Potato yield and phosphorus nutrition using humic substances in two soil textures

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Martins, Jéssyca Dellinhares Lopes
Data de Publicação: 2020
Outros Autores: Soratto, Rogério Peres, Fernandes, Adalton Mazetti
Tipo de documento: Artigo
Idioma: eng
Título da fonte: Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)
Texto Completo: https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/26806
Resumo: The objective of this work was to evaluate the effect of humic substances (HS) and phosphorus fertilizer on the growth, P uptake, tuber yield, fertilizer P recovery (FPR), and applied P-use efficiency (APUE) of potato (Solanum tuberosum) cultivated in a sandy and in a clayey soils. In both soils, the experiment was carried out in a randomized complete block design, in a 4×3 factorial arrangement, with four replicates. The treatments consisted of four P rates (0, 100, 200, and 400 kg ha-1 P2O5) and of three HS rates (0, 50, and 300 L ha-1). Phosphate fertilization increased the P uptake and tuber yield of potato in both soils. Soil characteristics conditioned the effect of the addition of HS. In the sandy soil, with a lower content of organic matter (OM) than the clayey soil, the addition of HS increases the P uptake and FPR, besides providing a greater tuber yield and APUE, especially under the P absence or with the application of a reduced P rate. In the clayey soil, HS does not affect the response of potato to P fertilization.
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spelling Potato yield and phosphorus nutrition using humic substances in two soil texturesProdutividade e nutrição fosfatada da batateira com uso de substâncias húmicas em dois tipos de texturas de solosSolanum tuberosum; humic acid; mineral nutrition; soil organic matter; soil textureSolanum tuberosum; ácido húmico; nutrição mineral; matéria orgânica do solo; textura do soloThe objective of this work was to evaluate the effect of humic substances (HS) and phosphorus fertilizer on the growth, P uptake, tuber yield, fertilizer P recovery (FPR), and applied P-use efficiency (APUE) of potato (Solanum tuberosum) cultivated in a sandy and in a clayey soils. In both soils, the experiment was carried out in a randomized complete block design, in a 4×3 factorial arrangement, with four replicates. The treatments consisted of four P rates (0, 100, 200, and 400 kg ha-1 P2O5) and of three HS rates (0, 50, and 300 L ha-1). Phosphate fertilization increased the P uptake and tuber yield of potato in both soils. Soil characteristics conditioned the effect of the addition of HS. In the sandy soil, with a lower content of organic matter (OM) than the clayey soil, the addition of HS increases the P uptake and FPR, besides providing a greater tuber yield and APUE, especially under the P absence or with the application of a reduced P rate. In the clayey soil, HS does not affect the response of potato to P fertilization.O objetivo deste trabalho foi avaliar o efeito de substâncias húmicas (SH) e adubo fosfatado sobre o crescimento, a absorção de fósforo (P), a produtividade de tubérculos, a recuperação do P do fertilizante (RPF) e a eficiência de uso do P aplicado (EUPA) de batateira (Solanum tuberosum) cultivada em um solo arenoso e em um argiloso. Em ambos os solos, o experimento foi realizado em delineamento de blocos ao acaso, em arranjo fatorial 4×3, com quatro repetições. Os tratamentos consistiram de quatro doses de P (0, 100, 200 e 400 kg ha-1 de P2O5) e de três de SH (0, 50 e 300 L ha-1). A adubação fosfatada aumentou a absorção de P e a produtividade de tubérculos da cultura da batateira em ambos os solos. As características do solo condicionaram o efeito da aplicação de SH. No solo arenoso, com menor conteúdo de matéria orgânica do que no solo argiloso, a aplicação de SH aumenta a absorção de P e a RPF, bem como proporciona maior produtividade de tubérculos e maior EUPA, especialmente na ausência de P ou em aplicação com dose reduzida de P. No solo argiloso, a aplicação de SH não afeta a resposta da cultura da batata à adubação fosfatada. Pesquisa Agropecuaria BrasileiraPesquisa Agropecuária BrasileiraCoordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível SuperiorConselho Nacional de Desenvolvimento Científico e TecnológicoCoordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível SuperiorConselho Nacional de Desenvolvimento Científico e TecnológicoMartins, Jéssyca Dellinhares LopesSoratto, Rogério PeresFernandes, Adalton Mazetti2020-11-11info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/26806Pesquisa Agropecuaria Brasileira; V.55, Jan./Dec., 2020: Publicação contínua em volume anual; e01703Pesquisa Agropecuária Brasileira; V.55, Jan./Dec., 2020: Publicação contínua em volume anual; e017031678-39210100-104xreponame:Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)instacron:EMBRAPAenghttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/26806/14777Direitos autorais 2020 Pesquisa Agropecuária Brasileirainfo:eu-repo/semantics/openAccess2022-05-18T18:26:38Zoai:ojs.seer.sct.embrapa.br:article/26806Revistahttp://seer.sct.embrapa.br/index.php/pabPRIhttps://old.scielo.br/oai/scielo-oai.phppab@sct.embrapa.br || sct.pab@embrapa.br1678-39210100-204Xopendoar:2022-05-18T18:26:38Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)false
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