6480Pesquisa Agropecuaria Brasileira; v.37, n.10, out. 2002; 1373-1380Pesquisa Agropecuária Brasileira; v.37, n.10, out. 2002; 1373-13801678-39210100-104xreponame:Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)instacron:EMBRAPAporhttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/6480/3537info:eu-repo/semantics/openAccess2010-08-30T14:16:00Zoai:ojs.seer.sct.embrapa.br:article/6480Revistahttp://seer.sct.embrapa.br/index.php/pabPRIhttps://old.scielo.br/oai/scielo-oai.phppab@sct.embrapa.br || sct.pab@embrapa.br1678-39210100-204Xopendoar:2010-08-30T14:16Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)false
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