Breeding sorghum for grain, forage and bioenergy in Brazil.

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: VON PINHO, R.
Data de Publicação: 2022
Outros Autores: SILVA, E. V. V., OLIVEIRA, T. L. de, SOUZA, V. F. de, MENEZES, C. B. de
Tipo de documento: Artigo
Idioma: eng
Título da fonte: Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice)
Texto Completo: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1149191
https://doi.org/10.18512/rbms2022v21e1275
Resumo: ABSTRACT - Sorghum is a versatile crop used for energy production, human and animal feedings, and raw material for industry. The grain sorghum is the fifth most important cereal worldwide, and Brazil is one of the top 10 sorghum producers. In the last 40 years, the sorghum grain yield in Brazil has increased to 32.70 kg ha-1 year -1. Although this clear evolution, much remains to be done, and sorghum breeders in Brazil still face several challenges. This review discusses the main characteristics of sorghum genetics and breeding, aiming for sorghum improvement for food, fodder, feed, and fuel uses. Herein will be highlighted essential topics related to the genetic control of the main interest traits; conventional sorghum breeding; the development of sorghum lines and hybrids; the use of male-sterility in sorghum breeding; the implication of genotypes-by-environments interaction in sorghum, the use of genome-wide association studies, and genomic prediction to maximize the efficiency of the sorghum breeding programs. RESUMO - O sorgo é uma cultura bastante versátil, sendo usada para a produção de energia, alimentação humana e animal, assim como matéria-prima para a indústria. Globalmente, o sorgo granífero é o quinto cereal de maior importância, e o Brasil é um dos dez maiores produtores de sorgo. Nos últimos 40 anos, a produtividade nacional de grãos de sorgo aumentou a uma taxa de 32,70 kg ha-1 ano-1. Embora essa clara evolução, ainda se tem muito a ser feito e diversos são os desafios enfrentados pelos melhoristas de sorgo no Brasil. Esta revisão discute os principais pontos da genética e melhoramento do sorgo, visando a produção de alimentos, forragem, ração e combustível. Serão destacados tópicos relacionados ao controle genético das principais características de interesse em sorgo; melhoramento convencional de sorgo; desenvolvimento de linhagens e híbridos em sorgo; o uso da machoesterilidade no melhoramento de sorgo; implicações da interação genótipos por ambientes; aplicação da associação genômica ampla e predição genômica para maximizar a eficiência dos programas de melhoramento de sorgo.
id EMBR_16e04151135d98245a7a7b19fee90bc2
oai_identifier_str oai:www.alice.cnptia.embrapa.br:doc/1149191
network_acronym_str EMBR
network_name_str Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice)
repository_id_str 2154
spelling Breeding sorghum for grain, forage and bioenergy in Brazil.Macho-esterilidadeEstresse bióticoEstresse abióticoPredição genômicaInteração genótipo por ambienteSorghum BicolorABSTRACT - Sorghum is a versatile crop used for energy production, human and animal feedings, and raw material for industry. The grain sorghum is the fifth most important cereal worldwide, and Brazil is one of the top 10 sorghum producers. In the last 40 years, the sorghum grain yield in Brazil has increased to 32.70 kg ha-1 year -1. Although this clear evolution, much remains to be done, and sorghum breeders in Brazil still face several challenges. This review discusses the main characteristics of sorghum genetics and breeding, aiming for sorghum improvement for food, fodder, feed, and fuel uses. Herein will be highlighted essential topics related to the genetic control of the main interest traits; conventional sorghum breeding; the development of sorghum lines and hybrids; the use of male-sterility in sorghum breeding; the implication of genotypes-by-environments interaction in sorghum, the use of genome-wide association studies, and genomic prediction to maximize the efficiency of the sorghum breeding programs. RESUMO - O sorgo é uma cultura bastante versátil, sendo usada para a produção de energia, alimentação humana e animal, assim como matéria-prima para a indústria. Globalmente, o sorgo granífero é o quinto cereal de maior importância, e o Brasil é um dos dez maiores produtores de sorgo. Nos últimos 40 anos, a produtividade nacional de grãos de sorgo aumentou a uma taxa de 32,70 kg ha-1 ano-1. Embora essa clara evolução, ainda se tem muito a ser feito e diversos são os desafios enfrentados pelos melhoristas de sorgo no Brasil. Esta revisão discute os principais pontos da genética e melhoramento do sorgo, visando a produção de alimentos, forragem, ração e combustível. Serão destacados tópicos relacionados ao controle genético das principais características de interesse em sorgo; melhoramento convencional de sorgo; desenvolvimento de linhagens e híbridos em sorgo; o uso da machoesterilidade no melhoramento de sorgo; implicações da interação genótipos por ambientes; aplicação da associação genômica ampla e predição genômica para maximizar a eficiência dos programas de melhoramento de sorgo.RENZO VON PINHO, Universidade Federal de Lavras; ERIC VINICIUS VIEIRA SILVA, Universidade Federal de Lavras; THIAGO LUCAS DE OLIVEIRA, Universidade Federal de Lavras; VANDER FILLIPE DE SOUZA, Universidade Federal de Lavras; CICERO BESERRA DE MENEZES, CNPMS.VON PINHO, R.SILVA, E. V. V.OLIVEIRA, T. L. deSOUZA, V. F. deMENEZES, C. B. de2022-12-05T14:01:39Z2022-12-05T14:01:39Z2022-12-052022info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articleRevista Brasileira de Milho e Sorgo, v. 21, e1275, 2022.http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1149191https://doi.org/10.18512/rbms2022v21e1275enginfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice)instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)instacron:EMBRAPA2022-12-05T14:01:39Zoai:www.alice.cnptia.embrapa.br:doc/1149191Repositório InstitucionalPUBhttps://www.alice.cnptia.embrapa.br/oai/requestopendoar:21542022-12-05T14:01:39falseRepositório InstitucionalPUBhttps://www.alice.cnptia.embrapa.br/oai/requestcg-riaa@embrapa.bropendoar:21542022-12-05T14:01:39Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)false
dc.title.none.fl_str_mv Breeding sorghum for grain, forage and bioenergy in Brazil.
title Breeding sorghum for grain, forage and bioenergy in Brazil.
spellingShingle Breeding sorghum for grain, forage and bioenergy in Brazil.
VON PINHO, R.
Macho-esterilidade
Estresse biótico
Estresse abiótico
Predição genômica
Interação genótipo por ambiente
Sorghum Bicolor
title_short Breeding sorghum for grain, forage and bioenergy in Brazil.
title_full Breeding sorghum for grain, forage and bioenergy in Brazil.
title_fullStr Breeding sorghum for grain, forage and bioenergy in Brazil.
title_full_unstemmed Breeding sorghum for grain, forage and bioenergy in Brazil.
title_sort Breeding sorghum for grain, forage and bioenergy in Brazil.
author VON PINHO, R.
author_facet VON PINHO, R.
SILVA, E. V. V.
OLIVEIRA, T. L. de
SOUZA, V. F. de
MENEZES, C. B. de
author_role author
author2 SILVA, E. V. V.
OLIVEIRA, T. L. de
SOUZA, V. F. de
MENEZES, C. B. de
author2_role author
author
author
author
dc.contributor.none.fl_str_mv RENZO VON PINHO, Universidade Federal de Lavras; ERIC VINICIUS VIEIRA SILVA, Universidade Federal de Lavras; THIAGO LUCAS DE OLIVEIRA, Universidade Federal de Lavras; VANDER FILLIPE DE SOUZA, Universidade Federal de Lavras; CICERO BESERRA DE MENEZES, CNPMS.
dc.contributor.author.fl_str_mv VON PINHO, R.
SILVA, E. V. V.
OLIVEIRA, T. L. de
SOUZA, V. F. de
MENEZES, C. B. de
dc.subject.por.fl_str_mv Macho-esterilidade
Estresse biótico
Estresse abiótico
Predição genômica
Interação genótipo por ambiente
Sorghum Bicolor
topic Macho-esterilidade
Estresse biótico
Estresse abiótico
Predição genômica
Interação genótipo por ambiente
Sorghum Bicolor
description ABSTRACT - Sorghum is a versatile crop used for energy production, human and animal feedings, and raw material for industry. The grain sorghum is the fifth most important cereal worldwide, and Brazil is one of the top 10 sorghum producers. In the last 40 years, the sorghum grain yield in Brazil has increased to 32.70 kg ha-1 year -1. Although this clear evolution, much remains to be done, and sorghum breeders in Brazil still face several challenges. This review discusses the main characteristics of sorghum genetics and breeding, aiming for sorghum improvement for food, fodder, feed, and fuel uses. Herein will be highlighted essential topics related to the genetic control of the main interest traits; conventional sorghum breeding; the development of sorghum lines and hybrids; the use of male-sterility in sorghum breeding; the implication of genotypes-by-environments interaction in sorghum, the use of genome-wide association studies, and genomic prediction to maximize the efficiency of the sorghum breeding programs. RESUMO - O sorgo é uma cultura bastante versátil, sendo usada para a produção de energia, alimentação humana e animal, assim como matéria-prima para a indústria. Globalmente, o sorgo granífero é o quinto cereal de maior importância, e o Brasil é um dos dez maiores produtores de sorgo. Nos últimos 40 anos, a produtividade nacional de grãos de sorgo aumentou a uma taxa de 32,70 kg ha-1 ano-1. Embora essa clara evolução, ainda se tem muito a ser feito e diversos são os desafios enfrentados pelos melhoristas de sorgo no Brasil. Esta revisão discute os principais pontos da genética e melhoramento do sorgo, visando a produção de alimentos, forragem, ração e combustível. Serão destacados tópicos relacionados ao controle genético das principais características de interesse em sorgo; melhoramento convencional de sorgo; desenvolvimento de linhagens e híbridos em sorgo; o uso da machoesterilidade no melhoramento de sorgo; implicações da interação genótipos por ambientes; aplicação da associação genômica ampla e predição genômica para maximizar a eficiência dos programas de melhoramento de sorgo.
publishDate 2022
dc.date.none.fl_str_mv 2022-12-05T14:01:39Z
2022-12-05T14:01:39Z
2022-12-05
2022
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
info:eu-repo/semantics/article
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv Revista Brasileira de Milho e Sorgo, v. 21, e1275, 2022.
http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1149191
https://doi.org/10.18512/rbms2022v21e1275
identifier_str_mv Revista Brasileira de Milho e Sorgo, v. 21, e1275, 2022.
url http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1149191
https://doi.org/10.18512/rbms2022v21e1275
dc.language.iso.fl_str_mv eng
language eng
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.source.none.fl_str_mv reponame:Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice)
instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)
instacron:EMBRAPA
instname_str Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)
instacron_str EMBRAPA
institution EMBRAPA
reponame_str Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice)
collection Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice)
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)
repository.mail.fl_str_mv cg-riaa@embrapa.br
_version_ 1794503535059009536