The diversity of local varieties of maize in Anchieta, SC, Brazil
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2020 |
Outros Autores: | , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Agropecuária Catarinense (Online) |
Texto Completo: | https://publicacoes.epagri.sc.gov.br/rac/article/view/714 |
Resumo: | The present study had as an objective to diagnose the phenotypic diversity of local varieties of maize in Anchieta, Santa Catarina, Southern Brazil. For analysis of the phenotypic diversity practical complementary diagnosiswas used, such as the application of semi-structuralized questionnaires, direct observation and interviews with major participants. The cultivation of local varieties of maize with great phenotypic variability (over 22 local varieties) is frequent among the farmers (43%). Each variety presents peculiar characteristics and has denominations given by the farmersthemselves. |
id |
EPAGRI_40beb1de0a21ba457a852d0f6801083a |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ojs.publicacoes.epagri.sc.gov.br:article/714 |
network_acronym_str |
EPAGRI |
network_name_str |
Agropecuária Catarinense (Online) |
repository_id_str |
|
spelling |
The diversity of local varieties of maize in Anchieta, SC, BrazilResistência de cultivares de milho (Zea mays L.) à antracnose foliar no estádio de plântulaZea mayssmall farm agriculturevariabilityon farm conservationSeveridadeperíodo de incubaçãoColletotrichum graminicolaThe present study had as an objective to diagnose the phenotypic diversity of local varieties of maize in Anchieta, Santa Catarina, Southern Brazil. For analysis of the phenotypic diversity practical complementary diagnosiswas used, such as the application of semi-structuralized questionnaires, direct observation and interviews with major participants. The cultivation of local varieties of maize with great phenotypic variability (over 22 local varieties) is frequent among the farmers (43%). Each variety presents peculiar characteristics and has denominations given by the farmersthemselves. A antracnose foliar, doença causada pelo fungo Colletotrichum graminicola (Ces.), é considerada de importância nas regiões produtoras de milho, sendo seu controle realizado unicamente por meio da resistência e tratos culturais. Com o objetivo de avaliar a resistência de genótipos de milho à antracnose foliar foram testadas 72 cultivares em estádio de plântula, considerando-se a severidade e o período de incubação em câmaras climatizadas e em casa de vegetação. Para determinar a severidade da doença, baseou-se na percentagem visual de área foliar necrosada (zero a 100%). As cultivares testadas apresentaram diferenças quanto à severidade da doença sem que nenhuma pudesse ser considerada resistente. O período de incubação não permitiu diferenciar as cultivares avaliadas quanto à resistência à mancha foliar de antracnose. Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina - Epagri2020-04-28info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://publicacoes.epagri.sc.gov.br/rac/article/view/714Agropecuária Catarinense Journal; Vol. 23 No. 1 (2010); 53-57Agropecuária Catarinense; v. 23 n. 1 (2010); 53-572525-60760103-0779reponame:Agropecuária Catarinense (Online)instname:Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina (Epagri)instacron:EPAGRIporhttps://publicacoes.epagri.sc.gov.br/rac/article/view/714/614Copyright (c) 2020 Revista Agropecuária Catarinenseinfo:eu-repo/semantics/openAccessWordell Filho, João AméricoAlves, Antonio CarlosCanci, Adriano2021-06-23T14:37:38Zoai:ojs.publicacoes.epagri.sc.gov.br:article/714Revistahttps://publicacoes.epagri.sc.gov.br/RAC/indexPUBhttps://publicacoes.epagri.sc.gov.br/index.php/RAC/oaieditoriarac@epagri.sc.gov.br || lamperuch@epagri.sc.gov.br2525-60760103-0779opendoar:2021-06-23T14:37:38Agropecuária Catarinense (Online) - Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina (Epagri)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
The diversity of local varieties of maize in Anchieta, SC, Brazil Resistência de cultivares de milho (Zea mays L.) à antracnose foliar no estádio de plântula |
title |
The diversity of local varieties of maize in Anchieta, SC, Brazil |
spellingShingle |
The diversity of local varieties of maize in Anchieta, SC, Brazil Wordell Filho, João Américo Zea mays small farm agriculture variability on farm conservation Severidade período de incubação Colletotrichum graminicola |
title_short |
The diversity of local varieties of maize in Anchieta, SC, Brazil |
title_full |
The diversity of local varieties of maize in Anchieta, SC, Brazil |
title_fullStr |
The diversity of local varieties of maize in Anchieta, SC, Brazil |
title_full_unstemmed |
The diversity of local varieties of maize in Anchieta, SC, Brazil |
title_sort |
The diversity of local varieties of maize in Anchieta, SC, Brazil |
author |
Wordell Filho, João Américo |
author_facet |
Wordell Filho, João Américo Alves, Antonio Carlos Canci, Adriano |
author_role |
author |
author2 |
Alves, Antonio Carlos Canci, Adriano |
author2_role |
author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Wordell Filho, João Américo Alves, Antonio Carlos Canci, Adriano |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Zea mays small farm agriculture variability on farm conservation Severidade período de incubação Colletotrichum graminicola |
topic |
Zea mays small farm agriculture variability on farm conservation Severidade período de incubação Colletotrichum graminicola |
description |
The present study had as an objective to diagnose the phenotypic diversity of local varieties of maize in Anchieta, Santa Catarina, Southern Brazil. For analysis of the phenotypic diversity practical complementary diagnosiswas used, such as the application of semi-structuralized questionnaires, direct observation and interviews with major participants. The cultivation of local varieties of maize with great phenotypic variability (over 22 local varieties) is frequent among the farmers (43%). Each variety presents peculiar characteristics and has denominations given by the farmersthemselves. |
publishDate |
2020 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2020-04-28 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://publicacoes.epagri.sc.gov.br/rac/article/view/714 |
url |
https://publicacoes.epagri.sc.gov.br/rac/article/view/714 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://publicacoes.epagri.sc.gov.br/rac/article/view/714/614 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
Copyright (c) 2020 Revista Agropecuária Catarinense info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
Copyright (c) 2020 Revista Agropecuária Catarinense |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina - Epagri |
publisher.none.fl_str_mv |
Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina - Epagri |
dc.source.none.fl_str_mv |
Agropecuária Catarinense Journal; Vol. 23 No. 1 (2010); 53-57 Agropecuária Catarinense; v. 23 n. 1 (2010); 53-57 2525-6076 0103-0779 reponame:Agropecuária Catarinense (Online) instname:Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina (Epagri) instacron:EPAGRI |
instname_str |
Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina (Epagri) |
instacron_str |
EPAGRI |
institution |
EPAGRI |
reponame_str |
Agropecuária Catarinense (Online) |
collection |
Agropecuária Catarinense (Online) |
repository.name.fl_str_mv |
Agropecuária Catarinense (Online) - Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina (Epagri) |
repository.mail.fl_str_mv |
editoriarac@epagri.sc.gov.br || lamperuch@epagri.sc.gov.br |
_version_ |
1754917259788156928 |