Responses of sweet sorghum to N, P And K. II. Technological characteristics

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Rosolem, C. A.
Data de Publicação: 2014
Outros Autores: Malavolta, E., Brinholi, O., Serra, G. E.
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)
Texto Completo: https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/15655
Resumo: This work deals with two experiments under field conditions, on a "Latosol Roxo" (clay) and on a Dark Red Latosol (loamy sand), at Barra Bonita, SP, Brazil, where two sweet sorghum cultivars wore sown to study the effects of N, P and K on sugar and alcohol production. At ripening Brix, reducing sugar, total sugar, sucrose, fibra and alcohol production were determined. There was an increase on alcohol production of cv. Brandes due to N fertilization on the clay soil and due to N and K fertilization on the loamy sand soil, although cv. Rio didn't show production increase due to fertilizers. Stalk production was the most important component for alcohol yield. Considering the different soils and cultivars, the fertilizer effects on sucrose, reducing sugar and brix levels were not consistent.
id EMBRAPA-4_f3302e338805648806e8b7ac4e62a448
oai_identifier_str oai:ojs.seer.sct.embrapa.br:article/15655
network_acronym_str EMBRAPA-4
network_name_str Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)
repository_id_str
spelling Responses of sweet sorghum to N, P And K. II. Technological characteristicsRespostas do sorgo sacarino a N, P e K. II. Características tecnológicasalcohol production; fertilization; juice qualityprodução de álcool; adubação; qualidade de caldoThis work deals with two experiments under field conditions, on a "Latosol Roxo" (clay) and on a Dark Red Latosol (loamy sand), at Barra Bonita, SP, Brazil, where two sweet sorghum cultivars wore sown to study the effects of N, P and K on sugar and alcohol production. At ripening Brix, reducing sugar, total sugar, sucrose, fibra and alcohol production were determined. There was an increase on alcohol production of cv. Brandes due to N fertilization on the clay soil and due to N and K fertilization on the loamy sand soil, although cv. Rio didn't show production increase due to fertilizers. Stalk production was the most important component for alcohol yield. Considering the different soils and cultivars, the fertilizer effects on sucrose, reducing sugar and brix levels were not consistent.Foram conduzidos ensaios de campo utilizando-se duas cultivares de sorgo sacarino (Brandes e Rio) cultivadas em dois solos (Latossolo Roxo e Latossolo Vermelho-Escuro textura média), para estudo dos efeitos da aplicação de N, P e K sobre a produção de açúcar e de álcool. Foram avaliados os efeitos das adubações nos teores de sacarose, açúcares redutores, brix, fibra, e produção de álcool do sorgo sacarino. Os ensaios foram conduzidos no município de Barra Bonita, Estado de São Paulo. Com relação à produção de álcool por hectare, a cultivar Brandes respondeu positivamente ao N no LR e ao N e K no LEm, ao passo que a cultivar Rio não apresentou respostas significativas às adubações. As produções de álcool foram explicadas principalmente pelas produções de colmos, o que demonstra ser a produção de álcool por área uma função principalmente da quantidade de caldo produzido, desde que a cultivar apresente características tecnológicas dentro de um limite razoável. Considerando-se os locais e cultivares diferentes, os efeitos das adubações sobre os teores de sacarose, açúcares redutores e brix foram inconsistentes.Pesquisa Agropecuaria BrasileiraPesquisa Agropecuária BrasileiraRosolem, C. A.Malavolta, E.Brinholi, O.Serra, G. E.2014-04-16info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/15655Pesquisa Agropecuaria Brasileira; v.17, n.3, mar. 1982; 385-391Pesquisa Agropecuária Brasileira; v.17, n.3, mar. 1982; 385-3911678-39210100-104xreponame:Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)instacron:EMBRAPAporhttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/15655/9668info:eu-repo/semantics/openAccess2014-04-16T12:34:34Zoai:ojs.seer.sct.embrapa.br:article/15655Revistahttp://seer.sct.embrapa.br/index.php/pabPRIhttps://old.scielo.br/oai/scielo-oai.phppab@sct.embrapa.br || sct.pab@embrapa.br1678-39210100-204Xopendoar:2014-04-16T12:34:34Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)false
dc.title.none.fl_str_mv Responses of sweet sorghum to N, P And K. II. Technological characteristics
Respostas do sorgo sacarino a N, P e K. II. Características tecnológicas
title Responses of sweet sorghum to N, P And K. II. Technological characteristics
spellingShingle Responses of sweet sorghum to N, P And K. II. Technological characteristics
Rosolem, C. A.
alcohol production; fertilization; juice quality
produção de álcool; adubação; qualidade de caldo
title_short Responses of sweet sorghum to N, P And K. II. Technological characteristics
title_full Responses of sweet sorghum to N, P And K. II. Technological characteristics
title_fullStr Responses of sweet sorghum to N, P And K. II. Technological characteristics
title_full_unstemmed Responses of sweet sorghum to N, P And K. II. Technological characteristics
title_sort Responses of sweet sorghum to N, P And K. II. Technological characteristics
author Rosolem, C. A.
author_facet Rosolem, C. A.
Malavolta, E.
Brinholi, O.
Serra, G. E.
author_role author
author2 Malavolta, E.
Brinholi, O.
Serra, G. E.
author2_role author
author
author
dc.contributor.none.fl_str_mv

dc.contributor.author.fl_str_mv Rosolem, C. A.
Malavolta, E.
Brinholi, O.
Serra, G. E.
dc.subject.por.fl_str_mv alcohol production; fertilization; juice quality
produção de álcool; adubação; qualidade de caldo
topic alcohol production; fertilization; juice quality
produção de álcool; adubação; qualidade de caldo
description This work deals with two experiments under field conditions, on a "Latosol Roxo" (clay) and on a Dark Red Latosol (loamy sand), at Barra Bonita, SP, Brazil, where two sweet sorghum cultivars wore sown to study the effects of N, P and K on sugar and alcohol production. At ripening Brix, reducing sugar, total sugar, sucrose, fibra and alcohol production were determined. There was an increase on alcohol production of cv. Brandes due to N fertilization on the clay soil and due to N and K fertilization on the loamy sand soil, although cv. Rio didn't show production increase due to fertilizers. Stalk production was the most important component for alcohol yield. Considering the different soils and cultivars, the fertilizer effects on sucrose, reducing sugar and brix levels were not consistent.
publishDate 2014
dc.date.none.fl_str_mv 2014-04-16
dc.type.none.fl_str_mv
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/15655
url https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/15655
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/15655/9668
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv Pesquisa Agropecuaria Brasileira
Pesquisa Agropecuária Brasileira
publisher.none.fl_str_mv Pesquisa Agropecuaria Brasileira
Pesquisa Agropecuária Brasileira
dc.source.none.fl_str_mv Pesquisa Agropecuaria Brasileira; v.17, n.3, mar. 1982; 385-391
Pesquisa Agropecuária Brasileira; v.17, n.3, mar. 1982; 385-391
1678-3921
0100-104x
reponame:Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)
instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)
instacron:EMBRAPA
instname_str Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)
instacron_str EMBRAPA
institution EMBRAPA
reponame_str Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)
collection Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)
repository.name.fl_str_mv Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)
repository.mail.fl_str_mv pab@sct.embrapa.br || sct.pab@embrapa.br
_version_ 1793416691727728640