Nitrogen fertilization and sowing density on yield and physiological quality of wheat seeds.

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: MARINHO, J. de L.
Data de Publicação: 2022
Outros Autores: SILVA, S. R. da, FONSECA, I. C. de B., ZUCARELI, C.
Tipo de documento: Artigo
Idioma: eng
Título da fonte: Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice)
Texto Completo: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1143199
http://dx.doi.org/10.1590/2317-1545v44254717
Resumo: Abstract: Mineral nutrients play an important role in the composition of seeds, influencing the germination rate and the production of vigorous seedlings, which is fundamental for the establishment of the plant stand and crop yield. This work aimed to evaluate the effect of phosphate fertilization on phosphorus (P) content and the physiological quality of seeds of wheat cultivars. A 2 × 16 split plot design was used, with two rates of P (0 and 140 kg.ha-1) and 16 wheat genotypes (cultivars BR 18, BR 23, BRS 208, BRS 254, BRS 264, BRS 404, BRS Graúna, BRS Pardela, BRS Sabiá, WT 15025, CD 118, IPR Catuara, Ocepar 14, Supera, TBIO Bandeirante and TBIO Iguaçu). The evaluation includes: first count, germination, accelerated aging, seedling emergence and length, electrical conductivity, emergence speed index, P content in seeds, and thousand-seed weight. The data of P rates and wheat genotypes were subject to analysis of variance and to the comparison of means by the F-test and Scott-Knott test, respectively. The seeds of BR 18 and Ocepar 14 showed higher physiological quality, whereas the seeds of TBIO Iguaçu, CD 118, and BRS Sabiá showed lower vigor. Phosphate fertilization provides the production of wheat seeds with higher P content and physiological quality, but it does not influence the thousand-seed weight of most wheat cultivars. Resumo: Os nutrientes minerais desempenham importante papel na composição das sementes, influenciando a taxa de germinação e a produção de plântulas vigorosas, o que é fundamental para o estabelecimento do estande de plantas e produtividade da cultura. O objetivo deste trabalho foi avaliar o efeito da adubação fosfatada sobre o teor de fósforo (P) e a qualidade fisiológica de sementes de cultivares de trigo. Foi utilizado delineamento em parcelas subdivididas 2 × 16, sendo duas doses de P (0 e 140 kg.ha-1) e 16 genótipos de trigo (cultivares BR 18, BR 23, BRS 208, BRS 254, BRS 264, BRS 404, BRS Graúna, BRS Pardela, BRS Sabiá, WT 15025, CD 118, IPR Catuara, Ocepar 14, Supera, TBIO Bandeirante e TBIO Iguaçu). Foram avaliados: primeira contagem, germinação, envelhecimento acelerado, emergência e comprimento de plântulas, condutividade elétrica, índice de velocidade de emergência, teor de P nas sementes e massa de mil sementes. Os dados de doses de P e genótipos de trigo foram submetidos à análise de variância e à comparação de médias pelo teste F e teste de Scott-Knott, respectivamente. As sementes da BR 18 e Ocepar 14 apresentaram maior qualidade fisiológica, enquanto as sementes da TBIO Iguaçu, CD 118 e BRS Sabiá apresentaram menor vigor. A adubação fosfatada proporciona a produção de sementes de trigo com maior teor de P e qualidade fisiológica, mas não influência a massa de mil sementes da maioria das cultivares de trigo.
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