On-farm conservation of cassava in Cuiabá, Mato Grosso state, Brazil: ethnobotanical aspects and genetic diversity.
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2023 |
Outros Autores: | , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | eng |
Título da fonte: | Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice) |
Texto Completo: | http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1153714 http://doi.org/10.1590/1983-40632023v5373659 |
Resumo: | Abstract: Family farmers are important in the on-farm conservation of cassava, since they maintain distinct ethnovarieties in their plantations. This research aimed to analyze ethnobotanical aspects and the genetic diversity of cassava ethnovarieties maintained by farmers in the Baixada Cuiabana, Mato Grosso state, Brazil, in the Rio dos Couros community. A semi structured questionnaire was applied for the ethnobotanical characterization of the cassava ethnovarieties. Subsequently, young leaves of the cassava plants were collected for DNA extraction. The ethnobotanical survey identified 29 cassava ethnovarieties, with the most cultivated ones being Pão, Amarelona and Cacau. The farmers characterize the cassavas with the following characteristics: palatability, pulp color, origin and similarities with animals and vegetables. Genetic relationships were observed among the ethnovarieties and five groups were identified, with formation of subgroups. In these groupings, it is possible to highlight the isolation of the Matrinxã, Paraguainha and Broto Roxo ethnovarieties as the most genetically divergent ones. | Resumo: Agricultores familiares são importantes na conservação on farm de mandioca, visto que mantêm em suas plantações distintas etnovariedades. Objetivou-se analisar aspectos etnobotânicos e a diversidade genética de etnovariedades de mandioca mantidas por agricultores da Baixada Cuiabana, Mato Grosso, na comunidade Rio dos Couros. Um questionário semiestruturado foi aplicado para a caracterização etnobotânica das etnovariedades de mandioca. Posteriormente, folhas jovens das mandiocas foram coletadas para extração de DNA. O levantamento etnobotânico identificou 29 etnovariedades, sendo as mais cultivadas a Pão, Amarelona e Cacau. Os agricultores caracterizam as mandiocas com os seguintes caracteres: palatabilidade, cor da polpa, origem e semelhanças com animais e vegetais. Observaram-se relações genéticas entre as etnovariedades e cinco grupos foram identificados, com formação de subgrupos. Nesses agrupamentos, foi possível destacar o isolamento das etnovariedades Matrinxã, Paraguainha e Broto Roxo como as mais divergentes geneticamente. |
id |
EMBR_e1ab220ecb21384272ad22a207a866ba |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:www.alice.cnptia.embrapa.br:doc/1153714 |
network_acronym_str |
EMBR |
network_name_str |
Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice) |
repository_id_str |
2154 |
spelling |
On-farm conservation of cassava in Cuiabá, Mato Grosso state, Brazil: ethnobotanical aspects and genetic diversity.EthnobotanicalEtnobotânicoDiversidade GenéticaComunidade Rio dos CourosBaixada CuiabanaCuiabá-MTMandiocaManihot EsculentaErosãoRecurso GenéticoPlant genetic resourcesOn-farm researchConservation areasCassavaEthnobotanyAbstract: Family farmers are important in the on-farm conservation of cassava, since they maintain distinct ethnovarieties in their plantations. This research aimed to analyze ethnobotanical aspects and the genetic diversity of cassava ethnovarieties maintained by farmers in the Baixada Cuiabana, Mato Grosso state, Brazil, in the Rio dos Couros community. A semi structured questionnaire was applied for the ethnobotanical characterization of the cassava ethnovarieties. Subsequently, young leaves of the cassava plants were collected for DNA extraction. The ethnobotanical survey identified 29 cassava ethnovarieties, with the most cultivated ones being Pão, Amarelona and Cacau. The farmers characterize the cassavas with the following characteristics: palatability, pulp color, origin and similarities with animals and vegetables. Genetic relationships were observed among the ethnovarieties and five groups were identified, with formation of subgroups. In these groupings, it is possible to highlight the isolation of the Matrinxã, Paraguainha and Broto Roxo ethnovarieties as the most genetically divergent ones. | Resumo: Agricultores familiares são importantes na conservação on farm de mandioca, visto que mantêm em suas plantações distintas etnovariedades. Objetivou-se analisar aspectos etnobotânicos e a diversidade genética de etnovariedades de mandioca mantidas por agricultores da Baixada Cuiabana, Mato Grosso, na comunidade Rio dos Couros. Um questionário semiestruturado foi aplicado para a caracterização etnobotânica das etnovariedades de mandioca. Posteriormente, folhas jovens das mandiocas foram coletadas para extração de DNA. O levantamento etnobotânico identificou 29 etnovariedades, sendo as mais cultivadas a Pão, Amarelona e Cacau. Os agricultores caracterizam as mandiocas com os seguintes caracteres: palatabilidade, cor da polpa, origem e semelhanças com animais e vegetais. Observaram-se relações genéticas entre as etnovariedades e cinco grupos foram identificados, com formação de subgrupos. Nesses agrupamentos, foi possível destacar o isolamento das etnovariedades Matrinxã, Paraguainha e Broto Roxo como as mais divergentes geneticamente.MELCA JULIANA PEIXOTO RONDON, UNIVERSIDADE DO ESTADO DE MATO GROSSO; AUANA VICENTE TIAGO, UNIVERSIDADE DO ESTADO DE MATO GROSSO; EULALIA SOLER SOBREIRA HOOGERHEIDE, CPAMT.RONDON, M. J. P.TIAGO, A. V.HOOGERHEIDE, E. S. S.2023-05-11T20:47:29Z2023-05-11T20:47:29Z2023-05-112023info:eu-repo/semantics/publishedVersioninfo:eu-repo/semantics/articlePesquisa Agropecuária Tropical, v. 53, ee73659, 2023.1983-4063http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1153714http://doi.org/10.1590/1983-40632023v5373659enginfo:eu-repo/semantics/openAccessreponame:Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice)instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)instacron:EMBRAPA2023-05-11T20:47:29Zoai:www.alice.cnptia.embrapa.br:doc/1153714Repositório InstitucionalPUBhttps://www.alice.cnptia.embrapa.br/oai/requestcg-riaa@embrapa.bropendoar:21542023-05-11T20:47:29Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
On-farm conservation of cassava in Cuiabá, Mato Grosso state, Brazil: ethnobotanical aspects and genetic diversity. |
title |
On-farm conservation of cassava in Cuiabá, Mato Grosso state, Brazil: ethnobotanical aspects and genetic diversity. |
spellingShingle |
On-farm conservation of cassava in Cuiabá, Mato Grosso state, Brazil: ethnobotanical aspects and genetic diversity. RONDON, M. J. P. Ethnobotanical Etnobotânico Diversidade Genética Comunidade Rio dos Couros Baixada Cuiabana Cuiabá-MT Mandioca Manihot Esculenta Erosão Recurso Genético Plant genetic resources On-farm research Conservation areas Cassava Ethnobotany |
title_short |
On-farm conservation of cassava in Cuiabá, Mato Grosso state, Brazil: ethnobotanical aspects and genetic diversity. |
title_full |
On-farm conservation of cassava in Cuiabá, Mato Grosso state, Brazil: ethnobotanical aspects and genetic diversity. |
title_fullStr |
On-farm conservation of cassava in Cuiabá, Mato Grosso state, Brazil: ethnobotanical aspects and genetic diversity. |
title_full_unstemmed |
On-farm conservation of cassava in Cuiabá, Mato Grosso state, Brazil: ethnobotanical aspects and genetic diversity. |
title_sort |
On-farm conservation of cassava in Cuiabá, Mato Grosso state, Brazil: ethnobotanical aspects and genetic diversity. |
author |
RONDON, M. J. P. |
author_facet |
RONDON, M. J. P. TIAGO, A. V. HOOGERHEIDE, E. S. S. |
author_role |
author |
author2 |
TIAGO, A. V. HOOGERHEIDE, E. S. S. |
author2_role |
author author |
dc.contributor.none.fl_str_mv |
MELCA JULIANA PEIXOTO RONDON, UNIVERSIDADE DO ESTADO DE MATO GROSSO; AUANA VICENTE TIAGO, UNIVERSIDADE DO ESTADO DE MATO GROSSO; EULALIA SOLER SOBREIRA HOOGERHEIDE, CPAMT. |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
RONDON, M. J. P. TIAGO, A. V. HOOGERHEIDE, E. S. S. |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Ethnobotanical Etnobotânico Diversidade Genética Comunidade Rio dos Couros Baixada Cuiabana Cuiabá-MT Mandioca Manihot Esculenta Erosão Recurso Genético Plant genetic resources On-farm research Conservation areas Cassava Ethnobotany |
topic |
Ethnobotanical Etnobotânico Diversidade Genética Comunidade Rio dos Couros Baixada Cuiabana Cuiabá-MT Mandioca Manihot Esculenta Erosão Recurso Genético Plant genetic resources On-farm research Conservation areas Cassava Ethnobotany |
description |
Abstract: Family farmers are important in the on-farm conservation of cassava, since they maintain distinct ethnovarieties in their plantations. This research aimed to analyze ethnobotanical aspects and the genetic diversity of cassava ethnovarieties maintained by farmers in the Baixada Cuiabana, Mato Grosso state, Brazil, in the Rio dos Couros community. A semi structured questionnaire was applied for the ethnobotanical characterization of the cassava ethnovarieties. Subsequently, young leaves of the cassava plants were collected for DNA extraction. The ethnobotanical survey identified 29 cassava ethnovarieties, with the most cultivated ones being Pão, Amarelona and Cacau. The farmers characterize the cassavas with the following characteristics: palatability, pulp color, origin and similarities with animals and vegetables. Genetic relationships were observed among the ethnovarieties and five groups were identified, with formation of subgroups. In these groupings, it is possible to highlight the isolation of the Matrinxã, Paraguainha and Broto Roxo ethnovarieties as the most genetically divergent ones. | Resumo: Agricultores familiares são importantes na conservação on farm de mandioca, visto que mantêm em suas plantações distintas etnovariedades. Objetivou-se analisar aspectos etnobotânicos e a diversidade genética de etnovariedades de mandioca mantidas por agricultores da Baixada Cuiabana, Mato Grosso, na comunidade Rio dos Couros. Um questionário semiestruturado foi aplicado para a caracterização etnobotânica das etnovariedades de mandioca. Posteriormente, folhas jovens das mandiocas foram coletadas para extração de DNA. O levantamento etnobotânico identificou 29 etnovariedades, sendo as mais cultivadas a Pão, Amarelona e Cacau. Os agricultores caracterizam as mandiocas com os seguintes caracteres: palatabilidade, cor da polpa, origem e semelhanças com animais e vegetais. Observaram-se relações genéticas entre as etnovariedades e cinco grupos foram identificados, com formação de subgrupos. Nesses agrupamentos, foi possível destacar o isolamento das etnovariedades Matrinxã, Paraguainha e Broto Roxo como as mais divergentes geneticamente. |
publishDate |
2023 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2023-05-11T20:47:29Z 2023-05-11T20:47:29Z 2023-05-11 2023 |
dc.type.status.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
Pesquisa Agropecuária Tropical, v. 53, ee73659, 2023. 1983-4063 http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1153714 http://doi.org/10.1590/1983-40632023v5373659 |
identifier_str_mv |
Pesquisa Agropecuária Tropical, v. 53, ee73659, 2023. 1983-4063 |
url |
http://www.alice.cnptia.embrapa.br/alice/handle/doc/1153714 http://doi.org/10.1590/1983-40632023v5373659 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
eng |
language |
eng |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/openAccess |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.source.none.fl_str_mv |
reponame:Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice) instname:Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa) instacron:EMBRAPA |
instname_str |
Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa) |
instacron_str |
EMBRAPA |
institution |
EMBRAPA |
reponame_str |
Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice) |
collection |
Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice) |
repository.name.fl_str_mv |
Repositório Institucional da EMBRAPA (Repository Open Access to Scientific Information from EMBRAPA - Alice) - Empresa Brasileira de Pesquisa Agropecuária (Embrapa) |
repository.mail.fl_str_mv |
cg-riaa@embrapa.br |
_version_ |
1822721614410678272 |