Importance and correlations of characters for cowpea diversity in traditional varieties.
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2018 |
Outros Autores: | , , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | eng |
Título da fonte: | Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice) |
Texto Completo: | http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1098283 |
Resumo: | Cowpea is a legume with ample plasticity, versatility and nutritional potential. It is a species widely used as a source of income and subsistence for small farmers in several Brazilian states, among them Acre. Due to the different varieties found in the State, it is the target of studies aiming at its genetic improvement. Thus, as one of the first stages of its improvement, it was aimed to determine the importance and correlations of characters for diversity and selection in traditional varieties of cowpea. The experiment was carried in completely randomized design, with plots consisting of four vase with capacity to 15.7 L, with one plant each and two replicates. The characteristics evaluated were: days for emergence, flowering (days), plant vigor (note), number of main stem nodes, apical leaflet length (mm), apical leaflet width (mm), length of pod (cm) and width of the pod (cm). The correlation coefficients (phenotypic, genotypic and environmental) were obtained, and the principal components analysis and the importance of the characters by the method proposed by Singh were carried out. The Singh method and principal components analysis were partially concordant in the distinction of the evaluated characters. The days for emergence, width of the apical leaflet, flowering and length of the apical leaflet were the main determinants for quantification of the genotypes and those that contributed the most to the variability of cowpea. The least discriminant characteristic by principal component analysis and recommended for discarding was plant vigor. O feijão-caupi é uma leguminosa com ampla plasticidade, versatilidade e potencial nutritivo. Trata-se de uma espécie bastante utilizada como fonte de renda e subsistência para pequenos agricultores em vários estados brasileiros, entre estes, o do Acre. Devido as diferentes variedades encontradas no Estado, é alvo de estudos visando o seu melhoramento genético. Assim, como uma das primeiras etapas do seu melhoramento, objetivou-se determinar a importância e correlações de caracteres para a diversidade e seleção em variedades tradicionais de feijão-caupi. O experimento foi realizado em delineamento inteiramente casualizado, com parcelas constituídas por quatro vasos de volume igual a 15,7 L, com uma planta cada e duas repetições. As características avaliadas foram: dias para emergência, florescimento (dias), vigor da planta (nota), número de nós do caule principal, comprimento do folíolo apical (mm), largura do folíolo apical (mm), comprimento da vagem (cm) e largura da vagem (cm). Foram obtidos os coeficientes de correlações (fenotípicas, genotípicas e ambientais), realizada a análise de componentes principais e a importância dos caracteres pelo método proposto por Singh. O método de Singh e componentes principais foram parcialmente concordantes na distinção dos caracteres avaliados. Os caracteres dias para a emergência, largura do folíolo apical, florescimento e comprimento do folíolo apical foram os principais determinantes para quantificação dos genótipos, e os que mais contribuíram significativamente para a variabilidade de feijão-caupi. A característica menos discriminante pela análise de componentes principais e recomendada para descarte foi o vigor da planta. |
id |
EMBR_4bf80b4a11bbd7a5a4c991bbd65d012b |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:www.alice.cnptia.embrapa.br:doc/1098283 |
network_acronym_str |
EMBR |
network_name_str |
Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice) |
repository_id_str |
2154 |
spelling |
Importance and correlations of characters for cowpea diversity in traditional varieties.CaupiFitomejoramientoFactores ambientalesInvernaderosUniversidade Federal do Acre (Ufac)Rio Branco (AC)AcreAmazônia OcidentalWestern AmazonAmazonia OccidentalFeijãoFeijão de CordaVigna UnguiculataMelhoramento Genético VegetalCaracterísticas AgronômicasGenótipoFenótipoCondição AmbientalVariação GenéticaEstufaCowpeasPlant breedingAgronomic traitsGenetic variationPhenotypeEnvironmental factorsGreenhousesCowpea is a legume with ample plasticity, versatility and nutritional potential. It is a species widely used as a source of income and subsistence for small farmers in several Brazilian states, among them Acre. Due to the different varieties found in the State, it is the target of studies aiming at its genetic improvement. Thus, as one of the first stages of its improvement, it was aimed to determine the importance and correlations of characters for diversity and selection in traditional varieties of cowpea. The experiment was carried in completely randomized design, with plots consisting of four vase with capacity to 15.7 L, with one plant each and two replicates. The characteristics evaluated were: days for emergence, flowering (days), plant vigor (note), number of main stem nodes, apical leaflet length (mm), apical leaflet width (mm), length of pod (cm) and width of the pod (cm). The correlation coefficients (phenotypic, genotypic and environmental) were obtained, and the principal components analysis and the importance of the characters by the method proposed by Singh were carried out. The Singh method and principal components analysis were partially concordant in the distinction of the evaluated characters. The days for emergence, width of the apical leaflet, flowering and length of the apical leaflet were the main determinants for quantification of the genotypes and those that contributed the most to the variability of cowpea. The least discriminant characteristic by principal component analysis and recommended for discarding was plant vigor. O feijão-caupi é uma leguminosa com ampla plasticidade, versatilidade e potencial nutritivo. Trata-se de uma espécie bastante utilizada como fonte de renda e subsistência para pequenos agricultores em vários estados brasileiros, entre estes, o do Acre. Devido as diferentes variedades encontradas no Estado, é alvo de estudos visando o seu melhoramento genético. Assim, como uma das primeiras etapas do seu melhoramento, objetivou-se determinar a importância e correlações de caracteres para a diversidade e seleção em variedades tradicionais de feijão-caupi. O experimento foi realizado em delineamento inteiramente casualizado, com parcelas constituídas por quatro vasos de volume igual a 15,7 L, com uma planta cada e duas repetições. As características avaliadas foram: dias para emergência, florescimento (dias), vigor da planta (nota), número de nós do caule principal, comprimento do folíolo apical (mm), largura do folíolo apical (mm), comprimento da vagem (cm) e largura da vagem (cm). Foram obtidos os coeficientes de correlações (fenotípicas, genotípicas e ambientais), realizada a análise de componentes principais e a importância dos caracteres pelo método proposto por Singh. O método de Singh e componentes principais foram parcialmente concordantes na distinção dos caracteres avaliados. Os caracteres dias para a emergência, largura do folíolo apical, florescimento e comprimento do folíolo apical foram os principais determinantes para quantificação dos genótipos, e os que mais contribuíram significativamente para a variabilidade de feijão-caupi. A característica menos discriminante pela análise de componentes principais e recomendada para descarte foi o vigor da planta.Márcia Silva de Mendonça, Universidade Federal do Acre (Ufac); Paulo Márcio Beber, Universidade Federal do Acre (Ufac); Francisca Silvana Silva do Nascimento, Universidade Federal do Acre (Ufac); Vanderley Borges dos Santos, Universidade Federal do Acre (Ufac); JOSE TADEU DE SOUZA MARINHO, CPAF-AC.MENDONÇA, M. S. deBEBER, P. M.NASCIMENTO, F. S. S. doSANTOS, V. B. dosMARINHO, J. T. de S.2018-10-27T01:15:25Z2018-10-27T01:15:25Z2018-10-2620182018-10-29T11:11:11Zinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articleRevista Ciência Agronômica, v. 49, n. 2, p. 267-274, abr./jun. 2018.http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1098283enginfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice)instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)instacron:EMBRAPA2018-10-27T01:15:30Zoai:www.alice.cnptia.embrapa.br:doc/1098283Repositório InstitucionalPUBhttps://www.alice.cnptia.embrapa.br/oai/requestopendoar:21542018-10-27T01:15:30falseRepositório InstitucionalPUBhttps://www.alice.cnptia.embrapa.br/oai/requestcg-riaa@embrapa.bropendoar:21542018-10-27T01:15:30Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
Importance and correlations of characters for cowpea diversity in traditional varieties. |
title |
Importance and correlations of characters for cowpea diversity in traditional varieties. |
spellingShingle |
Importance and correlations of characters for cowpea diversity in traditional varieties. MENDONÇA, M. S. de Caupi Fitomejoramiento Factores ambientales Invernaderos Universidade Federal do Acre (Ufac) Rio Branco (AC) Acre Amazônia Ocidental Western Amazon Amazonia Occidental Feijão Feijão de Corda Vigna Unguiculata Melhoramento Genético Vegetal Características Agronômicas Genótipo Fenótipo Condição Ambiental Variação Genética Estufa Cowpeas Plant breeding Agronomic traits Genetic variation Phenotype Environmental factors Greenhouses |
title_short |
Importance and correlations of characters for cowpea diversity in traditional varieties. |
title_full |
Importance and correlations of characters for cowpea diversity in traditional varieties. |
title_fullStr |
Importance and correlations of characters for cowpea diversity in traditional varieties. |
title_full_unstemmed |
Importance and correlations of characters for cowpea diversity in traditional varieties. |
title_sort |
Importance and correlations of characters for cowpea diversity in traditional varieties. |
author |
MENDONÇA, M. S. de |
author_facet |
MENDONÇA, M. S. de BEBER, P. M. NASCIMENTO, F. S. S. do SANTOS, V. B. dos MARINHO, J. T. de S. |
author_role |
author |
author2 |
BEBER, P. M. NASCIMENTO, F. S. S. do SANTOS, V. B. dos MARINHO, J. T. de S. |
author2_role |
author author author author |
dc.contributor.none.fl_str_mv |
Márcia Silva de Mendonça, Universidade Federal do Acre (Ufac); Paulo Márcio Beber, Universidade Federal do Acre (Ufac); Francisca Silvana Silva do Nascimento, Universidade Federal do Acre (Ufac); Vanderley Borges dos Santos, Universidade Federal do Acre (Ufac); JOSE TADEU DE SOUZA MARINHO, CPAF-AC. |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
MENDONÇA, M. S. de BEBER, P. M. NASCIMENTO, F. S. S. do SANTOS, V. B. dos MARINHO, J. T. de S. |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Caupi Fitomejoramiento Factores ambientales Invernaderos Universidade Federal do Acre (Ufac) Rio Branco (AC) Acre Amazônia Ocidental Western Amazon Amazonia Occidental Feijão Feijão de Corda Vigna Unguiculata Melhoramento Genético Vegetal Características Agronômicas Genótipo Fenótipo Condição Ambiental Variação Genética Estufa Cowpeas Plant breeding Agronomic traits Genetic variation Phenotype Environmental factors Greenhouses |
topic |
Caupi Fitomejoramiento Factores ambientales Invernaderos Universidade Federal do Acre (Ufac) Rio Branco (AC) Acre Amazônia Ocidental Western Amazon Amazonia Occidental Feijão Feijão de Corda Vigna Unguiculata Melhoramento Genético Vegetal Características Agronômicas Genótipo Fenótipo Condição Ambiental Variação Genética Estufa Cowpeas Plant breeding Agronomic traits Genetic variation Phenotype Environmental factors Greenhouses |
description |
Cowpea is a legume with ample plasticity, versatility and nutritional potential. It is a species widely used as a source of income and subsistence for small farmers in several Brazilian states, among them Acre. Due to the different varieties found in the State, it is the target of studies aiming at its genetic improvement. Thus, as one of the first stages of its improvement, it was aimed to determine the importance and correlations of characters for diversity and selection in traditional varieties of cowpea. The experiment was carried in completely randomized design, with plots consisting of four vase with capacity to 15.7 L, with one plant each and two replicates. The characteristics evaluated were: days for emergence, flowering (days), plant vigor (note), number of main stem nodes, apical leaflet length (mm), apical leaflet width (mm), length of pod (cm) and width of the pod (cm). The correlation coefficients (phenotypic, genotypic and environmental) were obtained, and the principal components analysis and the importance of the characters by the method proposed by Singh were carried out. The Singh method and principal components analysis were partially concordant in the distinction of the evaluated characters. The days for emergence, width of the apical leaflet, flowering and length of the apical leaflet were the main determinants for quantification of the genotypes and those that contributed the most to the variability of cowpea. The least discriminant characteristic by principal component analysis and recommended for discarding was plant vigor. O feijão-caupi é uma leguminosa com ampla plasticidade, versatilidade e potencial nutritivo. Trata-se de uma espécie bastante utilizada como fonte de renda e subsistência para pequenos agricultores em vários estados brasileiros, entre estes, o do Acre. Devido as diferentes variedades encontradas no Estado, é alvo de estudos visando o seu melhoramento genético. Assim, como uma das primeiras etapas do seu melhoramento, objetivou-se determinar a importância e correlações de caracteres para a diversidade e seleção em variedades tradicionais de feijão-caupi. O experimento foi realizado em delineamento inteiramente casualizado, com parcelas constituídas por quatro vasos de volume igual a 15,7 L, com uma planta cada e duas repetições. As características avaliadas foram: dias para emergência, florescimento (dias), vigor da planta (nota), número de nós do caule principal, comprimento do folíolo apical (mm), largura do folíolo apical (mm), comprimento da vagem (cm) e largura da vagem (cm). Foram obtidos os coeficientes de correlações (fenotípicas, genotípicas e ambientais), realizada a análise de componentes principais e a importância dos caracteres pelo método proposto por Singh. O método de Singh e componentes principais foram parcialmente concordantes na distinção dos caracteres avaliados. Os caracteres dias para a emergência, largura do folíolo apical, florescimento e comprimento do folíolo apical foram os principais determinantes para quantificação dos genótipos, e os que mais contribuíram significativamente para a variabilidade de feijão-caupi. A característica menos discriminante pela análise de componentes principais e recomendada para descarte foi o vigor da planta. |
publishDate |
2018 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2018-10-27T01:15:25Z 2018-10-27T01:15:25Z 2018-10-26 2018 2018-10-29T11:11:11Z |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion info:eu-repo/semantics/article |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
Revista Ciência Agronômica, v. 49, n. 2, p. 267-274, abr./jun. 2018. http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1098283 |
identifier_str_mv |
Revista Ciência Agronômica, v. 49, n. 2, p. 267-274, abr./jun. 2018. |
url |
http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1098283 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
eng |
language |
eng |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice) instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa) instacron:EMBRAPA |
instname_str |
Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa) |
instacron_str |
EMBRAPA |
institution |
EMBRAPA |
reponame_str |
Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice) |
collection |
Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice) |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa) |
repository.mail.fl_str_mv |
cg-riaa@embrapa.br |
_version_ |
1794503464213020672 |