Productive potential and quality of pitaya with nitrogen fertilization
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Data de Publicação: | 2022 |
Outros Autores: | , , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | eng |
Título da fonte: | Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) |
Texto Completo: | https://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/26999 |
Resumo: | The objective of this work was to determine adequate rates of nitrogen to reach satisfactory yield, fruit quality, and cladode nutrient content in three species of pitaya. The experimental design was carried out in randomized complete blocks, with a 3×4 factorial arrangement. The treatments consisted of the following pitaya species and N rates: Selenicereus megalanthus, Hylocereus undatus, and Hylocereus polyrhizus; and 0, 50, 100, and 200 g N per plant, in the first production cycle (2016/2017 crop season) and 50, 100, 200, and 300 g N per plant, in the second and third production cycles (2017/2018 and 2018/2019 crop seasons). Nitrogen fertilization increased the yield, fruit quality, and cladode nutrient content of the species. In the third production cycle, yield was 1.18 Mg ha-1 for S. megalanthus, 10.87 Mg ha-1 for H. undatus, and 10.4 Mg ha-1 for H. polyrhizus in open pollination. The highest yield is obtained with 300 g N per plant for S. megalanthus. For H. polyrhizus and H. undatus the rates are from 170 to 190 g N per plant, supplemented with P and K. |
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Productive potential and quality of pitaya with nitrogen fertilizationPotencial produtivo e qualidade de pitaia com fertilização nitrogenadaHylocereus polyrhizus; Hylocereus undatus; Selenicereus megalanthus; mineral fertilization; productionHylocereus polyrhizus; Hylocereus undatus; Selenicereus megalanthus; fertilização mineral; produçãoThe objective of this work was to determine adequate rates of nitrogen to reach satisfactory yield, fruit quality, and cladode nutrient content in three species of pitaya. The experimental design was carried out in randomized complete blocks, with a 3×4 factorial arrangement. The treatments consisted of the following pitaya species and N rates: Selenicereus megalanthus, Hylocereus undatus, and Hylocereus polyrhizus; and 0, 50, 100, and 200 g N per plant, in the first production cycle (2016/2017 crop season) and 50, 100, 200, and 300 g N per plant, in the second and third production cycles (2017/2018 and 2018/2019 crop seasons). Nitrogen fertilization increased the yield, fruit quality, and cladode nutrient content of the species. In the third production cycle, yield was 1.18 Mg ha-1 for S. megalanthus, 10.87 Mg ha-1 for H. undatus, and 10.4 Mg ha-1 for H. polyrhizus in open pollination. The highest yield is obtained with 300 g N per plant for S. megalanthus. For H. polyrhizus and H. undatus the rates are from 170 to 190 g N per plant, supplemented with P and K.O objetivo deste trabalho foi determinar doses adequadas de nitrogênio para alcançar produtividade, qualidade das frutas e teor de nutrientes satisfatórios em cladódios de três espécies de pitaia. O delineamento experimental foi feito em blocos ao acaso, com arranjo fatorial 3×4. Os tratamentos consistiram das seguintes espécies de pitaia e doses de N: Selenicereus megalanthus, Hylocereus undatus e Hylocereus polyrhizus; e 0, 50, 100 e 200 g de N por planta, no primeiro ciclo de produção (safra 2016/2017) e 50, 100, 200 e 300 g de N por planta, no segundo e terceiro ciclos de produção (safras 2017/2018 e 2018/2019). A fertilização com N aumentou a produtividade, a qualidade das frutas e o teor de nutrientes nos cladódios das espécies. No terceiro ciclo de produção, a produtividade foi de 1,18 Mg ha-1 para S. megalanthus, 10,87 Mg ha-1 para H. undatus e 10,4 Mg ha-1 para H. polyrhizus em polinização aberta. A maior produtividade é obtida com 300 g de N por planta para S. megalanthus. Para H. polyrhizus e H. undatus, as doses são de 170 a 190 g de N por planta, complementadas com P e K.Pesquisa Agropecuaria BrasileiraPesquisa Agropecuária BrasileiraCoordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível SuperiorUniversidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e MucuriCoordenação de Aperfeiçoamento de Pessoal de Nível SuperiorUniversidade Federal dos Vales do Jequitinhonha e MucuriAlves, Deilson de AlmeidaCruz, Maria do Céu MonteiroLima, João EsdrasSantos, Núbia CassianaRabelo, Josimara MendesBarroso, Fernanda de Lima2022-05-13info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/26999Pesquisa Agropecuaria Brasileira; V.56, Jan./Dec., 2021: Publicação contínua em volume anual; e01882Pesquisa Agropecuária Brasileira; V.56, Jan./Dec., 2021: Publicação contínua em volume anual; e018821678-39210100-104xreponame:Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online)instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)instacron:EMBRAPAenghttps://seer.sct.embrapa.br/index.php/pab/article/view/26999/14944Direitos autorais 2022 Pesquisa Agropecuária Brasileirainfo:eu-repo/semantics/openAccess2022-05-18T18:27:35Zoai:ojs.seer.sct.embrapa.br:article/26999Revistahttp://seer.sct.embrapa.br/index.php/pabPRIhttps://old.scielo.br/oai/scielo-oai.phppab@sct.embrapa.br || sct.pab@embrapa.br1678-39210100-204Xopendoar:2022-05-18T18:27:35Pesquisa Agropecuária Brasileira (Online) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)false |
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