damping-off caused by Fusarium vertcillioides in maize

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Wordell Filho, João Américo
Data de Publicação: 2018
Outros Autores: Nesi, Cristiano Nunes
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Agropecuária Catarinense (Online)
Texto Completo: https://publicacoes.epagri.sc.gov.br/rac/article/view/269
Resumo: Abstract – Maize (Zea mays L.) is an important cereal for the state of Santa Catarina. Among the main diseases that affect the crop, fusarium rot stands out it is caused by Fusarium vertcillioides fungus. The fungus causes necrosis in radicle, coleoptile and mesocotyl, which assumes pink-salmon coloration. Finally, the fungus causes damping-off and seedling death. The following control measures can be used: crop rotation, fertilization based on soil analysis, use of healthy seeds, avoidance of sowing in wet, cold and poorly drained soil, seed treatment and use of appropriate plant population density. It is indispensable to apply and integrate these practices for a successful management of the disease.
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spelling damping-off caused by Fusarium vertcillioides in maizeTombamento causado por Fusarium verticillioides na cultura do milhoZea mays L.tombamento de plântulastransmissão de doenças fúngicas por semente.Zea mays L.damping-offseed transmission of fungal diseasesAbstract – Maize (Zea mays L.) is an important cereal for the state of Santa Catarina. Among the main diseases that affect the crop, fusarium rot stands out it is caused by Fusarium vertcillioides fungus. The fungus causes necrosis in radicle, coleoptile and mesocotyl, which assumes pink-salmon coloration. Finally, the fungus causes damping-off and seedling death. The following control measures can be used: crop rotation, fertilization based on soil analysis, use of healthy seeds, avoidance of sowing in wet, cold and poorly drained soil, seed treatment and use of appropriate plant population density. It is indispensable to apply and integrate these practices for a successful management of the disease.Resumo – O milho (Zea mays L.) é um cereal importante para o estado de Santa Catarina. Dentre as doenças de importância para a cultura do milho destaca-se a fusariose, causada pelo fungo Fusarium vertcillioides. O fungo provoca necrose na radícula, coleóptilo e mesocótlo, que assume coloração rosa-salmão. Por fm, o fungo causa tombamento e morte de plântulas. Como medidas de controle estão a rotação de culturas, a adubação com base na análise do solo, o uso de sementes sadias, o tratamento de sementes e a utlização de densidade de semeadura recomendada, evitando semeaduras em solos úmidos, frios e mal drenados. É imprescindível aplicar e integrar essas prátcas para o manejo bem-sucedido da doença.  Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina - Epagri2018-06-12info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://publicacoes.epagri.sc.gov.br/rac/article/view/269Agropecuária Catarinense Journal; Vol. 31 No. 2 (2018); 33-36Agropecuária Catarinense; v. 31 n. 2 (2018); 33-362525-60760103-0779reponame:Agropecuária Catarinense (Online)instname:Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina (Epagri)instacron:EPAGRIporhttps://publicacoes.epagri.sc.gov.br/rac/article/view/269/219Copyright (c) 2018 Revista Agropecuária Catarinensehttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessWordell Filho, João AméricoNesi, Cristiano Nunes2018-07-18T17:45:12Zoai:ojs.publicacoes.epagri.sc.gov.br:article/269Revistahttps://publicacoes.epagri.sc.gov.br/RAC/indexPUBhttps://publicacoes.epagri.sc.gov.br/index.php/RAC/oaieditoriarac@epagri.sc.gov.br || lamperuch@epagri.sc.gov.br2525-60760103-0779opendoar:2018-07-18T17:45:12Agropecuária Catarinense (Online) - Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina (Epagri)false
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