Responses of sweet sorghum to N, P And K. II. Technological characteristics
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Data de Publicação: | 2014 |
Outros Autores: | , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) |
Texto Completo: | https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/15655 |
Resumo: | This work deals with two experiments under field conditions, on a "Latosol Roxo" (clay) and on a Dark Red Latosol (loamy sand), at Barra Bonita, SP, Brazil, where two sweet sorghum cultivars wore sown to study the effects of N, P and K on sugar and alcohol production. At ripening Brix, reducing sugar, total sugar, sucrose, fibra and alcohol production were determined. There was an increase on alcohol production of cv. Brandes due to N fertilization on the clay soil and due to N and K fertilization on the loamy sand soil, although cv. Rio didn't show production increase due to fertilizers. Stalk production was the most important component for alcohol yield. Considering the different soils and cultivars, the fertilizer effects on sucrose, reducing sugar and brix levels were not consistent. |
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Responses of sweet sorghum to N, P And K. II. Technological characteristicsRespostas do sorgo sacarino a N, P e K. II. Características tecnológicasalcohol production; fertilization; juice qualityprodução de álcool; adubação; qualidade de caldoThis work deals with two experiments under field conditions, on a "Latosol Roxo" (clay) and on a Dark Red Latosol (loamy sand), at Barra Bonita, SP, Brazil, where two sweet sorghum cultivars wore sown to study the effects of N, P and K on sugar and alcohol production. At ripening Brix, reducing sugar, total sugar, sucrose, fibra and alcohol production were determined. There was an increase on alcohol production of cv. Brandes due to N fertilization on the clay soil and due to N and K fertilization on the loamy sand soil, although cv. Rio didn't show production increase due to fertilizers. Stalk production was the most important component for alcohol yield. Considering the different soils and cultivars, the fertilizer effects on sucrose, reducing sugar and brix levels were not consistent.Foram conduzidos ensaios de campo utilizando-se duas cultivares de sorgo sacarino (Brandes e Rio) cultivadas em dois solos (Latossolo Roxo e Latossolo Vermelho-Escuro textura média), para estudo dos efeitos da aplicação de N, P e K sobre a produção de açúcar e de álcool. Foram avaliados os efeitos das adubações nos teores de sacarose, açúcares redutores, brix, fibra, e produção de álcool do sorgo sacarino. Os ensaios foram conduzidos no município de Barra Bonita, Estado de São Paulo. Com relação à produção de álcool por hectare, a cultivar Brandes respondeu positivamente ao N no LR e ao N e K no LEm, ao passo que a cultivar Rio não apresentou respostas significativas às adubações. As produções de álcool foram explicadas principalmente pelas produções de colmos, o que demonstra ser a produção de álcool por área uma função principalmente da quantidade de caldo produzido, desde que a cultivar apresente características tecnológicas dentro de um limite razoável. Considerando-se os locais e cultivares diferentes, os efeitos das adubações sobre os teores de sacarose, açúcares redutores e brix foram inconsistentes.Pesquisa Agropecuaria BrasileiraPesquisa Agropecuária BrasileiraRosolem, C. A.Malavolta, E.Brinholi, O.Serra, G. E.2014-04-16info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/15655Pesquisa Agropecuaria Brasileira; v.17, n.3, mar. 1982; 385-391Pesquisa Agropecuária Brasileira; v.17, n.3, mar. 1982; 385-3911678-39210100-104xreponame:Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)instacron:EMBRAPAporhttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/15655/9668info:eu-repo/semantics/openAccess2014-04-16T12:34:34Zoai:ojs.seer.sct.embrapa.br:article/15655Revistahttp://seer.sct.embrapa.br/index.php/pabPRIhttps://old.scielo.br/oai/scielo-oai.phppab@sct.embrapa.br || sct.pab@embrapa.br1678-39210100-204Xopendoar:2014-04-16T12:34:34Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)false |
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