SCS366 Poranga: onion cultivar of very-early cycle
Autor(a) principal: | |
---|---|
Data de Publicação: | 2020 |
Outros Autores: | , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Agropecuária Catarinense (Online) |
Texto Completo: | https://publicacoes.epagri.sc.gov.br/rac/article/view/620 |
Resumo: | This work aimed to characterize the onion cultivar SCS366 Poranga, of very early cycle, adapted to the growing conditions of Santa Catarina State. The work was developed at Epagri´s Ituporanga Experiment Station beginning in 1997 with the mass selection method from a population of EPAGRI 363 Superprecoce cultivar. In the selection process characteristics of brown peel color, rounded shape, high yield and early harvest bulb were reccommended. In 2012 the cultivar SCS366 Poranga was released, adding the referred agronomic characteristics that present advantages compared to traditional cultivars, anticipating the harvest period of onion in SC. |
id |
EPAGRI_7f78c1c7ad19863e6fa7c81975f9345e |
---|---|
oai_identifier_str |
oai:ojs.publicacoes.epagri.sc.gov.br:article/620 |
network_acronym_str |
EPAGRI |
network_name_str |
Agropecuária Catarinense (Online) |
repository_id_str |
|
spelling |
SCS366 Poranga: onion cultivar of very-early cycleSCS366 Poranga: cultivar de cebola de ciclo superprecoceAllium cepaseleção massalThis work aimed to characterize the onion cultivar SCS366 Poranga, of very early cycle, adapted to the growing conditions of Santa Catarina State. The work was developed at Epagri´s Ituporanga Experiment Station beginning in 1997 with the mass selection method from a population of EPAGRI 363 Superprecoce cultivar. In the selection process characteristics of brown peel color, rounded shape, high yield and early harvest bulb were reccommended. In 2012 the cultivar SCS366 Poranga was released, adding the referred agronomic characteristics that present advantages compared to traditional cultivars, anticipating the harvest period of onion in SC.Este trabalho teve como objetivo caracterizar o cultivar de cebola de ciclo superprecoce adaptado às condições de cultivo do estado de Santa Catarina, denominado SCS366 Poranga. O trabalho, iniciado em 1997, foi desenvolvido na Epagri/ Estação Experimental de Ituporanga, com o método de seleção massal, a partir de uma população do cultivar EPAGRI 363- Superprecoce. No processo de seleção preconizaram-se as característcas de cor de casca marrom, formato arredondado, alta produtividade de bulbo e colheita precoce. Em 2012 foi lançado o cultivar SCS366 Poranga, que agrega tais vantagens agronômicas em relação aos cultvares tradicionais, antecipando o período de colheita de cebola em SC. Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina - Epagri2020-04-28info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://publicacoes.epagri.sc.gov.br/rac/article/view/620Agropecuária Catarinense Journal; Vol. 26 No. 3 (2013); 54-57Agropecuária Catarinense; v. 26 n. 3 (2013); 54-572525-60760103-0779reponame:Agropecuária Catarinense (Online)instname:Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina (Epagri)instacron:EPAGRIporhttps://publicacoes.epagri.sc.gov.br/rac/article/view/620/522Copyright (c) 2020 Revista Agropecuária Catarinenseinfo:eu-repo/semantics/openAccessWamser, Gerson HenriqueLannes, Sérgio DiasDuarte, Tatiana da Silva2021-02-17T13:28:49Zoai:ojs.publicacoes.epagri.sc.gov.br:article/620Revistahttps://publicacoes.epagri.sc.gov.br/RAC/indexPUBhttps://publicacoes.epagri.sc.gov.br/index.php/RAC/oaieditoriarac@epagri.sc.gov.br || lamperuch@epagri.sc.gov.br2525-60760103-0779opendoar:2021-02-17T13:28:49Agropecuária Catarinense (Online) - Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina (Epagri)false |
dc.title.none.fl_str_mv |
SCS366 Poranga: onion cultivar of very-early cycle SCS366 Poranga: cultivar de cebola de ciclo superprecoce |
title |
SCS366 Poranga: onion cultivar of very-early cycle |
spellingShingle |
SCS366 Poranga: onion cultivar of very-early cycle Wamser, Gerson Henrique Allium cepa seleção massal |
title_short |
SCS366 Poranga: onion cultivar of very-early cycle |
title_full |
SCS366 Poranga: onion cultivar of very-early cycle |
title_fullStr |
SCS366 Poranga: onion cultivar of very-early cycle |
title_full_unstemmed |
SCS366 Poranga: onion cultivar of very-early cycle |
title_sort |
SCS366 Poranga: onion cultivar of very-early cycle |
author |
Wamser, Gerson Henrique |
author_facet |
Wamser, Gerson Henrique Lannes, Sérgio Dias Duarte, Tatiana da Silva |
author_role |
author |
author2 |
Lannes, Sérgio Dias Duarte, Tatiana da Silva |
author2_role |
author author |
dc.contributor.author.fl_str_mv |
Wamser, Gerson Henrique Lannes, Sérgio Dias Duarte, Tatiana da Silva |
dc.subject.por.fl_str_mv |
Allium cepa seleção massal |
topic |
Allium cepa seleção massal |
description |
This work aimed to characterize the onion cultivar SCS366 Poranga, of very early cycle, adapted to the growing conditions of Santa Catarina State. The work was developed at Epagri´s Ituporanga Experiment Station beginning in 1997 with the mass selection method from a population of EPAGRI 363 Superprecoce cultivar. In the selection process characteristics of brown peel color, rounded shape, high yield and early harvest bulb were reccommended. In 2012 the cultivar SCS366 Poranga was released, adding the referred agronomic characteristics that present advantages compared to traditional cultivars, anticipating the harvest period of onion in SC. |
publishDate |
2020 |
dc.date.none.fl_str_mv |
2020-04-28 |
dc.type.driver.fl_str_mv |
info:eu-repo/semantics/article info:eu-repo/semantics/publishedVersion |
format |
article |
status_str |
publishedVersion |
dc.identifier.uri.fl_str_mv |
https://publicacoes.epagri.sc.gov.br/rac/article/view/620 |
url |
https://publicacoes.epagri.sc.gov.br/rac/article/view/620 |
dc.language.iso.fl_str_mv |
por |
language |
por |
dc.relation.none.fl_str_mv |
https://publicacoes.epagri.sc.gov.br/rac/article/view/620/522 |
dc.rights.driver.fl_str_mv |
Copyright (c) 2020 Revista Agropecuária Catarinense info:eu-repo/semantics/openAccess |
rights_invalid_str_mv |
Copyright (c) 2020 Revista Agropecuária Catarinense |
eu_rights_str_mv |
openAccess |
dc.format.none.fl_str_mv |
application/pdf |
dc.publisher.none.fl_str_mv |
Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina - Epagri |
publisher.none.fl_str_mv |
Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina - Epagri |
dc.source.none.fl_str_mv |
Agropecuária Catarinense Journal; Vol. 26 No. 3 (2013); 54-57 Agropecuária Catarinense; v. 26 n. 3 (2013); 54-57 2525-6076 0103-0779 reponame:Agropecuária Catarinense (Online) instname:Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina (Epagri) instacron:EPAGRI |
instname_str |
Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina (Epagri) |
instacron_str |
EPAGRI |
institution |
EPAGRI |
reponame_str |
Agropecuária Catarinense (Online) |
collection |
Agropecuária Catarinense (Online) |
repository.name.fl_str_mv |
Agropecuária Catarinense (Online) - Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina (Epagri) |
repository.mail.fl_str_mv |
editoriarac@epagri.sc.gov.br || lamperuch@epagri.sc.gov.br |
_version_ |
1754917259401232384 |