Aspects of water quality and quality of products in the dairy industry

Detalhes bibliográficos
Autor(a) principal: Kamiyama, Carolina Martins
Data de Publicação: 2013
Outros Autores: Otenio, Marcelo Henrique
Tipo de documento: Artigo
Idioma: por
Título da fonte: Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes
Texto Completo: https://www.revistadoilct.com.br/rilct/article/view/20
Resumo: The quality water, utilized throughout dairy production, is a decisive factor on the sanitary quality of milk products, should be sufficient and be within the new standards of potability established by ordinance No 2914 published in December 2011, it is necessary, therefore, the adequacy of the treatment system and quality control of the water supply. This article aims show and discuss the technical regulations regarding the control of water quality and the main programs of quality management and food safety adopted in Brazil, which are the factors water that influence the quality of dairy products and the major techniques of treatment of the water supply that must be adopted by dairy industry. Also are reported cases of diseases caused by contaminated water and food.
id EPAMIG-1_07bef81d83f9e2f52d8207a40c9ccdc0
oai_identifier_str oai:oai.rilct.emnuvens.com.br:article/20
network_acronym_str EPAMIG-1
network_name_str Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes
repository_id_str
spelling Aspects of water quality and quality of products in the dairy industryAspectos sobre qualidade da água e qualidade de produtos na indústria de laticínioswater supply; hygiene; disinfection; food safety; integrative review.água de abastecimento; higiene; desinfecção; segurança de alimentos; revisão integrativaThe quality water, utilized throughout dairy production, is a decisive factor on the sanitary quality of milk products, should be sufficient and be within the new standards of potability established by ordinance No 2914 published in December 2011, it is necessary, therefore, the adequacy of the treatment system and quality control of the water supply. This article aims show and discuss the technical regulations regarding the control of water quality and the main programs of quality management and food safety adopted in Brazil, which are the factors water that influence the quality of dairy products and the major techniques of treatment of the water supply that must be adopted by dairy industry. Also are reported cases of diseases caused by contaminated water and food.A qualidade da água usada na cadeia produtiva do leite é fator crítico e decisivo sobre a obtenção de produtos láteos de acordo com os padrões de qualidade higiênico-sanitária. Deve ser disponibilizada em quantidade suficiente e atender aos novos padrões de potabilidade estabelecidos na Portaria nº 2914 publicada em dezembro de 2011. É necessário, portanto, a adequação dos sistemas de tratamento e controle da qualidade da água de abastecimento. Este trabalho teve como objetivo apresentar e discutir as regulamentações técnicas relativas ao controle da qualidade da água, os principais programas de gestão da qualidade e segurança de alimentos adotados no Brasil, a importância da qualidade da água para a além das principais técnicas de tratamento da água de abastecimento que devem ser adotadas pelos estabelecimentos de leite e derivados. São relatados também casos de doenças associadas à ingestão de água e leite e derivados contaminados.ILCTKamiyama, Carolina MartinsOtenio, Marcelo Henrique2013-12-17info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionapplication/pdfhttps://www.revistadoilct.com.br/rilct/article/view/2010.5935/2238-6416.20130019Journal of Candido Tostes Dairy Institute; v. 68, n. 391 (2013); 42-50Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes; v. 68, n. 391 (2013); 42-502238-64160100-3674reponame:Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostesinstname:Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais (EPAMIG)instacron:EPAMIGporhttps://www.revistadoilct.com.br/rilct/article/view/20/23Direitos autorais 2014 Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostesinfo:eu-repo/semantics/openAccess2013-12-17T20:48:56Zoai:oai.rilct.emnuvens.com.br:article/20Revistahttp://www.revistadoilct.com.br/ONGhttps://www.revistadoilct.com.br/rilct/oai||revistadoilct@epamig.br|| revistadoilct@oi.com.br2238-64160100-3674opendoar:2013-12-17T20:48:56Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes - Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais (EPAMIG)false
dc.title.none.fl_str_mv Aspects of water quality and quality of products in the dairy industry
Aspectos sobre qualidade da água e qualidade de produtos na indústria de laticínios
title Aspects of water quality and quality of products in the dairy industry
spellingShingle Aspects of water quality and quality of products in the dairy industry
Kamiyama, Carolina Martins
water supply; hygiene; disinfection; food safety; integrative review.
água de abastecimento; higiene; desinfecção; segurança de alimentos; revisão integrativa
title_short Aspects of water quality and quality of products in the dairy industry
title_full Aspects of water quality and quality of products in the dairy industry
title_fullStr Aspects of water quality and quality of products in the dairy industry
title_full_unstemmed Aspects of water quality and quality of products in the dairy industry
title_sort Aspects of water quality and quality of products in the dairy industry
author Kamiyama, Carolina Martins
author_facet Kamiyama, Carolina Martins
Otenio, Marcelo Henrique
author_role author
author2 Otenio, Marcelo Henrique
author2_role author
dc.contributor.none.fl_str_mv

dc.contributor.author.fl_str_mv Kamiyama, Carolina Martins
Otenio, Marcelo Henrique
dc.subject.none.fl_str_mv

dc.subject.por.fl_str_mv water supply; hygiene; disinfection; food safety; integrative review.
água de abastecimento; higiene; desinfecção; segurança de alimentos; revisão integrativa
topic water supply; hygiene; disinfection; food safety; integrative review.
água de abastecimento; higiene; desinfecção; segurança de alimentos; revisão integrativa
description The quality water, utilized throughout dairy production, is a decisive factor on the sanitary quality of milk products, should be sufficient and be within the new standards of potability established by ordinance No 2914 published in December 2011, it is necessary, therefore, the adequacy of the treatment system and quality control of the water supply. This article aims show and discuss the technical regulations regarding the control of water quality and the main programs of quality management and food safety adopted in Brazil, which are the factors water that influence the quality of dairy products and the major techniques of treatment of the water supply that must be adopted by dairy industry. Also are reported cases of diseases caused by contaminated water and food.
publishDate 2013
dc.date.none.fl_str_mv 2013-12-17
dc.type.none.fl_str_mv


dc.type.driver.fl_str_mv info:eu-repo/semantics/article
info:eu-repo/semantics/publishedVersion
format article
status_str publishedVersion
dc.identifier.uri.fl_str_mv https://www.revistadoilct.com.br/rilct/article/view/20
10.5935/2238-6416.20130019
url https://www.revistadoilct.com.br/rilct/article/view/20
identifier_str_mv 10.5935/2238-6416.20130019
dc.language.iso.fl_str_mv por
language por
dc.relation.none.fl_str_mv https://www.revistadoilct.com.br/rilct/article/view/20/23
dc.rights.driver.fl_str_mv Direitos autorais 2014 Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes
info:eu-repo/semantics/openAccess
rights_invalid_str_mv Direitos autorais 2014 Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes
eu_rights_str_mv openAccess
dc.format.none.fl_str_mv application/pdf
dc.publisher.none.fl_str_mv ILCT
publisher.none.fl_str_mv ILCT
dc.source.none.fl_str_mv Journal of Candido Tostes Dairy Institute; v. 68, n. 391 (2013); 42-50
Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes; v. 68, n. 391 (2013); 42-50
2238-6416
0100-3674
reponame:Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes
instname:Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais (EPAMIG)
instacron:EPAMIG
instname_str Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais (EPAMIG)
instacron_str EPAMIG
institution EPAMIG
reponame_str Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes
collection Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes
repository.name.fl_str_mv Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes - Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais (EPAMIG)
repository.mail.fl_str_mv ||revistadoilct@epamig.br|| revistadoilct@oi.com.br
_version_ 1809738127822028800