Transforming growth factor beta (TGF-β) in milk: a review
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Data de Publicação: | 2015 |
Outros Autores: | , , |
Tipo de documento: | Artigo |
Idioma: | por |
Título da fonte: | Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes |
Texto Completo: | https://www.revistadoilct.com.br/rilct/article/view/384 |
Resumo: | Bovine milk and colostrum contain growth factors such as insulin-like growth factor IGF-I, IGF-II, transforming growth factor TGF-β1, TGF-β2, epidermal growth factor EGF, basic fibroblast growth factor bFGF and platelet-derived growth factor PDGF. In recent years, intense scientific interest has been focused on the identification of factors within bovine milk that may be relevant to improving human health. Then a number of methodologies for the extraction of milk growth factors from milk, colostrum or whey have been developed. Cation-exchange chromatography has been widely used because of the basic nature of the growth factors. Also, microfiltration has been used for the concentration of some growth factors from colostrum, while ultrafiltration was successful only in separating IGF-I from IGF-II in whey. Growth factor extracts from milk, colostrum or whey have been used as therapeutic preparations for wound healing and in the treatment of inflammatory gut disorders. |
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Transforming growth factor beta (TGF-β) in milk: a reviewFATOR DE CRESCIMENTO TRANSFORMADOR BETA (TGF-β) EM LEITE: UMA REVISÃOGrowthfactors; extraction; quantification; technicalmembrane; cation-exchangechromatography.Ciência e Tecnologia de AlimentosFatores de crescimento; separação; quantificação; técnicas de membrana; cromatografia de troca catiônica.Bovine milk and colostrum contain growth factors such as insulin-like growth factor IGF-I, IGF-II, transforming growth factor TGF-β1, TGF-β2, epidermal growth factor EGF, basic fibroblast growth factor bFGF and platelet-derived growth factor PDGF. In recent years, intense scientific interest has been focused on the identification of factors within bovine milk that may be relevant to improving human health. Then a number of methodologies for the extraction of milk growth factors from milk, colostrum or whey have been developed. Cation-exchange chromatography has been widely used because of the basic nature of the growth factors. Also, microfiltration has been used for the concentration of some growth factors from colostrum, while ultrafiltration was successful only in separating IGF-I from IGF-II in whey. Growth factor extracts from milk, colostrum or whey have been used as therapeutic preparations for wound healing and in the treatment of inflammatory gut disorders.Colostro e leite bovino contêm fatores de crescimento tais como o fator de crescimento semelhante à insulina IGF-I, IGF-II, fator de crescimento transformador beta TGF-β1, TGF-β2, fator de crescimento epidérmico EGF, fator de crescimento de fibroblastos básico bFGF e fator de crescimento derivado de plaquetas PDGF. Nos últimos anos, o foco do interesse científico tem sido a identificação desses fatores dentro do leite bovino que pode ser relevante para a melhoria da saúde humana. Dessa forma, foram desenvolvidas diversas metodologias para a extração desses fatores de crescimento do leite a partir de leite, colostro ou soro de leite. As metodologias mais usadas são cromatografia de troca catiônica, microfiltração e ultrafiltração. A cromatografia de troca catiônica tem sido amplamente utilizada devido à natureza básica dos fatores de crescimento, enquanto a microfiltração tem sido utilizada para a concentração de alguns fatores de crescimento a partir de colostro, e a ultrafiltração foi bem sucedida apenas na separação de IGF-I a partir de IGF-II no soro de leite. Extratos de fator de crescimento a partir do leite, do colostro ou do soro de leite têm sido utilizados como preparações terapêuticas para cicatrização de feridas e no tratamento de doenças inflamatórias do intestino.ILCTFAPEMIGSilva, Fernanda Lopes daPinto, Michele da SilvaCarvalho, Antônio Fernandes dePerrone, Ítalo Tuler2015-12-31info:eu-repo/semantics/articleinfo:eu-repo/semantics/publishedVersionRevisãoapplication/pdfhttps://www.revistadoilct.com.br/rilct/article/view/38410.14295/2238-6416.v70i4.384Journal of Candido Tostes Dairy Institute; v. 70, n. 4 (2015); 226-238Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes; v. 70, n. 4 (2015); 226-2382238-64160100-3674reponame:Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostesinstname:Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais (EPAMIG)instacron:EPAMIGporhttps://www.revistadoilct.com.br/rilct/article/view/384/380https://www.revistadoilct.com.br/rilct/article/downloadSuppFile/384/45https://www.revistadoilct.com.br/rilct/article/downloadSuppFile/384/46https://www.revistadoilct.com.br/rilct/article/downloadSuppFile/384/47Direitos autorais 2016 Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tosteshttp://creativecommons.org/licenses/by/4.0info:eu-repo/semantics/openAccess2016-06-20T17:38:20Zoai:oai.rilct.emnuvens.com.br:article/384Revistahttp://www.revistadoilct.com.br/ONGhttps://www.revistadoilct.com.br/rilct/oai||revistadoilct@epamig.br|| revistadoilct@oi.com.br2238-64160100-3674opendoar:2016-06-20T17:38:20Revista do Instituto de Laticínios Cândido Tostes - Empresa de Pesquisa Agropecuária de Minas Gerais (EPAMIG)false |
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