On-farm conservation of cassava in Cuiabá, Mato Grosso state, Brazil: ethnobotanical aspects and genetic diversity.

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: RONDON, M. J. P.
Data de Publicação: 2023
Outros Autores: TIAGO, A. V., HOOGERHEIDE, E. S. S.
Tipo de documento: Artigo
Idioma: eng
Título da fonte: Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice)
Texto Completo: http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1153714
http://doi.org/10.1590/1983-40632023v5373659
Resumo: Abstract: Family farmers are important in the on-farm conservation of cassava, since they maintain distinct ethnovarieties in their plantations. This research aimed to analyze ethnobotanical aspects and the genetic diversity of cassava ethnovarieties maintained by farmers in the Baixada Cuiabana, Mato Grosso state, Brazil, in the Rio dos Couros community. A semi structured questionnaire was applied for the ethnobotanical characterization of the cassava ethnovarieties. Subsequently, young leaves of the cassava plants were collected for DNA extraction. The ethnobotanical survey identified 29 cassava ethnovarieties, with the most cultivated ones being Pão, Amarelona and Cacau. The farmers characterize the cassavas with the following characteristics: palatability, pulp color, origin and similarities with animals and vegetables. Genetic relationships were observed among the ethnovarieties and five groups were identified, with formation of subgroups. In these groupings, it is possible to highlight the isolation of the Matrinxã, Paraguainha and Broto Roxo ethnovarieties as the most genetically divergent ones. | Resumo: Agricultores familiares são importantes na conservação on farm de mandioca, visto que mantêm em suas plantações distintas etnovariedades. Objetivou-se analisar aspectos etnobotânicos e a diversidade genética de etnovariedades de mandioca mantidas por agricultores da Baixada Cuiabana, Mato Grosso, na comunidade Rio dos Couros. Um questionário semiestruturado foi aplicado para a caracterização etnobotânica das etnovariedades de mandioca. Posteriormente, folhas jovens das mandiocas foram coletadas para extração de DNA. O levantamento etnobotânico identificou 29 etnovariedades, sendo as mais cultivadas a Pão, Amarelona e Cacau. Os agricultores caracterizam as mandiocas com os seguintes caracteres: palatabilidade, cor da polpa, origem e semelhanças com animais e vegetais. Observaram-se relações genéticas entre as etnovariedades e cinco grupos foram identificados, com formação de subgrupos. Nesses agrupamentos, foi possível destacar o isolamento das etnovariedades Matrinxã, Paraguainha e Broto Roxo como as mais divergentes geneticamente.
id EMBR_e1ab220ecb21384272ad22a207a866ba
oai_identifier_str oai:www.alice.cnptia.embrapa.br:doc/1153714
network_acronym_str EMBR
network_name_str Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice)
repository_id_str 2154
spelling On-farm conservation of cassava in Cuiabá, Mato Grosso state, Brazil: ethnobotanical aspects and genetic diversity.EthnobotanicalEtnobotânicoDiversidade GenéticaComunidade Rio dos CourosBaixada CuiabanaCuiabá-MTMandiocaManihot EsculentaErosãoRecurso GenéticoPlant genetic resourcesOn-farm researchConservation areasCassavaEthnobotanyAbstract: Family farmers are important in the on-farm conservation of cassava, since they maintain distinct ethnovarieties in their plantations. This research aimed to analyze ethnobotanical aspects and the genetic diversity of cassava ethnovarieties maintained by farmers in the Baixada Cuiabana, Mato Grosso state, Brazil, in the Rio dos Couros community. A semi structured questionnaire was applied for the ethnobotanical characterization of the cassava ethnovarieties. Subsequently, young leaves of the cassava plants were collected for DNA extraction. The ethnobotanical survey identified 29 cassava ethnovarieties, with the most cultivated ones being Pão, Amarelona and Cacau. The farmers characterize the cassavas with the following characteristics: palatability, pulp color, origin and similarities with animals and vegetables. Genetic relationships were observed among the ethnovarieties and five groups were identified, with formation of subgroups. In these groupings, it is possible to highlight the isolation of the Matrinxã, Paraguainha and Broto Roxo ethnovarieties as the most genetically divergent ones. | Resumo: Agricultores familiares são importantes na conservação on farm de mandioca, visto que mantêm em suas plantações distintas etnovariedades. Objetivou-se analisar aspectos etnobotânicos e a diversidade genética de etnovariedades de mandioca mantidas por agricultores da Baixada Cuiabana, Mato Grosso, na comunidade Rio dos Couros. Um questionário semiestruturado foi aplicado para a caracterização etnobotânica das etnovariedades de mandioca. Posteriormente, folhas jovens das mandiocas foram coletadas para extração de DNA. O levantamento etnobotânico identificou 29 etnovariedades, sendo as mais cultivadas a Pão, Amarelona e Cacau. Os agricultores caracterizam as mandiocas com os seguintes caracteres: palatabilidade, cor da polpa, origem e semelhanças com animais e vegetais. Observaram-se relações genéticas entre as etnovariedades e cinco grupos foram identificados, com formação de subgrupos. Nesses agrupamentos, foi possível destacar o isolamento das etnovariedades Matrinxã, Paraguainha e Broto Roxo como as mais divergentes geneticamente.MELCA JULIANA PEIXOTO RONDON, UNIVERSIDADE DO ESTADO DE MATO GROSSO; AUANA VICENTE TIAGO, UNIVERSIDADE DO ESTADO DE MATO GROSSO; EULALIA SOLER SOBREIRA HOOGERHEIDE, CPAMT.RONDON, M. J. P.TIAGO, A. V.HOOGERHEIDE, E. S. S.2023-05-11T20:47:29Z2023-05-11T20:47:29Z2023-05-112023info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articlePesquisa Agropecuária Tropical, v. 53, ee73659, 2023.1983-4063http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1153714http://doi.org/10.1590/1983-40632023v5373659enginfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice)instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)instacron:EMBRAPA2023-05-11T20:47:29Zoai:www.alice.cnptia.embrapa.br:doc/1153714Repositório InstitucionalPUBhttps://www.alice.cnptia.embrapa.br/oai/requestopendoar:21542023-05-11T20:47:29falseRepositório InstitucionalPUBhttps://www.alice.cnptia.embrapa.br/oai/requestcg-riaa@embrapa.bropendoar:21542023-05-11T20:47:29Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)false
dc.title.none.fl_str_mv On-farm conservation of cassava in Cuiabá, Mato Grosso state, Brazil: ethnobotanical aspects and genetic diversity.
title On-farm conservation of cassava in Cuiabá, Mato Grosso state, Brazil: ethnobotanical aspects and genetic diversity.
spellingShingle On-farm conservation of cassava in Cuiabá, Mato Grosso state, Brazil: ethnobotanical aspects and genetic diversity.
RONDON, M. J. P.
Ethnobotanical
Etnobotânico
Diversidade Genética
Comunidade Rio dos Couros
Baixada Cuiabana
Cuiabá-MT
Mandioca
Manihot Esculenta
Erosão
Recurso Genético
Plant genetic resources
On-farm research
Conservation areas
Cassava
Ethnobotany
title_short On-farm conservation of cassava in Cuiabá, Mato Grosso state, Brazil: ethnobotanical aspects and genetic diversity.
title_full On-farm conservation of cassava in Cuiabá, Mato Grosso state, Brazil: ethnobotanical aspects and genetic diversity.
title_fullStr On-farm conservation of cassava in Cuiabá, Mato Grosso state, Brazil: ethnobotanical aspects and genetic diversity.
title_full_unstemmed On-farm conservation of cassava in Cuiabá, Mato Grosso state, Brazil: ethnobotanical aspects and genetic diversity.
title_sort On-farm conservation of cassava in Cuiabá, Mato Grosso state, Brazil: ethnobotanical aspects and genetic diversity.
author RONDON, M. J. P.
author_facet RONDON, M. J. P.
TIAGO, A. V.
HOOGERHEIDE, E. S. S.
author_role author
author2 TIAGO, A. V.
HOOGERHEIDE, E. S. S.
author2_role author
author
dc.contributor.none.fl_str_mv MELCA JULIANA PEIXOTO RONDON, UNIVERSIDADE DO ESTADO DE MATO GROSSO; AUANA VICENTE TIAGO, UNIVERSIDADE DO ESTADO DE MATO GROSSO; EULALIA SOLER SOBREIRA HOOGERHEIDE, CPAMT.
dc.contributor.author.fl_str_mv RONDON, M. J. P.
TIAGO, A. V.
HOOGERHEIDE, E. S. S.
dc.subject.por.fl_str_mv Ethnobotanical
Etnobotânico
Diversidade Genética
Comunidade Rio dos Couros
Baixada Cuiabana
Cuiabá-MT
Mandioca
Manihot Esculenta
Erosão
Recurso Genético
Plant genetic resources
On-farm research
Conservation areas
Cassava
Ethnobotany
topic Ethnobotanical
Etnobotânico
Diversidade Genética
Comunidade Rio dos Couros
Baixada Cuiabana
Cuiabá-MT
Mandioca
Manihot Esculenta
Erosão
Recurso Genético
Plant genetic resources
On-farm research
Conservation areas
Cassava
Ethnobotany
description Abstract: Family farmers are important in the on-farm conservation of cassava, since they maintain distinct ethnovarieties in their plantations. This research aimed to analyze ethnobotanical aspects and the genetic diversity of cassava ethnovarieties maintained by farmers in the Baixada Cuiabana, Mato Grosso state, Brazil, in the Rio dos Couros community. A semi structured questionnaire was applied for the ethnobotanical characterization of the cassava ethnovarieties. Subsequently, young leaves of the cassava plants were collected for DNA extraction. The ethnobotanical survey identified 29 cassava ethnovarieties, with the most cultivated ones being Pão, Amarelona and Cacau. The farmers characterize the cassavas with the following characteristics: palatability, pulp color, origin and similarities with animals and vegetables. Genetic relationships were observed among the ethnovarieties and five groups were identified, with formation of subgroups. In these groupings, it is possible to highlight the isolation of the Matrinxã, Paraguainha and Broto Roxo ethnovarieties as the most genetically divergent ones. | Resumo: Agricultores familiares são importantes na conservação on farm de mandioca, visto que mantêm em suas plantações distintas etnovariedades. Objetivou-se analisar aspectos etnobotânicos e a diversidade genética de etnovariedades de mandioca mantidas por agricultores da Baixada Cuiabana, Mato Grosso, na comunidade Rio dos Couros. Um questionário semiestruturado foi aplicado para a caracterização etnobotânica das etnovariedades de mandioca. Posteriormente, folhas jovens das mandiocas foram coletadas para extração de DNA. O levantamento etnobotânico identificou 29 etnovariedades, sendo as mais cultivadas a Pão, Amarelona e Cacau. Os agricultores caracterizam as mandiocas com os seguintes caracteres: palatabilidade, cor da polpa, origem e semelhanças com animais e vegetais. Observaram-se relações genéticas entre as etnovariedades e cinco grupos foram identificados, com formação de subgrupos. Nesses agrupamentos, foi possível destacar o isolamento das etnovariedades Matrinxã, Paraguainha e Broto Roxo como as mais divergentes geneticamente.
publishDate 2023
dc.date.none.fl_str_mv 2023-05-11T20:47:29Z
2023-05-11T20:47:29Z
2023-05-11
2023
dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/publishedVersion
info:eu-repo/semantics/article
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv Pesquisa Agropecuária Tropical, v. 53, ee73659, 2023.
1983-4063
http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1153714
http://doi.org/10.1590/1983-40632023v5373659
identifier_str_mv Pesquisa Agropecuária Tropical, v. 53, ee73659, 2023.
1983-4063
url http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1153714
http://doi.org/10.1590/1983-40632023v5373659
dc.language.iso.fl_str_mv eng
language eng
dc.rights.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/openAccess
eu_rights_str_mv openAccess
dc.source.none.fl_str_mv reponame:Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice)
instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)
instacron:EMBRAPA
instname_str Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)
instacron_str EMBRAPA
institution EMBRAPA
reponame_str Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice)
collection Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice)
repository.name.fl_str_mv Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)
repository.mail.fl_str_mv cg-riaa@embrapa.br
_version_ 1794503544641945600