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Autor(a) principal: | |
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Data de Publicação: | 2022 |
Outros Autores: | , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Agropecuária Catarinense (Online) |
Texto Completo: | https://publicacoes.epagri.sc.gov.br/rac/article/view/1496 |
Resumo: | Tilapia farming is growing in recent years, and this is only possible with an increase in fingerling production, which is the basis of the production chain. The methodologies for reproductive management and production of tilapia fingerlingsare varied, with different levels of technology adoption, and, consequently, different production efficiencies. This study aimed to show an overview of the production of Nile tilapia fingerlings in Santa Catarina, through a questionnaire carried out withfingerling producers. It was intended to detect bottlenecks or problems and possibilities for improvement in the production of fingerlings of this species in Santa Catarina. The production of tilapia fingerlings in Santa Catarina grew 62.7% betweenthe 2018/19 to 2020/21 seasons, concentrated in the Itajaí valley regions. However, there was a big variation in productive efficiency (fingerlings produced per area and per female) among fish farmers. Important points that can be improved include the use of more efficient methods to obtain larvae, use of technologies such as aerators associated with monitoring water quality, use of greenhouses in reproduction and hatchery, monitoring of sexual inversion rate, in addition to the periodic replacement of breeders in selection centers. |
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rePanorama da produção de alevinos de tilápia-do-nilo em Santa CatarinaOreochromis niloticusreproduçãoalevinagemeficiência de produçãoTilapia farming is growing in recent years, and this is only possible with an increase in fingerling production, which is the basis of the production chain. The methodologies for reproductive management and production of tilapia fingerlingsare varied, with different levels of technology adoption, and, consequently, different production efficiencies. This study aimed to show an overview of the production of Nile tilapia fingerlings in Santa Catarina, through a questionnaire carried out withfingerling producers. It was intended to detect bottlenecks or problems and possibilities for improvement in the production of fingerlings of this species in Santa Catarina. The production of tilapia fingerlings in Santa Catarina grew 62.7% betweenthe 2018/19 to 2020/21 seasons, concentrated in the Itajaí valley regions. However, there was a big variation in productive efficiency (fingerlings produced per area and per female) among fish farmers. Important points that can be improved include the use of more efficient methods to obtain larvae, use of technologies such as aerators associated with monitoring water quality, use of greenhouses in reproduction and hatchery, monitoring of sexual inversion rate, in addition to the periodic replacement of breeders in selection centers. O expressivo crescimento da tilapicultura tem sido observado nos últimos anos, e isto só é possível com aumento da produção de alevinos, que é a base da cadeia produtiva. As metodologias de manejo reprodutivo e produção de alevinos de tilápia são variadas, com diferentes níveis de adoção de tecnologias e, consequentemente, diferentes eficiências produtivas. Esse estudo objetivou mostrar um panorama da produção de alevinos de tilápia-do-nilo em Santa Catarina, por meio de questionário realizado com produtores de formas jovens. Pretendeu-se detectar gargalos e possibilidades de melhorias na produção catarinense de alevinos desta espécie. A produção de alevinos de tilápia em Santa Catarina cresceu 62,7% entre as safras de 2018/19 a 2020/21, concentrando-se nas regiões do Médio e Alto Vale do Itajaí. Observou-se contudo ampla dispersão em eficiência produtiva (alevinos produzidos por área e por fêmea) entre os piscicultores. Os pontos importantes que podem ser melhorados incluem a utilização de métodos mais eficientes para obtenção de larvas, o uso de tecnologias como aeradores associado ao monitoramento da qualidade de água, o uso de estufas na reprodução e alevinagem, o monitoramento da masculinização, além da reposição periódica de matrizes em centrais de seleção.Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina - Epagri2022-12-26info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://publicacoes.epagri.sc.gov.br/rac/article/view/149610.52945/rac.v35i3.1496Agropecuária Catarinense Journal; Vol. 35 No. 3 (2022); 70-75Agropecuária Catarinense; v. 35 n. 3 (2022); 70-752525-60760103-0779reponame:Agropecuária Catarinense (Online)instname:Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina (Epagri)instacron:EPAGRIporhttps://publicacoes.epagri.sc.gov.br/rac/article/view/1496/1448Copyright (c) 2022 Bruno Corrêa Silva, Raphael de Leão Serafini, Haluko Massagohttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccessSilva, Bruno Corrêade Leão Serafini, Raphael Massago, Haluko2022-12-26T14:31:16Zoai:ojs.publicacoes.epagri.sc.gov.br:article/1496Revistahttps://publicacoes.epagri.sc.gov.br/RAC/indexPUBhttps://publicacoes.epagri.sc.gov.br/index.php/RAC/oaieditoriarac@epagri.sc.gov.br || lamperuch@epagri.sc.gov.br2525-60760103-0779opendoar:2022-12-26T14:31:16Agropecuária Catarinense (Online) - Empresa de Pesquisa Agropecuária e Extensão Rural de Santa Catarina (Epagri)false |
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