Insecticidal activity of Piper aduncum oil: variation in dillapiole content and chemical and toxicological stability during storage.

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: FAZOLIN, M.
Data de Publicação: 2022
Outros Autores: MONTEIRO, A. F. M., BIZZO, H. R., GAMA, P. E., VIANA, L. de O., LIMA, M. E. C. de
Tipo de documento: Artigo
Idioma: eng
Título da fonte: Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice)
Texto Completo: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1146692
http://dx.doi.org/10.1590/1809-4392202102292
Resumo: The insecticidal effect of the essential oil of Piper aduncum (EOPA), and of its constituent dillapiole [1-allyl-2,3-dimethoxy-4,5-(methylenedioxy) benzene] in particular, is well documented in the literature and can be associated with its interference with the enzymatic detoxification in arthropods. However, no data exist on the range of dillapiole content associated with insecticidal activity, which is necessary to establish reliable dose-activity parameters for a formulated product. The oil composition can also change during storage after distillation, mainly due to environmental factors such as light incidence, atmospheric oxygen and temperature, which can be deleterious to oil quality. In this study, EOPA subjected to different storage conditions over four years and its rectified fractions were submitted to bioassays to evaluate their insecticidal effect by topical contact and residual contact against Spodoptera frugiperda. Our objectives were to determine the relationship between dillapiole content and the insecticidal activity of EOPA, and to evaluate its chemical and toxicological properties over time under different conditions. Our results showed that EOPA was stable with respect to the dillapiole content and the toxicological effect against S. frugiperda under different storage conditions for four years. The overall chemical composition of the EOPA did not vary significantly among storage conditions. EOPA with dillapiole content ranging between 68% and 100% showed greater insecticidal toxicity by residual and topical contact against S. frugiperda larvae. O efeito inseticida do óleo essencial de Piper aduncum (OEPA) e, particularmente, de seu constituinte dilapiol [1-alil-2,3-dimetoxi-4,5-(metilenodioxi) benzeno], está bem documentado na literatura e pode estar associado à sua interferência na desintoxicação enzimática em artrópodes. No entanto, não existem dados sobre a amplitude de teores de dilapiol associados à atividade inseticida, o que é necessário para estabelecer parâmetros de dose-atividade confiáveis para um produto formulado. A composição do óleo também pode sofrer alterações durante seu armazenamento após a destilação, principalmente devido a fatores ambientais como incidência de luz, oxigênio atmosférico e temperatura, que podem ser deletérios à qualidade do óleo. Neste estudo, durante quatro anos, OEPA submetido a diferentes condições de armazenamento e suas frações retificadas foram submetidos a bioensaios para avaliar seu efeito inseticida por contato tópico e contato residual contra Spodoptera frugiperda. Nossos objetivos foram determinar a relação entre o teor de dilapiol e a atividade inseticida do OEPA, e avaliar suas propriedades químicas e toxicológicas ao longo do tempo sob diferentes condições. Nossos resultados mostraram que o OEPA foi estável em relação ao teor de dilapiol e o efeito toxicológico contra S. frugiperda sob diferentes condições de armazenamento durante quatro anos. A composição química do OEPA não variou significativamente entre as condições de armazenamento. OEPA com teor de dilapiol entre 68% e 100% apresentou maior toxicidade inseticida por contato residual e tópico contra larvas de S. frugiperda.
id EMBR_bd455d14c93b534a27ea6463135ca0c0
oai_identifier_str oai:www.alice.cnptia.embrapa.br:doc/1146692
network_acronym_str EMBR
network_name_str Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice)
repository_id_str 2154
spelling Insecticidal activity of Piper aduncum oil: variation in dillapiole content and chemical and toxicological stability during storage.Efectos residualesCondiciones de almacenamientoAmazonia OccidentalWestern AmazonAmazônia OcidentalAcreRio Branco (AC)Embrapa AcreDilapiolTerpenóideEstabilidade químicaLagarta do cartuchoFall armyworm1-alil-2 3-dimetoxi-4 5-(metilenodioxi) benzeno1-allyl-2 3- dimethoxy-4 5-(methylenedioxy) benzeneInsecticidas botánicosAceites esencialesTerpenoidosSpodoptera FrugiperdaLagarta MilitarÓleo EssencialArmazenamentoEfeito ResidualInseticida de Origem VegetalPimenta de MacacoBotanical insecticidesResidual effectsEssential oilsTerpenoidsStorage conditionsChemical equilibriumPiper aduncumThe insecticidal effect of the essential oil of Piper aduncum (EOPA), and of its constituent dillapiole [1-allyl-2,3-dimethoxy-4,5-(methylenedioxy) benzene] in particular, is well documented in the literature and can be associated with its interference with the enzymatic detoxification in arthropods. However, no data exist on the range of dillapiole content associated with insecticidal activity, which is necessary to establish reliable dose-activity parameters for a formulated product. The oil composition can also change during storage after distillation, mainly due to environmental factors such as light incidence, atmospheric oxygen and temperature, which can be deleterious to oil quality. In this study, EOPA subjected to different storage conditions over four years and its rectified fractions were submitted to bioassays to evaluate their insecticidal effect by topical contact and residual contact against Spodoptera frugiperda. Our objectives were to determine the relationship between dillapiole content and the insecticidal activity of EOPA, and to evaluate its chemical and toxicological properties over time under different conditions. Our results showed that EOPA was stable with respect to the dillapiole content and the toxicological effect against S. frugiperda under different storage conditions for four years. The overall chemical composition of the EOPA did not vary significantly among storage conditions. EOPA with dillapiole content ranging between 68% and 100% showed greater insecticidal toxicity by residual and topical contact against S. frugiperda larvae. O efeito inseticida do óleo essencial de Piper aduncum (OEPA) e, particularmente, de seu constituinte dilapiol [1-alil-2,3-dimetoxi-4,5-(metilenodioxi) benzeno], está bem documentado na literatura e pode estar associado à sua interferência na desintoxicação enzimática em artrópodes. No entanto, não existem dados sobre a amplitude de teores de dilapiol associados à atividade inseticida, o que é necessário para estabelecer parâmetros de dose-atividade confiáveis para um produto formulado. A composição do óleo também pode sofrer alterações durante seu armazenamento após a destilação, principalmente devido a fatores ambientais como incidência de luz, oxigênio atmosférico e temperatura, que podem ser deletérios à qualidade do óleo. Neste estudo, durante quatro anos, OEPA submetido a diferentes condições de armazenamento e suas frações retificadas foram submetidos a bioensaios para avaliar seu efeito inseticida por contato tópico e contato residual contra Spodoptera frugiperda. Nossos objetivos foram determinar a relação entre o teor de dilapiol e a atividade inseticida do OEPA, e avaliar suas propriedades químicas e toxicológicas ao longo do tempo sob diferentes condições. Nossos resultados mostraram que o OEPA foi estável em relação ao teor de dilapiol e o efeito toxicológico contra S. frugiperda sob diferentes condições de armazenamento durante quatro anos. A composição química do OEPA não variou significativamente entre as condições de armazenamento. OEPA com teor de dilapiol entre 68% e 100% apresentou maior toxicidade inseticida por contato residual e tópico contra larvas de S. frugiperda.MURILO FAZOLIN, CPAF-AC; ANDRE FABIO MEDEIROS MONTEIRO, CPAF-AC; HUMBERTO RIBEIRO BIZZO, CTAA; PAOLA ERVATTI GAMA, CTAA; LUANA DE OLIVEIRA VIANA, FACULDADE META; MARIA ÉRICA COSTA DE LIMA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO ACRE.FAZOLIN, M.MONTEIRO, A. F. M.BIZZO, H. R.GAMA, P. E.VIANA, L. de O.LIMA, M. E. C. de2022-09-21T16:05:35Z2022-09-21T16:05:35Z2022-09-212022info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articleActa Amazonica, v. 52, n. 3, p. 179-188, 2022.1809-4392 (online) / 0044-5967 (impresso)http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1146692http://dx.doi.org/10.1590/1809-4392202102292enginfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice)instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)instacron:EMBRAPA2022-09-21T16:05:44Zoai:www.alice.cnptia.embrapa.br:doc/1146692Repositório InstitucionalPUBhttps://www.alice.cnptia.embrapa.br/oai/requestcg-riaa@embrapa.bropendoar:21542022-09-21T16:05:44Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)false
dc.title.none.fl_str_mv Insecticidal activity of Piper aduncum oil: variation in dillapiole content and chemical and toxicological stability during storage.
title Insecticidal activity of Piper aduncum oil: variation in dillapiole content and chemical and toxicological stability during storage.
spellingShingle Insecticidal activity of Piper aduncum oil: variation in dillapiole content and chemical and toxicological stability during storage.
FAZOLIN, M.
Efectos residuales
Condiciones de almacenamiento
Amazonia Occidental
Western Amazon
Amazônia Ocidental
Acre
Rio Branco (AC)
Embrapa Acre
Dilapiol
Terpenóide
Estabilidade química
Lagarta do cartucho
Fall armyworm
1-alil-2 3-dimetoxi-4 5-(metilenodioxi) benzeno
1-allyl-2 3- dimethoxy-4 5-(methylenedioxy) benzene
Insecticidas botánicos
Aceites esenciales
Terpenoidos
Spodoptera Frugiperda
Lagarta Militar
Óleo Essencial
Armazenamento
Efeito Residual
Inseticida de Origem Vegetal
Pimenta de Macaco
Botanical insecticides
Residual effects
Essential oils
Terpenoids
Storage conditions
Chemical equilibrium
Piper aduncum
title_short Insecticidal activity of Piper aduncum oil: variation in dillapiole content and chemical and toxicological stability during storage.
title_full Insecticidal activity of Piper aduncum oil: variation in dillapiole content and chemical and toxicological stability during storage.
title_fullStr Insecticidal activity of Piper aduncum oil: variation in dillapiole content and chemical and toxicological stability during storage.
title_full_unstemmed Insecticidal activity of Piper aduncum oil: variation in dillapiole content and chemical and toxicological stability during storage.
title_sort Insecticidal activity of Piper aduncum oil: variation in dillapiole content and chemical and toxicological stability during storage.
author FAZOLIN, M.
author_facet FAZOLIN, M.
MONTEIRO, A. F. M.
BIZZO, H. R.
GAMA, P. E.
VIANA, L. de O.
LIMA, M. E. C. de
author_role author
author2 MONTEIRO, A. F. M.
BIZZO, H. R.
GAMA, P. E.
VIANA, L. de O.
LIMA, M. E. C. de
author2_role author
author
author
author
author
dc.contributor.none.fl_str_mv MURILO FAZOLIN, CPAF-AC; ANDRE FABIO MEDEIROS MONTEIRO, CPAF-AC; HUMBERTO RIBEIRO BIZZO, CTAA; PAOLA ERVATTI GAMA, CTAA; LUANA DE OLIVEIRA VIANA, FACULDADE META; MARIA ÉRICA COSTA DE LIMA, UNIVERSIDADE FEDERAL DO ACRE.
dc.contributor.author.fl_str_mv FAZOLIN, M.
MONTEIRO, A. F. M.
BIZZO, H. R.
GAMA, P. E.
VIANA, L. de O.
LIMA, M. E. C. de
dc.subject.por.fl_str_mv Efectos residuales
Condiciones de almacenamiento
Amazonia Occidental
Western Amazon
Amazônia Ocidental
Acre
Rio Branco (AC)
Embrapa Acre
Dilapiol
Terpenóide
Estabilidade química
Lagarta do cartucho
Fall armyworm
1-alil-2 3-dimetoxi-4 5-(metilenodioxi) benzeno
1-allyl-2 3- dimethoxy-4 5-(methylenedioxy) benzene
Insecticidas botánicos
Aceites esenciales
Terpenoidos
Spodoptera Frugiperda
Lagarta Militar
Óleo Essencial
Armazenamento
Efeito Residual
Inseticida de Origem Vegetal
Pimenta de Macaco
Botanical insecticides
Residual effects
Essential oils
Terpenoids
Storage conditions
Chemical equilibrium
Piper aduncum
topic Efectos residuales
Condiciones de almacenamiento
Amazonia Occidental
Western Amazon
Amazônia Ocidental
Acre
Rio Branco (AC)
Embrapa Acre
Dilapiol
Terpenóide
Estabilidade química
Lagarta do cartucho
Fall armyworm
1-alil-2 3-dimetoxi-4 5-(metilenodioxi) benzeno
1-allyl-2 3- dimethoxy-4 5-(methylenedioxy) benzene
Insecticidas botánicos
Aceites esenciales
Terpenoidos
Spodoptera Frugiperda
Lagarta Militar
Óleo Essencial
Armazenamento
Efeito Residual
Inseticida de Origem Vegetal
Pimenta de Macaco
Botanical insecticides
Residual effects
Essential oils
Terpenoids
Storage conditions
Chemical equilibrium
Piper aduncum
description The insecticidal effect of the essential oil of Piper aduncum (EOPA), and of its constituent dillapiole [1-allyl-2,3-dimethoxy-4,5-(methylenedioxy) benzene] in particular, is well documented in the literature and can be associated with its interference with the enzymatic detoxification in arthropods. However, no data exist on the range of dillapiole content associated with insecticidal activity, which is necessary to establish reliable dose-activity parameters for a formulated product. The oil composition can also change during storage after distillation, mainly due to environmental factors such as light incidence, atmospheric oxygen and temperature, which can be deleterious to oil quality. In this study, EOPA subjected to different storage conditions over four years and its rectified fractions were submitted to bioassays to evaluate their insecticidal effect by topical contact and residual contact against Spodoptera frugiperda. Our objectives were to determine the relationship between dillapiole content and the insecticidal activity of EOPA, and to evaluate its chemical and toxicological properties over time under different conditions. Our results showed that EOPA was stable with respect to the dillapiole content and the toxicological effect against S. frugiperda under different storage conditions for four years. The overall chemical composition of the EOPA did not vary significantly among storage conditions. EOPA with dillapiole content ranging between 68% and 100% showed greater insecticidal toxicity by residual and topical contact against S. frugiperda larvae. O efeito inseticida do óleo essencial de Piper aduncum (OEPA) e, particularmente, de seu constituinte dilapiol [1-alil-2,3-dimetoxi-4,5-(metilenodioxi) benzeno], está bem documentado na literatura e pode estar associado à sua interferência na desintoxicação enzimática em artrópodes. No entanto, não existem dados sobre a amplitude de teores de dilapiol associados à atividade inseticida, o que é necessário para estabelecer parâmetros de dose-atividade confiáveis para um produto formulado. A composição do óleo também pode sofrer alterações durante seu armazenamento após a destilação, principalmente devido a fatores ambientais como incidência de luz, oxigênio atmosférico e temperatura, que podem ser deletérios à qualidade do óleo. Neste estudo, durante quatro anos, OEPA submetido a diferentes condições de armazenamento e suas frações retificadas foram submetidos a bioensaios para avaliar seu efeito inseticida por contato tópico e contato residual contra Spodoptera frugiperda. Nossos objetivos foram determinar a relação entre o teor de dilapiol e a atividade inseticida do OEPA, e avaliar suas propriedades químicas e toxicológicas ao longo do tempo sob diferentes condições. Nossos resultados mostraram que o OEPA foi estável em relação ao teor de dilapiol e o efeito toxicológico contra S. frugiperda sob diferentes condições de armazenamento durante quatro anos. A composição química do OEPA não variou significativamente entre as condições de armazenamento. OEPA com teor de dilapiol entre 68% e 100% apresentou maior toxicidade inseticida por contato residual e tópico contra larvas de S. frugiperda.
publishDate 2022
dc.date.none.fl_str_mv 2022-09-21T16:05:35Z
2022-09-21T16:05:35Z
2022-09-21
2022
dc.type.status.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv Acta Amazonica, v. 52, n. 3, p. 179-188, 2022.
1809-4392 (online) / 0044-5967 (impresso)
http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1146692
http://dx.doi.org/10.1590/1809-4392202102292
identifier_str_mv Acta Amazonica, v. 52, n. 3, p. 179-188, 2022.
1809-4392 (online) / 0044-5967 (impresso)
url http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1146692
http://dx.doi.org/10.1590/1809-4392202102292
dc.language.iso.fl_str_mv eng
language eng
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.source.none.fl_str_mv reponame:Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice)
instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)
instacron:EMBRAPA
instname_str Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)
instacron_str EMBRAPA
institution EMBRAPA
reponame_str Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice)
collection Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice)
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)
repository.mail.fl_str_mv cg-riaa@embrapa.br
_version_ 1817695651159343104