Relações entre componentes de rendimento e características morfológicas de milho.

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: SOUZA, T. V. de
Data de Publicação: 2014
Outros Autores: RIBEIRO, C. M., SCALON, J. D., GUEDES, F. L.
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice)
Texto Completo: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1010039
Resumo: Resumo: O objetivo desse trabalho foi identificar por meio da análise de trilha, quais caracteres da planta de milho possuem maior contribuição para a sua produtividade de grãos, visando identificar os caracteres mais indicados à seleção indireta para a produtividade, pois este é um caráter complexo e resultante da expressão e associação de diferentes componentes. O experimento foi conduzido na fazenda experimental da Universidade Federal de Lavras, em Lavras. Foram escolhidas cinco linhagens de milho do Programa de Melhoramento da UFLA, obtidas pela autofecundação de híbridos existentes no mercado, obtendo-se 15 tratamentos genéticos. O delineamento utilizado foi o de blocos completos ao acaso com quatro repetições. Os seguintes caracteres foram avaliados: altura de planta (AP), altura de espiga (AE), diâmetro do colmo (DC), peso de 100 grãos (P100), peso total de grãos (PT), número de grãos por planta (NGP) e produção de grãos por planta (PROD). A análise de trilha mostrou que o peso de 100 grãos foi o componente primário que apresentou o maior efeito direto sobre a produção de grãos (PROD), sendo assim, o mais indicado para seleção indireta para a PROD. A mesma análise mostrou que a altura de espiga foi o componente secundário mais influente na variação da PROD. [Relationships between yield components and morphological characteristics of maize]. Abstract: The objective of this study was to identify through path analysis, which plant traits of maize have greater contribution to the grain yield, to identify the most suitable character for indirect selection for yield, because this is a complex character and the resulting expression and association of different components. The experiment was conducted at the Experimental Farm of the Federal University of Lavras. Five strains of corn were selected from Breeding Program of UFLA, obtained by selfing of existing hybrids in the market, resulting in 15 genetic treatments. The experimental design was a randomized complete block design with four replications. The following characters were evaluated: plant height (AP), ear height (AE), stem diameter (DC), 100 kernels weight (P100), total kernels weight (PT), number of kernels per plant (NGP) and grain production per plant (PROD). The 100 kernels weight was the component that had the highest direct effect on grain yield, being thus, the most suitable for indirect selection for grain yield. The ear height was the secondary component most influential in the variation of Summary: The aim of this study was to identify through path analysis, which corn plant traits have greater contribution to its yield, to identify the characters more suitable to indirect selection for productivity, because this is a complex character and the resulting expression and association of different components. The experiment was conducted at the experimental farm of the Federal University of Lavras. Five strains of corn were chosen Improvement Program UFLA, obtained by selfing of existing hybrids on the market, resulting in 15 genetic treatments. The design was a randomized complete block design with four replications. The following traits were evaluated: plant height (PH), ear height (AE), stem diameter (DC), weight of 100 grains (P100), total grain weight (PT), number of grains per plant (NGP ) and grain yield per plant (PROD). Path analysis showed that the 100-grain weight was the primary component that had the highest direct effect on grain production (PROD), so the most suitable for indirect selection to PROD. The same analysis has shown that the ear height was the most influential on the variation of the secondary component PROD. PROD.
id EMBR_abdc56068e174889a33d94e8a8d15ee4
oai_identifier_str oai:www.alice.cnptia.embrapa.br:doc/1010039
network_acronym_str EMBR
network_name_str Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice)
repository_id_str 2154
spelling Relações entre componentes de rendimento e características morfológicas de milho.Análise de trilhaMulticolinearidadePath analysisMaizeMulticollinearityMilhoZea maysRendimentoMelhoramento genético vegetalYieldsResumo: O objetivo desse trabalho foi identificar por meio da análise de trilha, quais caracteres da planta de milho possuem maior contribuição para a sua produtividade de grãos, visando identificar os caracteres mais indicados à seleção indireta para a produtividade, pois este é um caráter complexo e resultante da expressão e associação de diferentes componentes. O experimento foi conduzido na fazenda experimental da Universidade Federal de Lavras, em Lavras. Foram escolhidas cinco linhagens de milho do Programa de Melhoramento da UFLA, obtidas pela autofecundação de híbridos existentes no mercado, obtendo-se 15 tratamentos genéticos. O delineamento utilizado foi o de blocos completos ao acaso com quatro repetições. Os seguintes caracteres foram avaliados: altura de planta (AP), altura de espiga (AE), diâmetro do colmo (DC), peso de 100 grãos (P100), peso total de grãos (PT), número de grãos por planta (NGP) e produção de grãos por planta (PROD). A análise de trilha mostrou que o peso de 100 grãos foi o componente primário que apresentou o maior efeito direto sobre a produção de grãos (PROD), sendo assim, o mais indicado para seleção indireta para a PROD. A mesma análise mostrou que a altura de espiga foi o componente secundário mais influente na variação da PROD. [Relationships between yield components and morphological characteristics of maize]. Abstract: The objective of this study was to identify through path analysis, which plant traits of maize have greater contribution to the grain yield, to identify the most suitable character for indirect selection for yield, because this is a complex character and the resulting expression and association of different components. The experiment was conducted at the Experimental Farm of the Federal University of Lavras. Five strains of corn were selected from Breeding Program of UFLA, obtained by selfing of existing hybrids in the market, resulting in 15 genetic treatments. The experimental design was a randomized complete block design with four replications. The following characters were evaluated: plant height (AP), ear height (AE), stem diameter (DC), 100 kernels weight (P100), total kernels weight (PT), number of kernels per plant (NGP) and grain production per plant (PROD). The 100 kernels weight was the component that had the highest direct effect on grain yield, being thus, the most suitable for indirect selection for grain yield. The ear height was the secondary component most influential in the variation of Summary: The aim of this study was to identify through path analysis, which corn plant traits have greater contribution to its yield, to identify the characters more suitable to indirect selection for productivity, because this is a complex character and the resulting expression and association of different components. The experiment was conducted at the experimental farm of the Federal University of Lavras. Five strains of corn were chosen Improvement Program UFLA, obtained by selfing of existing hybrids on the market, resulting in 15 genetic treatments. The design was a randomized complete block design with four replications. The following traits were evaluated: plant height (PH), ear height (AE), stem diameter (DC), weight of 100 grains (P100), total grain weight (PT), number of grains per plant (NGP ) and grain yield per plant (PROD). Path analysis showed that the 100-grain weight was the primary component that had the highest direct effect on grain production (PROD), so the most suitable for indirect selection to PROD. The same analysis has shown that the ear height was the most influential on the variation of the secondary component PROD. PROD.Tadeu Vilela de Souza; Camila Marques Ribeiro; João Domingos Scalon; FERNANDO LISBOA GUEDES, CNPC.SOUZA, T. V. deRIBEIRO, C. M.SCALON, J. D.GUEDES, F. L.2015-02-26T11:11:11Z2015-02-26T11:11:11Z2015-02-2620142015-03-12T11:11:11Zinfo:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articleMagistra, Cruz das Almas, v. 26, n. 4, p. 495-506, out./dez. 2014.http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1010039porinfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice)instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)instacron:EMBRAPA2017-08-16T01:51:22Zoai:www.alice.cnptia.embrapa.br:doc/1010039Repositório InstitucionalPUBhttps://www.alice.cnptia.embrapa.br/oai/requestopendoar:21542017-08-16T01:51:22falseRepositório InstitucionalPUBhttps://www.alice.cnptia.embrapa.br/oai/requestcg-riaa@embrapa.bropendoar:21542017-08-16T01:51:22Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)false
dc.title.none.fl_str_mv Relações entre componentes de rendimento e características morfológicas de milho.
title Relações entre componentes de rendimento e características morfológicas de milho.
spellingShingle Relações entre componentes de rendimento e características morfológicas de milho.
SOUZA, T. V. de
Análise de trilha
Multicolinearidade
Path analysis
Maize
Multicollinearity
Milho
Zea mays
Rendimento
Melhoramento genético vegetal
Yields
title_short Relações entre componentes de rendimento e características morfológicas de milho.
title_full Relações entre componentes de rendimento e características morfológicas de milho.
title_fullStr Relações entre componentes de rendimento e características morfológicas de milho.
title_full_unstemmed Relações entre componentes de rendimento e características morfológicas de milho.
title_sort Relações entre componentes de rendimento e características morfológicas de milho.
author SOUZA, T. V. de
author_facet SOUZA, T. V. de
RIBEIRO, C. M.
SCALON, J. D.
GUEDES, F. L.
author_role author
author2 RIBEIRO, C. M.
SCALON, J. D.
GUEDES, F. L.
author2_role author
author
author
dc.contributor.none.fl_str_mv Tadeu Vilela de Souza; Camila Marques Ribeiro; João Domingos Scalon; FERNANDO LISBOA GUEDES, CNPC.
dc.contributor.author.fl_str_mv SOUZA, T. V. de
RIBEIRO, C. M.
SCALON, J. D.
GUEDES, F. L.
dc.subject.por.fl_str_mv Análise de trilha
Multicolinearidade
Path analysis
Maize
Multicollinearity
Milho
Zea mays
Rendimento
Melhoramento genético vegetal
Yields
topic Análise de trilha
Multicolinearidade
Path analysis
Maize
Multicollinearity
Milho
Zea mays
Rendimento
Melhoramento genético vegetal
Yields
description Resumo: O objetivo desse trabalho foi identificar por meio da análise de trilha, quais caracteres da planta de milho possuem maior contribuição para a sua produtividade de grãos, visando identificar os caracteres mais indicados à seleção indireta para a produtividade, pois este é um caráter complexo e resultante da expressão e associação de diferentes componentes. O experimento foi conduzido na fazenda experimental da Universidade Federal de Lavras, em Lavras. Foram escolhidas cinco linhagens de milho do Programa de Melhoramento da UFLA, obtidas pela autofecundação de híbridos existentes no mercado, obtendo-se 15 tratamentos genéticos. O delineamento utilizado foi o de blocos completos ao acaso com quatro repetições. Os seguintes caracteres foram avaliados: altura de planta (AP), altura de espiga (AE), diâmetro do colmo (DC), peso de 100 grãos (P100), peso total de grãos (PT), número de grãos por planta (NGP) e produção de grãos por planta (PROD). A análise de trilha mostrou que o peso de 100 grãos foi o componente primário que apresentou o maior efeito direto sobre a produção de grãos (PROD), sendo assim, o mais indicado para seleção indireta para a PROD. A mesma análise mostrou que a altura de espiga foi o componente secundário mais influente na variação da PROD. [Relationships between yield components and morphological characteristics of maize]. Abstract: The objective of this study was to identify through path analysis, which plant traits of maize have greater contribution to the grain yield, to identify the most suitable character for indirect selection for yield, because this is a complex character and the resulting expression and association of different components. The experiment was conducted at the Experimental Farm of the Federal University of Lavras. Five strains of corn were selected from Breeding Program of UFLA, obtained by selfing of existing hybrids in the market, resulting in 15 genetic treatments. The experimental design was a randomized complete block design with four replications. The following characters were evaluated: plant height (AP), ear height (AE), stem diameter (DC), 100 kernels weight (P100), total kernels weight (PT), number of kernels per plant (NGP) and grain production per plant (PROD). The 100 kernels weight was the component that had the highest direct effect on grain yield, being thus, the most suitable for indirect selection for grain yield. The ear height was the secondary component most influential in the variation of Summary: The aim of this study was to identify through path analysis, which corn plant traits have greater contribution to its yield, to identify the characters more suitable to indirect selection for productivity, because this is a complex character and the resulting expression and association of different components. The experiment was conducted at the experimental farm of the Federal University of Lavras. Five strains of corn were chosen Improvement Program UFLA, obtained by selfing of existing hybrids on the market, resulting in 15 genetic treatments. The design was a randomized complete block design with four replications. The following traits were evaluated: plant height (PH), ear height (AE), stem diameter (DC), weight of 100 grains (P100), total grain weight (PT), number of grains per plant (NGP ) and grain yield per plant (PROD). Path analysis showed that the 100-grain weight was the primary component that had the highest direct effect on grain production (PROD), so the most suitable for indirect selection to PROD. The same analysis has shown that the ear height was the most influential on the variation of the secondary component PROD. PROD.
publishDate 2014
dc.date.none.fl_str_mv 2014
2015-02-26T11:11:11Z
2015-02-26T11:11:11Z
2015-02-26
2015-03-12T11:11:11Z
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
info:eu-repo/semantics/article
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv Magistra, Cruz das Almas, v. 26, n. 4, p. 495-506, out./dez. 2014.
http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1010039
identifier_str_mv Magistra, Cruz das Almas, v. 26, n. 4, p. 495-506, out./dez. 2014.
url http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1010039
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.source.none.fl_str_mv reponame:Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice)
instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)
instacron:EMBRAPA
instname_str Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)
instacron_str EMBRAPA
institution EMBRAPA
reponame_str Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice)
collection Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice)
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)
repository.mail.fl_str_mv cg-riaa@embrapa.br
_version_ 1794503403013931008