Restricted intake and lipid inclusion in Santa Inês ewe lambs diet: age, weight and progesterone concentration at first ovulation.

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: ALVES, N. G.
Data de Publicação: 2016
Outros Autores: JUNQUEIRA, F. B., ASCARI, I. J., SOUZA, J. C., CAMPOS, J. P. A., FARIA, L. R., SILVA, D. R., PAULA, F. A. P., LIMA, R. R. de, FONSECA, J. F. da
Idioma: eng
Título da fonte: Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice)
Texto Completo: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1052423
Resumo: Abstract: The age at first ovulation is influenced by several factors, and nutrition has an essential role on it. Lipids provide essential fatty acids that are positively associated to reproductive aspects. The aims of this study were to evaluate the effects of lipid inclusion and restricted intake on age and weight at the first ovulation and the serum progesterone (P4) concentration at the sixth day after first ovulation. Thirty-five Santa Inês ewe lambs with initial body weight (BW) of 21.5 ± 0.3 kg and age of 91.6 ± 1.4 days were used. Animals were blocked according to initial BW and distributed to one of four treatments: animals receiving diet without lipid inclusion (3.5% ether extract ? EE), ad libitum intake (WLI-ALI, control group, n = 9); diet without lipid inclusion and restricted intake (WLI-RI, n = 9); lipid inclusion diet, represented by toasted and broken soybean (9.8% EE), ad libitum intake (LIP-ALI, n = 8); and lipid inclusion diet and restricted intake (LIP-RI, n = 9). Ewe lambs subjected to restricted intake had 84% of the diet offered to those in ad libitum treatments. The individual daily dry matter intake (DMI) and EE intake (EEI) were measured and the animals were weekly weighted until 35 kg BW. For P4 analysis, blood samples were collected once a week after the animals reached 25 kg BW and twice a week after 30 kg until 35 kg BW. Ovulation was estimated to occur on the sixth day before P4 ?1 ng/mL. DMI, EEI, average daily weight gain until first ovulation (DWG), weight and age at first ovulation, serum P4 concentration and days in experiment until first ovulation were analyzed by GLM PROC of the SAS software (version 9.3). Ovulation occurred in 60% (21/35) of the ewe lambs (5; 5; 6; 5 from WLI-ALI; WLI-RI; LIP-ALI; and LIP-RI, respectively). DMI of ewe lambs from WLI-ALI group was greater (P < 0.01) than the other groups and the intake of ewe lambs from LIP-RI group was lower (P < 0.01) than those from WLI-RI and LIP-ALI (802.9 ± 12.9, 678.0 ± 15.8, 726.5 ± 22.9, 661.3 ± 21.2 g/day) groups. EEI differed among groups (P < 0.01), and the highest was observed in LIP-ALI and the lowest in WLI-RI. Weight (30.0 ± 0.8; 29.3 ± 1.3; 30.5 ± 1.3; 28.5 ± 1.6 g/day) and age at first ovulation (153.2 ± 5.9; 170.0 ± 9.5; 165.2 ± 10.5; 170.6 ± 15.5 days), DWG (132.2 ± 21.1; 94.4 ± 6.4; 128.2 ± 12.6; 93.4 ± 12.3 g/day), serum P4 (3.1 ± 0.6; 2.0 ± 0.6; 2.1 ± 0.5; 2.7 ± 0.6 ng/mL) and days in experiment until first ovulation (60.6 ± 5.8; 81.0 ± 8.9; 62.8 ± 9.8; 69.8 ± 14.6 days) did not differ (P > 0.05) among WLI-ALI, WLI-RI, LIP-ALI, and LIP-RI treatments, respectively. The first ovulation in Santa Inês ewe lambs occurs at 30 kg BW. The restricted intake imposed in this study did not delay the age at fist ovulation. The greater lipid intake did not favor reproductive parameters. Serum P4 did not increase with the soybean inclusion in the diet. [Restrição alimentar e suplementação lipídica: idade, peso e concentração de progesterona até a primeira ovulação]. Resumo: A idade da primeira ovulação é influenciada por vários fatores e a nutrição tem um papel essencial. Lipídios fornecem ácidos graxos essenciais que estão associados de forma positiva aos aspectos reprodutivos. Os objetivos deste estudo foram avaliar os efeitos da inclusão lipídica e da restrição do consumo na idade e peso a primeira ovulação e na concentração sérica de progesterona (P4) no sexto dia após a primeira ovulação. Foram utilizadas trinta e cinco cordeiras Santa Inês com peso corporal (PC) inicial de 21,5±0,3 kg e idade de 91,6±1,4 dias. Os animais foram blocados de acordo com o PC inicial e distribuído a um dos quatro tratamentos: animais que receberam dieta sem inclusão de lipídeos (3,5% de extrato etéreo - EE), consumo ad libitum (SEM-ALI, grupo controle, n=9); dieta sem inclusão de lipídeos e restrição do consumo (SEMRE, n=9); dieta com inclusão lipídica, representada pela soja tostada e quebrada (9,8% EE), consumo ad libitum (LIP-ALI, n=8); e dieta com inclusão lipídica e restrição do consumo (LIP-RE, n=9). Cordeiras submetidas a restrição do consumo tiveram 84% da dieta oferecida em comparação aos tratamentos ad libitum. O consumo individual diário de matéria seca (CMS) e de EE (CEE) foram mensurados e os animais foram pesados semanalmente até 35 kg de PC. Para a análise de P4, amostras de sangue foram coletadas uma vez por semana depois que os animais atingiram 25 kg de PC e duas vezes por semana após 30 kg até 35 kg de PC. Estimou-se que a ovulação ocorreu no sexto dia que antecedeu P4?1 ng/mL. CMS, CEE, ganho de peso médio diário até a primeira ovulação (GPD), peso e idade da primeira ovulação, a concentração sérica de P4 e dias em experimento até a primeira ovulação foram analisados pelo PROC GLM do software SAS (versão 9.3). A ovulação ocorreu em 60% (21/35) das cordeiras (5; 5; 6; 5 do SEM-ALI; SEM-RE; LIP-ALI e LIP-RE, respectivamente). CMS de cordeiras do grupo SEM-ALI foi maior (P<0,01) do que os outros grupos e o consumo de cordeiras do grupo LIPRE foi menor (P<0,01) do que os grupos SEM-RE e LIP-ALI (802,9±12.9; 678.0±15.8; 726.5±22,9; 661,3±21,2 g/dia). CEE diferiu entre os grupos (P<0,01) e o maior foi observado em LIP-ALI e o menor em SEM-RE. Peso (30,0±0,8; 29,3±1,3; 30,5±1,3; 28,5±1,6 g/dia) e idade a primeira ovulação (153,2±5,9; 170,0±9,5; 165,2±10,5; 170,6±15,5 dias), GPD (132,2±21,1; 94,4±6,4; 128,2±12,6; 93,4±12,3 g/dia), P4 no soro (3,1±0,6; 2,0±0,6; 2,1±0,5; 2,7±0,6 ng/mL) e dias em experimento até a primeira ovulação (60,6±5,8; 81,0±8,9; 62,8±9,8; 69,8±14,6 dias) não apresentaram diferença (P>0,05) entre os tratamentos SEM-ALI, SEM-RE, LIP-ALI e LIP-RE, respectivamente. A primeira ovulação em borregas Santa Inês ocorreu com 30 kg de PC. A restrição do consumo imposta neste estudo não retardou a idade a primeira ovulação. A maior ingestão de lipídios não favoreceu os parâmetros reprodutivos. A P4 sérica não aumentou com a inclusão de soja na dieta.
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spelling Restricted intake and lipid inclusion in Santa Inês ewe lambs diet: age, weight and progesterone concentration at first ovulation.Raça Santa InêsCrude fatSupplementary feedingOvinoOvelhaReprodução animalSuplemento alimentarLipídioGorduraSuplemento energéticoProteína BrutaSheepEwesAbstract: The age at first ovulation is influenced by several factors, and nutrition has an essential role on it. Lipids provide essential fatty acids that are positively associated to reproductive aspects. The aims of this study were to evaluate the effects of lipid inclusion and restricted intake on age and weight at the first ovulation and the serum progesterone (P4) concentration at the sixth day after first ovulation. Thirty-five Santa Inês ewe lambs with initial body weight (BW) of 21.5 ± 0.3 kg and age of 91.6 ± 1.4 days were used. Animals were blocked according to initial BW and distributed to one of four treatments: animals receiving diet without lipid inclusion (3.5% ether extract ? EE), ad libitum intake (WLI-ALI, control group, n = 9); diet without lipid inclusion and restricted intake (WLI-RI, n = 9); lipid inclusion diet, represented by toasted and broken soybean (9.8% EE), ad libitum intake (LIP-ALI, n = 8); and lipid inclusion diet and restricted intake (LIP-RI, n = 9). Ewe lambs subjected to restricted intake had 84% of the diet offered to those in ad libitum treatments. The individual daily dry matter intake (DMI) and EE intake (EEI) were measured and the animals were weekly weighted until 35 kg BW. For P4 analysis, blood samples were collected once a week after the animals reached 25 kg BW and twice a week after 30 kg until 35 kg BW. Ovulation was estimated to occur on the sixth day before P4 ?1 ng/mL. DMI, EEI, average daily weight gain until first ovulation (DWG), weight and age at first ovulation, serum P4 concentration and days in experiment until first ovulation were analyzed by GLM PROC of the SAS software (version 9.3). Ovulation occurred in 60% (21/35) of the ewe lambs (5; 5; 6; 5 from WLI-ALI; WLI-RI; LIP-ALI; and LIP-RI, respectively). DMI of ewe lambs from WLI-ALI group was greater (P < 0.01) than the other groups and the intake of ewe lambs from LIP-RI group was lower (P < 0.01) than those from WLI-RI and LIP-ALI (802.9 ± 12.9, 678.0 ± 15.8, 726.5 ± 22.9, 661.3 ± 21.2 g/day) groups. EEI differed among groups (P < 0.01), and the highest was observed in LIP-ALI and the lowest in WLI-RI. Weight (30.0 ± 0.8; 29.3 ± 1.3; 30.5 ± 1.3; 28.5 ± 1.6 g/day) and age at first ovulation (153.2 ± 5.9; 170.0 ± 9.5; 165.2 ± 10.5; 170.6 ± 15.5 days), DWG (132.2 ± 21.1; 94.4 ± 6.4; 128.2 ± 12.6; 93.4 ± 12.3 g/day), serum P4 (3.1 ± 0.6; 2.0 ± 0.6; 2.1 ± 0.5; 2.7 ± 0.6 ng/mL) and days in experiment until first ovulation (60.6 ± 5.8; 81.0 ± 8.9; 62.8 ± 9.8; 69.8 ± 14.6 days) did not differ (P > 0.05) among WLI-ALI, WLI-RI, LIP-ALI, and LIP-RI treatments, respectively. The first ovulation in Santa Inês ewe lambs occurs at 30 kg BW. The restricted intake imposed in this study did not delay the age at fist ovulation. The greater lipid intake did not favor reproductive parameters. Serum P4 did not increase with the soybean inclusion in the diet. [Restrição alimentar e suplementação lipídica: idade, peso e concentração de progesterona até a primeira ovulação]. Resumo: A idade da primeira ovulação é influenciada por vários fatores e a nutrição tem um papel essencial. Lipídios fornecem ácidos graxos essenciais que estão associados de forma positiva aos aspectos reprodutivos. Os objetivos deste estudo foram avaliar os efeitos da inclusão lipídica e da restrição do consumo na idade e peso a primeira ovulação e na concentração sérica de progesterona (P4) no sexto dia após a primeira ovulação. Foram utilizadas trinta e cinco cordeiras Santa Inês com peso corporal (PC) inicial de 21,5±0,3 kg e idade de 91,6±1,4 dias. Os animais foram blocados de acordo com o PC inicial e distribuído a um dos quatro tratamentos: animais que receberam dieta sem inclusão de lipídeos (3,5% de extrato etéreo - EE), consumo ad libitum (SEM-ALI, grupo controle, n=9); dieta sem inclusão de lipídeos e restrição do consumo (SEMRE, n=9); dieta com inclusão lipídica, representada pela soja tostada e quebrada (9,8% EE), consumo ad libitum (LIP-ALI, n=8); e dieta com inclusão lipídica e restrição do consumo (LIP-RE, n=9). Cordeiras submetidas a restrição do consumo tiveram 84% da dieta oferecida em comparação aos tratamentos ad libitum. O consumo individual diário de matéria seca (CMS) e de EE (CEE) foram mensurados e os animais foram pesados semanalmente até 35 kg de PC. Para a análise de P4, amostras de sangue foram coletadas uma vez por semana depois que os animais atingiram 25 kg de PC e duas vezes por semana após 30 kg até 35 kg de PC. Estimou-se que a ovulação ocorreu no sexto dia que antecedeu P4?1 ng/mL. CMS, CEE, ganho de peso médio diário até a primeira ovulação (GPD), peso e idade da primeira ovulação, a concentração sérica de P4 e dias em experimento até a primeira ovulação foram analisados pelo PROC GLM do software SAS (versão 9.3). A ovulação ocorreu em 60% (21/35) das cordeiras (5; 5; 6; 5 do SEM-ALI; SEM-RE; LIP-ALI e LIP-RE, respectivamente). CMS de cordeiras do grupo SEM-ALI foi maior (P<0,01) do que os outros grupos e o consumo de cordeiras do grupo LIPRE foi menor (P<0,01) do que os grupos SEM-RE e LIP-ALI (802,9±12.9; 678.0±15.8; 726.5±22,9; 661,3±21,2 g/dia). CEE diferiu entre os grupos (P<0,01) e o maior foi observado em LIP-ALI e o menor em SEM-RE. 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A P4 sérica não aumentou com a inclusão de soja na dieta.Proceedings of the 30th Annual Meeting of the Brazilian Embryo Technology Society (SBTE); Foz do Iguaçu, PR, Brazil, August 25th to 27th, 2016, and 32nd Meeting of the European Embryo Transfer Association (AETE); Barcelona, Spain, September 9th and 10th, 2016.JEFERSON FERREIRA DA FONSECA, CNPC.ALVES, N. G.JUNQUEIRA, F. B.ASCARI, I. J.SOUZA, J. C.CAMPOS, J. P. A.FARIA, L. R.SILVA, D. R.PAULA, F. A. P.LIMA, R. R. deFONSECA, J. F. da2016-09-05T11:11:11Z2016-09-05T11:11:11Z2016-09-0520162019-09-23T11:11:11ZResumo em anais e proceedingsinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionAnimal Reproduction, v. 13, n. 3, p. 521, Jul./Sept. 2016.http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1052423enginfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice)instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)instacron:EMBRAPA2017-08-16T02:51:32Zoai:www.alice.cnptia.embrapa.br:doc/1052423Repositório InstitucionalPUBhttps://www.alice.cnptia.embrapa.br/oai/requestcg-riaa@embrapa.bropendoar:21542017-08-16T02:51:32Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)false
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ALVES, N. G.
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ASCARI, I. J.
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description Abstract: The age at first ovulation is influenced by several factors, and nutrition has an essential role on it. Lipids provide essential fatty acids that are positively associated to reproductive aspects. The aims of this study were to evaluate the effects of lipid inclusion and restricted intake on age and weight at the first ovulation and the serum progesterone (P4) concentration at the sixth day after first ovulation. Thirty-five Santa Inês ewe lambs with initial body weight (BW) of 21.5 ± 0.3 kg and age of 91.6 ± 1.4 days were used. Animals were blocked according to initial BW and distributed to one of four treatments: animals receiving diet without lipid inclusion (3.5% ether extract ? 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Ovulation occurred in 60% (21/35) of the ewe lambs (5; 5; 6; 5 from WLI-ALI; WLI-RI; LIP-ALI; and LIP-RI, respectively). DMI of ewe lambs from WLI-ALI group was greater (P < 0.01) than the other groups and the intake of ewe lambs from LIP-RI group was lower (P < 0.01) than those from WLI-RI and LIP-ALI (802.9 ± 12.9, 678.0 ± 15.8, 726.5 ± 22.9, 661.3 ± 21.2 g/day) groups. EEI differed among groups (P < 0.01), and the highest was observed in LIP-ALI and the lowest in WLI-RI. Weight (30.0 ± 0.8; 29.3 ± 1.3; 30.5 ± 1.3; 28.5 ± 1.6 g/day) and age at first ovulation (153.2 ± 5.9; 170.0 ± 9.5; 165.2 ± 10.5; 170.6 ± 15.5 days), DWG (132.2 ± 21.1; 94.4 ± 6.4; 128.2 ± 12.6; 93.4 ± 12.3 g/day), serum P4 (3.1 ± 0.6; 2.0 ± 0.6; 2.1 ± 0.5; 2.7 ± 0.6 ng/mL) and days in experiment until first ovulation (60.6 ± 5.8; 81.0 ± 8.9; 62.8 ± 9.8; 69.8 ± 14.6 days) did not differ (P > 0.05) among WLI-ALI, WLI-RI, LIP-ALI, and LIP-RI treatments, respectively. The first ovulation in Santa Inês ewe lambs occurs at 30 kg BW. The restricted intake imposed in this study did not delay the age at fist ovulation. The greater lipid intake did not favor reproductive parameters. Serum P4 did not increase with the soybean inclusion in the diet. [Restrição alimentar e suplementação lipídica: idade, peso e concentração de progesterona até a primeira ovulação]. Resumo: A idade da primeira ovulação é influenciada por vários fatores e a nutrição tem um papel essencial. Lipídios fornecem ácidos graxos essenciais que estão associados de forma positiva aos aspectos reprodutivos. Os objetivos deste estudo foram avaliar os efeitos da inclusão lipídica e da restrição do consumo na idade e peso a primeira ovulação e na concentração sérica de progesterona (P4) no sexto dia após a primeira ovulação. Foram utilizadas trinta e cinco cordeiras Santa Inês com peso corporal (PC) inicial de 21,5±0,3 kg e idade de 91,6±1,4 dias. 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