Analysis of the economic feasibility of organic polyculture.
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2018 |
Outros Autores: | , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice) |
Texto Completo: | http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1091135 |
Resumo: | The polyculture systems guarantees food to small farmers, would ensure sustainable agriculture, high productivity per unit area and lessen the natural risks of agriculture. Within this context the objective of this study was to evaluate the production cost and profitability of an organic polyculture system comprising passion fruit, maize, pineapple and cassava in association with the cover crops. This research was carried out at the Seridó Ecological Farm, in the Municipality of Rio Branco, Acre State, from 2009 to 2011, in the completely randomized block design in a split plot arrangement with three repetitions and comprised plots containing passion fruit supported by espaliers located 3 m or 4 m apart. Plots were divided into subplots containing the cover crops jack-bean, crotalaria, tropical kudzu, peanut forage or spontaneous plants (treatments), and maize. The pineapple and cassava were planted between the espaliers. The effects of different cover crops were not so evident in plots with 3 m-spaced espaliers (P < 0.05) which increased productivity and production cost, providing a lower cost benefit ratio. The organic polyculture of passion fruit with pineapple, maize and cass in plots with 4 m-spaced espaliers, with the soil covered by jack bean increased total and net revenue, cost benefit ratio and economic feasibility. O policultivo garante alimentos para a agricultura familiar, contribui para a sustentabilidade no campo, aumenta a produtividade por unidade de área e reduz os riscos naturais da agricultura. Nesse contexto, o objetivo no presente estudo foi avaliar o custo de produção e a rentabilidade de um sistema de policultivo compreendendo maracujá, milho, abacaxi e mandioca em associação com as plantas de cobertura. Esta pesquisa foi realizada no Sítio Ecológico Seridó, no Município de Rio Branco, Acre, no período de 2009 a 2011, em delineamento de blocos completos casualizados em esquema de parcela subdividida com três repetições. As parcelas forma compostas por espaldeiras espaçadas 3 ou 4 m de distância. As parcelas foram divididas em subparcelas cobertas com os adubos verdes feijão-de-porco, crotalária, kudzu tropical, amendoim forrageiro ou plantas espontâneas (tratamentos) e o milho, o abacaxi e a mandioca foram plantados entre as espaldeiras. Não houve efeito das plantas de cobertura entre as espalderias distanciadas por 3 m (P<0,05), que aumentou a produtividade e o custo de produção proporcionando menor relação benefício custo. O policultivo orgânico de maracujazeiro com abacaxizeiro, milho e mandioca entre espalderias de 4 m, com o solo coberto por feijão de porco aumentou a receita total e líquida, a relação benefício custo e a eficiência econômica. |
id |
EMBR_2694be5508d21122f1f2641072ccbfa9 |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:www.alice.cnptia.embrapa.br:doc/1091135 |
network_acronym_str |
EMBR |
network_name_str |
Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice) |
repository_id_str |
2154 |
spelling |
Analysis of the economic feasibility of organic polyculture.Cultivo intercalarMaracujá amareloViabilidade econômicaViabilidad económicaCostos de producciónYellow passion fruitMaracuyá amarilloProducción orgánicaRentabilidadMaízPiñasSítio Ecológico SeridóRio Branco (AC)AcreAmazônia OcidentalWestern AmazonAmazonia OccidentalCultivo MultiploAgricultura OrgânicaCultivo IntercaladoCusto de ProduçãoRentabilidadeMaracujá PerobaPassiflora Edulis FlavicarpaMilhoZea MaysAbacaxiAnanás ComosusMandiocaManihot EsculentaOrganic productionIntercroppingEconomic feasibilityProduction costsProfitabilityPassiflora edulis f. flavicarpaCornPineapplesCassavaThe polyculture systems guarantees food to small farmers, would ensure sustainable agriculture, high productivity per unit area and lessen the natural risks of agriculture. Within this context the objective of this study was to evaluate the production cost and profitability of an organic polyculture system comprising passion fruit, maize, pineapple and cassava in association with the cover crops. This research was carried out at the Seridó Ecological Farm, in the Municipality of Rio Branco, Acre State, from 2009 to 2011, in the completely randomized block design in a split plot arrangement with three repetitions and comprised plots containing passion fruit supported by espaliers located 3 m or 4 m apart. Plots were divided into subplots containing the cover crops jack-bean, crotalaria, tropical kudzu, peanut forage or spontaneous plants (treatments), and maize. The pineapple and cassava were planted between the espaliers. The effects of different cover crops were not so evident in plots with 3 m-spaced espaliers (P < 0.05) which increased productivity and production cost, providing a lower cost benefit ratio. The organic polyculture of passion fruit with pineapple, maize and cass in plots with 4 m-spaced espaliers, with the soil covered by jack bean increased total and net revenue, cost benefit ratio and economic feasibility. O policultivo garante alimentos para a agricultura familiar, contribui para a sustentabilidade no campo, aumenta a produtividade por unidade de área e reduz os riscos naturais da agricultura. Nesse contexto, o objetivo no presente estudo foi avaliar o custo de produção e a rentabilidade de um sistema de policultivo compreendendo maracujá, milho, abacaxi e mandioca em associação com as plantas de cobertura. Esta pesquisa foi realizada no Sítio Ecológico Seridó, no Município de Rio Branco, Acre, no período de 2009 a 2011, em delineamento de blocos completos casualizados em esquema de parcela subdividida com três repetições. As parcelas forma compostas por espaldeiras espaçadas 3 ou 4 m de distância. As parcelas foram divididas em subparcelas cobertas com os adubos verdes feijão-de-porco, crotalária, kudzu tropical, amendoim forrageiro ou plantas espontâneas (tratamentos) e o milho, o abacaxi e a mandioca foram plantados entre as espaldeiras. Não houve efeito das plantas de cobertura entre as espalderias distanciadas por 3 m (P<0,05), que aumentou a produtividade e o custo de produção proporcionando menor relação benefício custo. O policultivo orgânico de maracujazeiro com abacaxizeiro, milho e mandioca entre espalderias de 4 m, com o solo coberto por feijão de porco aumentou a receita total e líquida, a relação benefício custo e a eficiência econômica.Luiz Emílio Vicentin Alves, Instituto de Defesa Agropecuária de Rondônia; Sebastião Elviro de Araújo Neto, Universidade Federal do Acre (Ufac); JACSON RONDINELLI DA S NEGREIROS, CPAF-Acre; ROMEU DE CARVALHO ANDRADE NETO, CPAF-Acre; AMAURI SIVIERO, CPAF-Acre.ALVES, L. E. V.ARAÚJO NETO, S. E. de A.NEGREIROS, J. R. da S.ANDRADE NETO, R. de C.SIVIERO, A.2018-05-04T00:45:00Z2018-05-04T00:45:00Z2018-05-0320182019-01-29T11:11:11Zinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articleRevista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, Pombal, v. 13, n. 1, p. 1-7, jan./mar. 2018.1981-8203http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1091135porinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice)instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)instacron:EMBRAPA2018-05-04T00:45:06Zoai:www.alice.cnptia.embrapa.br:doc/1091135Repositório InstitucionalPUBhttps://www.alice.cnptia.embrapa.br/oai/requestopendoar:21542018-05-04T00:45:06falseRepositório InstitucionalPUBhttps://www.alice.cnptia.embrapa.br/oai/requestcg-riaa@embrapa.bropendoar:21542018-05-04T00:45:06Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Analysis of the economic feasibility of organic polyculture. |
title |
Analysis of the economic feasibility of organic polyculture. |
spellingShingle |
Analysis of the economic feasibility of organic polyculture. ALVES, L. E. V. Cultivo intercalar Maracujá amarelo Viabilidade econômica Viabilidad económica Costos de producción Yellow passion fruit Maracuyá amarillo Producción orgánica Rentabilidad Maíz Piñas Sítio Ecológico Seridó Rio Branco (AC) Acre Amazônia Ocidental Western Amazon Amazonia Occidental Cultivo Multiplo Agricultura Orgânica Cultivo Intercalado Custo de Produção Rentabilidade Maracujá Peroba Passiflora Edulis Flavicarpa Milho Zea Mays Abacaxi Ananás Comosus Mandioca Manihot Esculenta Organic production Intercropping Economic feasibility Production costs Profitability Passiflora edulis f. flavicarpa Corn Pineapples Cassava |
title_short |
Analysis of the economic feasibility of organic polyculture. |
title_full |
Analysis of the economic feasibility of organic polyculture. |
title_fullStr |
Analysis of the economic feasibility of organic polyculture. |
title_full_unstemmed |
Analysis of the economic feasibility of organic polyculture. |
title_sort |
Analysis of the economic feasibility of organic polyculture. |
author |
ALVES, L. E. V. |
author_facet |
ALVES, L. E. V. ARAÚJO NETO, S. E. de A. NEGREIROS, J. R. da S. ANDRADE NETO, R. de C. SIVIERO, A. |
author_role |
author |
author2 |
ARAÚJO NETO, S. E. de A. NEGREIROS, J. R. da S. ANDRADE NETO, R. de C. SIVIERO, A. |
author2_role |
author author author author |
dc.contributor.none.fl_str_mv |
Luiz Emílio Vicentin Alves, Instituto de Defesa Agropecuária de Rondônia; Sebastião Elviro de Araújo Neto, Universidade Federal do Acre (Ufac); JACSON RONDINELLI DA S NEGREIROS, CPAF-Acre; ROMEU DE CARVALHO ANDRADE NETO, CPAF-Acre; AMAURI SIVIERO, CPAF-Acre. |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
ALVES, L. E. V. ARAÚJO NETO, S. E. de A. NEGREIROS, J. R. da S. ANDRADE NETO, R. de C. SIVIERO, A. |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Cultivo intercalar Maracujá amarelo Viabilidade econômica Viabilidad económica Costos de producción Yellow passion fruit Maracuyá amarillo Producción orgánica Rentabilidad Maíz Piñas Sítio Ecológico Seridó Rio Branco (AC) Acre Amazônia Ocidental Western Amazon Amazonia Occidental Cultivo Multiplo Agricultura Orgânica Cultivo Intercalado Custo de Produção Rentabilidade Maracujá Peroba Passiflora Edulis Flavicarpa Milho Zea Mays Abacaxi Ananás Comosus Mandioca Manihot Esculenta Organic production Intercropping Economic feasibility Production costs Profitability Passiflora edulis f. flavicarpa Corn Pineapples Cassava |
topic |
Cultivo intercalar Maracujá amarelo Viabilidade econômica Viabilidad económica Costos de producción Yellow passion fruit Maracuyá amarillo Producción orgánica Rentabilidad Maíz Piñas Sítio Ecológico Seridó Rio Branco (AC) Acre Amazônia Ocidental Western Amazon Amazonia Occidental Cultivo Multiplo Agricultura Orgânica Cultivo Intercalado Custo de Produção Rentabilidade Maracujá Peroba Passiflora Edulis Flavicarpa Milho Zea Mays Abacaxi Ananás Comosus Mandioca Manihot Esculenta Organic production Intercropping Economic feasibility Production costs Profitability Passiflora edulis f. flavicarpa Corn Pineapples Cassava |
description |
The polyculture systems guarantees food to small farmers, would ensure sustainable agriculture, high productivity per unit area and lessen the natural risks of agriculture. Within this context the objective of this study was to evaluate the production cost and profitability of an organic polyculture system comprising passion fruit, maize, pineapple and cassava in association with the cover crops. This research was carried out at the Seridó Ecological Farm, in the Municipality of Rio Branco, Acre State, from 2009 to 2011, in the completely randomized block design in a split plot arrangement with three repetitions and comprised plots containing passion fruit supported by espaliers located 3 m or 4 m apart. Plots were divided into subplots containing the cover crops jack-bean, crotalaria, tropical kudzu, peanut forage or spontaneous plants (treatments), and maize. The pineapple and cassava were planted between the espaliers. The effects of different cover crops were not so evident in plots with 3 m-spaced espaliers (P < 0.05) which increased productivity and production cost, providing a lower cost benefit ratio. The organic polyculture of passion fruit with pineapple, maize and cass in plots with 4 m-spaced espaliers, with the soil covered by jack bean increased total and net revenue, cost benefit ratio and economic feasibility. O policultivo garante alimentos para a agricultura familiar, contribui para a sustentabilidade no campo, aumenta a produtividade por unidade de área e reduz os riscos naturais da agricultura. Nesse contexto, o objetivo no presente estudo foi avaliar o custo de produção e a rentabilidade de um sistema de policultivo compreendendo maracujá, milho, abacaxi e mandioca em associação com as plantas de cobertura. Esta pesquisa foi realizada no Sítio Ecológico Seridó, no Município de Rio Branco, Acre, no período de 2009 a 2011, em delineamento de blocos completos casualizados em esquema de parcela subdividida com três repetições. As parcelas forma compostas por espaldeiras espaçadas 3 ou 4 m de distância. As parcelas foram divididas em subparcelas cobertas com os adubos verdes feijão-de-porco, crotalária, kudzu tropical, amendoim forrageiro ou plantas espontâneas (tratamentos) e o milho, o abacaxi e a mandioca foram plantados entre as espaldeiras. Não houve efeito das plantas de cobertura entre as espalderias distanciadas por 3 m (P<0,05), que aumentou a produtividade e o custo de produção proporcionando menor relação benefício custo. O policultivo orgânico de maracujazeiro com abacaxizeiro, milho e mandioca entre espalderias de 4 m, com o solo coberto por feijão de porco aumentou a receita total e líquida, a relação benefício custo e a eficiência econômica. |
publishDate |
2018 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2018-05-04T00:45:00Z 2018-05-04T00:45:00Z 2018-05-03 2018 2019-01-29T11:11:11Z |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion info:eu-repo/semantics/article |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, Pombal, v. 13, n. 1, p. 1-7, jan./mar. 2018. 1981-8203 http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1091135 |
identifier_str_mv |
Revista Verde de Agroecologia e Desenvolvimento Sustentável, Pombal, v. 13, n. 1, p. 1-7, jan./mar. 2018. 1981-8203 |
url |
http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1091135 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice) instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa) instacron:EMBRAPA |
instname_str |
Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa) |
instacron_str |
EMBRAPA |
institution |
EMBRAPA |
reponame_str |
Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice) |
collection |
Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice) |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa) |
repository.mail.fl_str_mv |
cg-riaa@embrapa.br |
_version_ |
1794503453400104960 |